روزنامه فرامنطقه اي الشرق الاوسط روز سه شنبه نوشت: منابع آگاه فلسطيني تاکيد کردند که روابط تشکيلات خودگردان فلسطين و محمود عباس رئيس آن با ليبي و تونس، دستخوش تنش شديدي شده است.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، الشرق الاوسط افزود: اختلاف تشکيلات خودگردان با ليبي بهنگام سفر ماه گذشته محمود عباس به اين کشور و مخالفت وي با درخواست معمر قذافي رهبر ليبي مبني بر ديدار با خالد مشعل، رييس دفتر سياسي جنبش مقاومت اسلامي فلسطين "حماس"، رو به شدت گذاشت.
منابع تشکيلات خودگردان فلسطين تاکيد کردند که قذافي در حال برنامه ريزي براي ترتيب دادن ديداري بين محمود عباس و مشعل و سپس توافق بين دو طرف بود که اين امر با مخالفت قاطعانه عباس روبه رو شد.
بنابر اعلام اين منابع، مخالفت عباس با درخواست قذافي، وي را خشمگين کرد و موجب شد رييس جمهوري ليبي از به حضور پذيرفتن عباس سرباز بزند.
در اين ميان، جنبش حماس تاکيد کرد که ليبي وارد طرح آشتي فلسطيني شده و در خواست ميزباني نشست سران عرب در پايان ماه جاري ميلادي نيز در همين راستا صورت مي گيرد.
تشکيلات خودگردان فلسطين اعلام کرده است که به منظور احترام و قدرداني از تلاش هاي مصر در دو سال اخير ، فقط در قاهره آشتي را مي پذيرد.
الشرق الاوسط نوشت: عباس در پايان سال گذشته ميلادي، پيشنهاد مشابه براي امضاي توافقنامه در سوريه را رد کرد. بنابر اعلام منابع تشکيلات خودگردان، موضوع امضاي طرح آشتي، تابع خواسته هاي شخصي نيست و حماس بايد ابتدا بايد طرح آشتي مصر را امضا کند و پس از آن محمود عباس براي نشستن بر سر ميز مذاکره با مشعل در هر مکاني ، مانعي نمي بيند.
اما موضوع ديگري که موجب بروز اختلاف بين تشکيلات خودگردان با رهبر ليبي شده است، امکان دعوت ليبي از جنبش حماس براي شرکت در نشست سران عرب است و بنابر اعلام منابع تشکلات خود گردان، شيوه برخورد با تشکيلات خودگردان موجب ناراحتي است نه موضوع دعوت از حماس.
اين منابع در عين حال با اشاره به اينکه تشکيلات خود گردان اعلام کرده است در صورت دعوت از حماس در اين نشست شرکت نخواهد کرد، افزودند اين موضوع با کشورهاي عربي به منظور تصميم گيري در اين زمينه، مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
حماس پيش از اين از ليبي خواسته بود که اجازه دهد در نشست سران عرب به طور مستقل يا به همراه هيات رسمي فلسطيني شرکت داشته باشد. محافل تشکيلات خودگران از اينکه قذافي هيات فلسطيني را مورد توهين قرار دهد و به عنوان مثال از همه سران به جز عباس استقبال کند، يا لحن تحريک آميزي در برابر وي داشته باشد، نگران هستند.
الشرق الاوسط افزود: در حالي که تشکيلات خودگردان در تلاش براي ايجاد روابط خوب با کشورهاي عربي است، تنش روابط با کشورهايي مانند ليبي و سوريه عجيب نيست، زيرا روابط آن با طرفهاي مزبور در طول تاريخ متشنج بوده است، اما تنش روابط با تونس براي تشکيلات خودگردان غير منتظره است.
بنابر اعلام منابع تشکيلات خود گردان، آرشيو شخصي ياسر عرفات رييس سابق اين تشکيلات در تونس که تحت حمايت امنيتي قرار دارد، موجب بروز تنش شديدي شده است، زيرا تونس از تحويل آن به تشکيلات خودگردان خودداري و اعلام کرده است که بنابر قانون آن کشور تحويل آرشيو مزبور ممنوع است، مگر اينکه به يکي از نزديکان درجه يک وي تحويل داده شود.
اما تشکيلات خود گردان با اين منطق مخالفت کرده و آرشيو را جزئي از دارايي ملت فلسطين برشمرده است.
در اين ميان، سعيد ابو علي، وزير کشور تشکيلات خود گردان فلسطن روز گذشته (دوشنبه )سفر خود به تونس را در حالي پايان داد که از تغيير موضع تونس در اين خصوص ناتوان ماند.
الشرق الاوسط نوشت: اين نخستين بار نيست که عباس، مسوولان فلسطيني را براي دستيابي به آرشيو عرفات عازم تونس کرده و آنان دست خالي بازگشته اند.
بنابر اعلام منابع اسرائيلي، آرشيو عرفات شامل گنيجينه اي از اطلاعات در مورد روساي کشورهاي عربي و اسلامي، سياستمداران ، اقتصاد دانان، ارتش اين کشورها ، اطلاعات در مورد شخصيت هاي بلند پايه و افراد خانواده آنان و نيز اطلاعات مربوط به اسرائيل است؛ به همين دليل عرفات حتي پس از توافقنامه اسلو ، از ترس دستيابي اسرائيل به آن، تصميم گرفت آن را در تونس نگهداري کند.
همچنين تونس با پيشنهاد فلسطين مبني بر دستيابي به کپي محتويات آرشيو و حفظ نسخه اصلي آن در تونس نيز مخالفت کرده است.
از دلايل ديگري که موجب تنش روابط تشکيلات خود گردان با تونس شده است، قطع حقوق تعداد زيادي از کارمندان فلسطيني در آن کشور است.