طي سالهاي آينده 12ميليون نفر از مردم مصر تحتتأثير تغييرات اقليمي قرار خواهند گرفت.
آنچه در پي ميآيد نتايج تحقيقي است كه اخيراً به سفارش سازمانهاي محيطزيست كشورهاي عربي توسط مركز مطالعات ماهوارهاي دانشگاه بوستون انجام شده است. در اين گزارش آمده كه در ميان كشورهاي عربي، مصر با تغييرات اقليمي بيشتري روبهروست.
براساس مطالعات انجامشده و تصاوير ماهوارهاي كه از منطقه گرفته شده، كشور مصر بيش از ساير كشورهاي عربي تحتتأثير بالا آمدن سطح آب دريا قرار خواهد داشت بهگونهاي كه حداقل 12ميليون نفر از مردم، مجبور به مهاجرت اجباري خواهند شد. در بخشهايي از دلتاي نيل سطح آب ممكن است تا 5متر افزايش يابد و تقريباً يك سوم از افرادي كه در اين محل سكونت دارند بر اثر وقوع اين حوادث، خانه و كاشانه خود را از دست داده و مجبور به ترك وطن خواهند شد.
پروفسورامان غنيم كه تهيه و تنظيم اين مقاله را بهعهده داشته و خود نيز در مركز مطالعات دانشگاه بوستون مشغول به كار است بخش عظيمي از يافتههايش را به اثرات شديد بالا آمدن سطح آب در دلتاي نيل اختصاص داده است. وي در اين باره ميگويد: تجزيه و تحليل عكسهاي ماهوارهاي بيانگر آن است كه بخش بزرگي از دلتاي نيل براي هميشه محو و نابود خواهد شد و قسمتهايي نيز در معرض خطر جدي قرار دارند و اين هشدار در صورتي است كه افزايش سطح آب به يك متر برسد.
اگر فقط حدود يك سوم از دلتاي نيل به زير آب رفته و غرق شود، تعدادي زيادي از شهرهاي ساحلي نظير اسكندريه، كفر شيخ، منصوريه و بندر سعيد با مشكلات عديده و مخربي روبهرو خواهند شد و مردمي كه در اين شهرها سكونت دارند با مشكل مواجه شده و عدهاي مجبور به مهاجرت خواهند شد.
بخش عظيمي از زمينهاي دلتاي نيل بر اثر انباشته شدن رسوبات، حاصلخيز بوده و كشاورزي در آنجا رونق دارد. بالا آمدن سطح آب، باعث غرق زمينهاي كشاورزي و آوارهشدن حدود 14درصد از جمعيت كشور خواهد شد. اين جمعيت 5/11ميليوني مجبورند به مناطق جنوبي نيل كه از فشردگي جمعيت نيز برخوردار است نقل مكان كنند.
دلتاي نيل كه حدود 24هزار و 900كيلومتر مربع از سرزمين مصر را تحت پوشش دارد روزگاران پيش بزرگترين محل براي ته نشين شدن رسوبات درياي مديترانه بود و تقريباً 65درصد از كشاورزي مصر در آنجا صورت ميگيرد. اين منطقه مكان مسطح و صاف و پستي است كه درصورت بالا آمدن سطح آب به خاطر فرسايش شديد خطوط ساحلي و ساختن سد بلند آسوان در سال1962 بسيار آسيبپذير و مورد تهديد است. اين سد مقادير زيادي از رسوبات را كه در دلتا جمع ميشد جدا كرده و در پشت خود انباشته است.
اين گزارش ميافزايد: فرسايش سواحل دلتا بر اثر عوامل طبيعي و استخراج آبهاي زيرزميني در تصاوير ماهوارهاي به وضوح نمايان است و در 30سال گذشته(1972 تا 2003) خطوط ساحلي حدود 3كيلومتر عقبنشيني كردهاند و اين موضوع زنگ خطري جدي است؛ بدين معني كه اين بخش از دلتا سالانه 100متر عقبنشيني كرده و هشداري بزرگ براي مسئولان و دوستداران محيطزيست است.
در اين گزارش همچنين پيامدهاي تغيير اقليم در اين نواحي از جمله خطر بالا آمدن سطح آب و تأثير آن روي رشد شهرهاي ساحلي مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است. در حال حاضر شهرهاي جنوبي دلتاي نيل از جمله قاهره از رشد غيرقابل كنترل جمعيت رنج ميبرند و آواره شدن مردم در شهرهاي ساحلي و هجوم آنها به شهرهاي بزرگ مشكل را دو چندان ميكند. بر اثر هجوم جمعيت به پايتخت بين سالهاي 1984 تا 2002 بيش از 12درصد از زمينهاي كشاورزي مجاور قاهره (62 كيلومترمربع) تغيير كاربري داده و به مناطق مسكوني تبديل شده است.