پروفسور عمر آکتوف، استاد دانشگاه مونرآل در کانادا، عقيده دارد اولين جنگ چين و آمريکا در آفريقا به وقوع مي پيوندد.
پروفسور اکتوف در مصاحبه با پايگاه اينترنتي اقتصادي " لزافريک" به توضيح راهبرد چين در آفريقا پرداخته و گفته است: چين امروز در دروازه اروپا قرار دارد و منافع آمريکا در خاورميانه را تهديد مي کند.
وي در پاسخ به پرسشي درباره جايگاه اقتصاد آفريقا در بحران مالي و اقتصادي جهان گفت: آفريقا مشکل پيچيده اي است. اين قاره هنوز از استعمار نو رنج مي برد و ما مشاهده مي کنيم که به طرز عجيبي وضع زندگي مردم در دوران استعمار از الان بهتر بود. بدون شک مشکل کشورداري مطلوب و دموکراسي وجود دارد، اما نکته اينجاست که کشورهاي غربي و استعمارگر با ديدگاهي ماکياوليستي در زمان ترک مستعمره هاي سابق حکومت هايي را بر سر کار گذاشتند که منافع آنها را تامين کند. اين وضع براي تمام کشورهاي قاره صدق مي کند. تصميم هاي سياسي و اقتصادي در اين کشورها با توجه به منافع شرکت هاي چند مليتي فرانسوي و بلژيکي و ديگران اتخاذ مي شود. امروز وقت آن است که کشورهاي آفريقايي به سوي آسيا متمايل شوند.
پروفسور اکتوف در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا مشکلات فعلي آفريقا تا اندازه اي در همين گرايش به سوي آسيا، آنچنانکه در مورد سودان مي گويند، ريشه ندارد، گفت : شما دارفور در سودان را ببينيد يا به مناقشه زيمبابوه دقت کنيد. گناه موگابه اين بود که به سفيدها گفت زمين ها را رها کنيد و اين چنين به بزرگترين ديکتاتور جهان تبديل شد. تمام منطقه درياچه هاي بزرگ اعم از رواندا، بوروندي و جمهوري دموکراتيک کنگو هدف قدرت هاي بزرگ است. فرانسوي ها، آمريکايي ها و ديگر قدرت ها تمام همت شان را براي مانع تراشي در برابر چين در آفريقا به کار مي گيرند. زيرا چين با کارت آفريقا تا آخر بازي مي کند. مسئله دارفور، نفت و زمين هاي کشاورزي است. چيني ها در جنوب دارفور ذخاير نفت زيادي کشف کرده اند. از طريق دارفور مي توان به چاد در غرب رسيد، به سوي جنوب مصر و به سوي مرکز آفريقا رفت. چين با تسلط بر اين منطقه براي اولين بار انحصاري در اختيار دارد که قبلا آمريکا از آن برخوردار بوده است. اينجا صحبت از کنترل منابع نفتي است و قدرتهاي استعماري سابق نمي خواهند چين در چنين موقعيتي باشد. چين الان در آستانه دروازه اروپاست و منافع غرب در خاورميانه را نيز تهديد مي کند. سودان به کانال سوئز نزديک است که اين براي واشنگتن غير قابل تحمل است. من فکر مي کنم اولين جنگ چين و آمريکا در آفريقا رخ خواهد داد.
پروفسور اکتوف افزود: چين به خاطر منافع خودش نمي تواند مانند چندمليتي ها رفتار کند. سرمايه داري مالي نقطه قوت چين نيست، بنابر اين چين همان راهبردي را در آفريقا در پيش گرفته است که ژاپن قبلا در آسيا به کار گرفته بود. ژاپني ها بعد از در اختيار گرفتن فنآوري به توسعه آن در محيط اطراف شان پرداختند. آنها برخي از مشاغل را که خودشان نمي خواستند انجام دهند، مانندصنايع مکانيکي، لوازم خانگي برقي، و صنايع دريايي را به کشور هاي مالزي، اندونزي، کره جنوبي و هنگ کنگ منتقل نمودند. ژاپني ها به اين ترتيب بازار خود را در اطرافشان گسترش دادند. چين دقيقا همين کار را با آفريقا مي کند. بر اين اساس اين کشور گاهي در جاهايي که ضرر دارد سرمايه گذاري مي کند و مي کوشد توده هاي حقوق بگيري را رشد دهد که بعدا محصولات چيني مصرف خواهند کرد. اين رويکردي هوشمندانه است که آمريکايي ها مثلا در آمريکاي لاتين به آن توجه ندارند و به اين منطقه به عنوان فرصتي براي کسب درآمد فوري مي نگرند.