اداره آمار و بانک مرکزي آفريقاي جنوبي پس فردا در حالي نرخ توليد ناخالص داخلي براي سه ماه آخر سال 2009 را اعلام خواهند کرد که تحليل گران به رشد اقتصادي اين کشور خوش بين هستند.
زيرا آنها معتقدند اقتصاد اين کشور که در واقع اقتصاد برتر قاره آفريقا به شمار مي آيد، براحتي توانسته است پس از 17 سال نخستين تجربه رکود ناشي از بحران اقتصاد جهاني را با موفقيت پشت سر بگذارد.
حتي رسانه هاي غربي که معمولا با استفاده از آمار و ارقام و ارجاعات پيچيده و دوپهلو گويي سعي مي کنند اقتصاد کشورهاي عقب نگه داشته شده و درحال توسعه جنوب را دست کم گرفته و آنها را منفي جلوه دهند، اين بار به اين پيشرفت اقتصادي آفريقاي جنوبي اقرار کردند.
بطور مثال، خبرگزاري فرانسه ديروز گزارش داد که بحران جهاني موجب شد تا اقتصاد آفريقاي جنوبي در ساله گذشته ميلادي بطور ميانگين کاهشي معادل 8/1 درصد را تجريه کند.
ولي همين رسانه غربي افزود: گرچه عمده اين کاهش به دليل بحران اقتصادي جهاني و تاثير منفي آن بر صنعت معدن آفريقاي جنوبي بوده است، اما بر اساس آخرين آمارهاي منتشر شده در سه ماه اخير، پيشرفت هايي در بخش هاي کليدي اقتصاد اين کشور مشاهده مي شود.
در ادامه گزارش فرانس پرس آمده بود که رشد توليد خالص داخلي آفريقاي جنوبي در حالي سال گذشته ميلادي کاهش يافت که در سال پيش از آن (2008 ميلادي) اين شاخص 7/3 درصد افزايش يافته بود و نيز بر اساس آمار منتشر شده، اقتصاد اين کشور در سه ماه اول سال 2009 ميلادي، 4/7 درصد کاهش يافت که اين رقم در سه ماه دوم همان سال به 8/2 درصد رسيده بود.
در هر حال تا زماني که از نزديک نتوان با واقعيت آفريقاي جنوبي روبرو شد، قضاوت رسانه هاي غربي در باره اين اقتصاد سطحي خواهد بود، چرا که مثلا يک اقتصاددان بانک "ندبنک" آفريقاي جنوبي ديروز در باره رشد اقتصادي کشورش در سه ماه چهارم 2009 گفت: ما انتظار داريم توليد تاخالص داخلي بطور هماهنگ با ديگر شاخص هاي اقتصادي کشور تا 6/2 درصد نسبت به سه ماه سوم سال 2009 رشد داشته باشد، چرا که اين رقم در سه ماه سوم سال 2009، تا 9/0 درصد رشد داشته است.
خانم "کارمن آلتنکريچ" نقش و سهم بخش توليد را در اين رشد قابل توجه دانست و افزود: با وجود آنکه بخش ساختمان کشور نيز به علت افزايش ساخت و سازهاي زيربنايي براي برگزاري بازي هاي فيفاي 2010 آفريقاي جنوبي گسترش قابل توجه داشته است، ولي بخش توليد کشور به دليل افزايش سطح تقاضا جهاني براي توليدات آفريقاي جنوبي، در طول اين سه ماه اخير بيش از هر زمان ديگري و به اندازه هفت ماه رشد داشته است.
و يا کريس هارت، اقتصاد دان ارشد شرکت سرمايه گذاري "اينوست منت سولوشن" معتقد است که گرچه رشد توليد در بخش معدن بيش از سه ماه قبل تر از آن نبود، ولي همين رشد ناچيز در فروش محصولات معدني و توليد بيش از اندازه آن، نمونه بارزي از رشد در اين بخش از صنعت کشور است که مي تواند بخش هاي توليدي ديگر به ويژه صنايع خودروسازي متاثر از رکود اقتصادي جهاني را نيز تقويت کند.
دانلي ون دايک، اقتصاددان بانک "استاندارد بنک" اين کشور نيز گفت: شاخص هاي توسعه در اين بانک رشد قابل توجه اي را در اقتصاد کشور نشان مي دهند و از اينرو ما انتظار داريم به دليل افزايش مصرف برق و رشد توليد و عمده فروشي ها، توليد ناخالص داخلي تا 3.2 درصد افزايش يابد.
از طرف ديگر دولت آفريقاي جنوبي همچنين قرار است پس فردا چهارشنبه شاخص نرخ مصرف کننده (سي پي آي) را نيز منتشر کند که همين تحليل گران باز هم خوشبيني خود را نسبت به اين شاخص اقتصادي نيز اعلام کردند.
مثلا کريش هارت، سي پي آي منتشر شده در ماه آخر سال 2009 را که 3/6 بود، بهترين شاخص براي اندازه گيري تورم دانست و گفت: ما اين بار نيز رقمي بيش از شش درصد را انتظار داريم که اين خود حاکي از قدرت گرفتن رند (واحد پول آفريقاي جنوبي) در برابر ديگر ارزهاي معتبر جهاني است.
مثلا بانک استاندارد پيش بيني مي کند که تورم کشور اين بار تا 4/6 درصد برسد که بطور طبيعي در ماه مارس (فروردين) به نقطه واقعي خود خواهد رسيد و اين هم نشاني از بهبود رکود اقتصادي کشور است.
در هر حال آفريقاي جنوبي در چند سال اخير با دستيابي به 25 درصد از توليد ناخالص قاره سياه، 5 درصد رشد اقتصادي پايدار، کاهش کسري بودجه و بدهيهاي خارجي و حتي کمک مالي به ديگر کشورهاي جهان، به قوي ترين قدرت اقتصادي آفريقا تبديل شده است.
اما همين سرزمين نلسون ماندلا امسال ميزبان جام جهاني فوتبال است که به اعتقاد اقتصاددانان با توجه به افزايش سرمايه گذاري هاي داخلي و خارجي در بخش ها زيربنايي و توسعه صنعت گردشگري آن در عرصه هتلداري، شهرسازي و گسترش امکانات توريستي رشد اقتصادي اين کشور حداقل از سال گذشته و تا پايان امسال يک روند پايدار را طي کند.
چون از طرف ديگر به اذعان خود تحليل گران غربي اين کشور حتي براحتي توانسته بود بحران اقتصادي جهاني که اقتصاد اغلب قدرتهاي جهان را تحت الشعاع خود قرار داده بود، براحتي و موقق تر از همان کشورها پشت سر بگذارد.