مراسم اختتاميه بزرگداشت "قيروان پايتخت فرهنگي جهان اسلام در سال 2009" با حضور رئيس جمهوري تونس و وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي جمهوري اسلامي ايران در اين شهر برگزار شد.
به گزارش واحد مرکزي خبر از پرتوريا و به نقل از سفارت جمهوري اسلامي ايران در تونس / سيد محمد حسيني که به همراه معاون سينمايي خود به تونس سفر کرده است در حاشيه اين مراسم با وزير فرهنگ و برخي وزراي اين کشور ديدار و گفتگو کرده است.
سيد محمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به همراه جواد شمقدري و محمد تقي مويد سفير جمهوري اسلامي ايران در تونس در جشن ولادت با سعادت پيامبر رحمت در مسجد تاريخي عقبه ابن نافه در اين شهر شرکت کرد.
شهر قيروان در 150 کيلومتري پايتخت تونس است که در سال 2009 به عنوان پايتخت فرهنگي جهان اسلام انتخاب شد و در طول يکسال گذشته بيش از چهل کتاب در معرفي اين شهر به چاپ رسيده و همچنين ده ها نمايشگاه و جشنواره فرهنگي نيز در اين زمينه برگزار شده است.
شهر قيروان بخش مهمي از تمدن اسلام و آغازگر اشاعه تمدن و فرهنگ اسلامي در آفريقا است و در تاريخ اسلام به عنوان شهري ديني و علمي شهرت دارد که امسال به عنوان پايتخت فرهنگي جهان اسلام انتخاب شده بود.
عقبة بن نافع سردار مسلمان ، اين شهر را در سال 50 هجري ،670 ميلادي که آغاز فتوحات اسلامي در آفريقا بود ، فتح کرد.وي اين شهر را به منظور استقرار مسلمانان ساخت تا بتواند اسلام را در آفريقا اشاعه دهد.از اين رو اين شهر مهمترين و قديمي ترين شهرهاي اسلامي بلکه نخستين شهر اسلامي در آفريقا است که در واقع آغازگر تاريخ تمدن اسلام در مغرب عربي است.
از ويژگي هاي اين شهر مي توان به ساخت بيت الحکمه به عنوان نخستين دانشگاه اسلامي که مرکز تجمع انديشمندان و علماي بزرگ جهان بود اشاره کرد که فعاليت هاي علمي و فکري بسياري در آن شکل مي گرفت.به طوريکه شيخ سحنون و مالک بن انس علماي بسياري را پرورش و رشد دادند.
همچنين مسجد عقبة بن نافع به عنوان بزرگترين آثار اسلامي در آفريقا به شمار مي رود.اين مسجد تاريخي با برخورداري از تزئينات زيبا و برجسته يکي از آثار باستاني و مفاخر مهم جهان اسلام است که نه تنها الگويي براي ساخت مساجد آفريقايي بود ، بلکه بسياري از معماران غربي نيز از آن الهام مي گرفتند.