بررسیها نشان داده اند مصرف متعادل کودهای معدنی عملکرد موز را در آفریقای شرقی دو برابر می کند.
شبکه خبری کشاورزی ایران-به گزارش ایانا و به نقل از ساینس دیلی (Science Daily)، محققان موسسه تحقیقات کشاورزی گرمسیری در تحقیق خود متوجه شدند اکثر کشاورزان منطقه مورد بررسی اصلا به بوته های موز کود شیمیایی نمی دهند و فرصت افزایش محصول و درآمد را از خود می گیرند. بیش از 70 میلیون نفر در آفریقای شرقی برای امرار معاش و تغذیه به موز متکی هستند.
پژوهشگران با بررسی مزرعه 200 کشاورز در اوگاندا (دومین کشور تولید و مصرف کننده موز در جهان) نشان دادند مصرف معتدل کودهای شیمیایی می تواند عملکرد را به طور چشمگیری افزایش دهد. مثلا عملکرد موز در مرکز اوگاندا از 10 به 20 تن در هکتار رسید. به کارگیری کود نه تنها سنگینی خوشه ها را بیشتر می کند که دوره رشد گیاه را کوتاه می کند. بنابراین گیاه می تواند در سال خوشه های بیشتری بدهد. اما این تحقیق معلوم ساخت کمتر از پنج درصد کشاورزان از کود شیمیایی استفاده می کنند. آنها قیمت گران کود، عرضه نامرتب و بسته بندی نامتعارف آن را از دلایل اصلی عدم استفاده از کود ذکر کرده اند. همچنین عدم دسترسی به اعتبارات، نداشتن دانش کافی در مورد مصرف کود و این تصور که مصرف کود بر کیفیت خاک و طعم موز تاثیر منفی می گذارد، از دیگر دلایل خود برشمرده اند.
محققان برای بررسی مورد اخیر، آزمایشی ترتیب دادند. معلوم شد که مصرف معتدل کود نه تنها عملکرد که کیفیت میوه را برای تهیه غذای محلی ماتوک (موز بخار پخت شده) بهبود می بخشد.
اگرچه این بررسی تاثیر مثبت کود بر تولید موز را نشان داد، اما محققان هشدار دادند که استفاده از کود نباید خیلی نقش اصلی در تولید محصول به خود بگیرد. این کار فقط در مورد یک محصول و در منطقه ای خاص و برای رفع کمبود عناصر کمیاب موثر خواهد بود.
آنها باید یاد بگیرند فقط از کودهای ضروری با توجه به وضعیت منطقه خود استفاده کنند.
نکته دیگر فاصله محل تولید از بازار بود که بر درآمد مردم تاثیر می گذاشت. اکثر مناطق کشت موز در اوگاندا با بازار فاصله زیادی (برخی بیش از 150 کیلومتر) دارند. بنابراین قیمت دریافتی موزکاران کاهش می یابد و با توجه به قیمت گران کود، استفاده از آنها دشوار می شود.
طبق بررسیها بیش از 5/1 میلیون تن پتاسیم از مناطق روستایی کشت موز خارج میشود که به مرور زمان، این کاهش عناصر مغذی خاک از توانایی آن بر تولید پایدار موز خواهد کاست.
محققان برای راهنمایی موزکاران چندین راهنمای مختص منطقه در زمینه مصرف کود تهیه کرده اند.
مترجم: سید محسن سنجری