تحقق انديشه تقريب مذاهب در جهان اسلام، نيازمند به رسميت شناختن تمامی مذاهب اسلامی و احترام گذاشتن به اعتقادات و انديشههای فقهی اين مذاهب از سوی مسلمانان است.
«عبدالرحيم السايح» استاد عقيده و فلسفه دانشكده «اصول دين» دانشگاه الأزهر و استاد دانشگاههای قطر و «أم القری» مكه در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) در حاشيه بيست و سومين همايش بينالمللی وحدت اسلامی در تهران با اعلام اين مطلب گفت: تقريب به معنای اين است كه پيروان هر مذهب، ساير مذاهب اسلامی را به رسميت بشناسند، زيرا تنوع و تعدد مذاهب يك ضرورت تمدنی است و در قرآن كريم نيز به دو شيوه اجتهاد و تأويل اشاره شده و بهكارگيری اين دو شيوه(تأويل و اجتهاد) در مسائل شرعی از سوی علما و فقهای مسلمان سبب پيدايش مذاهب متعدد فقهی و كلامی در جهان اسلام شده است.
وی كه با مقالهای با عنوان «تقريب ميان مذاهب اسلامی؛ ضرورت حياتی» در بيست و سومين همايش بينالمللی وحدت اسلامی حضور داشت، خاطر نشان كرد: تمامی مذاهب اسلامی درست و صحيح هستند و بايد به مبانی فكری و اعتقادی آنان احترام گذاشته شود و هر انسانی كه به شهادتين و قبله واحد مسلمانان ايمان داشته باشد، میتوان وی را در زمره مسلمان شمرد، زيرا مسلمانان در شرق و غرب و هرجای جهان كه باشند به اصول و مبانی دين اسلام پايبند هستند.
علماي تكفيري مزدوران دشمن هستند
اين نويسنده و پژوهشگر مصری در ادامه اين گفتوگو، علما و مفتيانی را كه دعوت به تفرقه و اختلاف و فتنههای قومی و مذهبی میكنند، مزدور دشمن و استعمار جديد دانست و گفت: مزدوران در تمامی جوامع انسانی وجود دارند و در جهان اسلام نيز برخی علمای تندرو و افراطی تلاش میكنند از طريق تكفير پيروان برخی مذاهب اسلامی، ميان مسلمانان شكاف و تفرقه ايجاد كنند.
وی خاطرنشان كرد: علما و فضلای جهان اسلام بايد از طريق برگزاری همايشها و نشستها، به ريشهيابی و واكاوی علت مبادرت برخی علمای تكفيری به صدور چنين فتواهايی بپردازند، زيرا فتواهای تكفيری مغاير با ارزشها و مبانی اسلام است.
استاد دانشگاه الأزهر در بخش ديگری از اين گفتوگو به بررسی وضعيت و واقعيت كنونی جهان اسلام پرداخت و تأكيد كرد: هماكنون، مسلمانان به شدت نيازمند بيداری و آگاهی اسلامی و تقويت فرهنگ تسامح هستند و اين بيداری و آگاهی بايد در عرصههای مختلف فرهنگی ظهور پيدا كند و مسلمانان تنها با آگاهی و شناخت مبانی حقيقی مذاهب مختلف اسلامی، میتوانند اختلافات را كنار بگذارند و با صلح و آرامش و همزيستی مسالمتآميز در كنار يكديگر زندگی كنند.
تبيين مفاهيم گفتمان اسلامی برای مسلمانان يك ضرورت است
عبدالرحيم السايح، تبيين مفاهيم گفتمان اسلامی برای مسلمانان و پيروان مذاهب مختلف اسلامی را يك ضرورت بسيار مهم دانست و گفت: گفتمان اسلامی خواهان وحدت و اتحاد امت اسلام، دوری از خشونت، تفرقه و فتنه مذهبی و فرقهای، احترام به حقوق و ارزشهای ديگران و دوری از تكفير و تندروی است.
استاد دانشگاه الأزهر در پايان به فعاليتهای علمی و دانشگاهی خود اشاره كرد و گفت: من استاد عقيده و فلسفه دانشكده «اصول دين» دانشگاه الأزهر و استاد دانشگاههای قطر و «أم القری» مكه مكرمه هستم و بر رسالههای كارشناسی ارشد و دكتری دانشجويان اشراف دارم و در حال حاضر، با همكاری «توفيق علی وهبه» رئيس مركز مطالعات و پژوهشهای عربی مصر به تحقيق و بررسی كتابهای تاريخی در زمينه فلسفه، مذاهب، تصوف و علم كلام فعاليت داريم و تاكنون حدود 157 كتاب تحقيق و تدوين كرديم كه اين كتابها چاپ شده است و فعاليتهای علمی و فرهنگی زيادی نيز در زمينه تصحيح چهره اسلام و مسلمانان در جوامع غربی داشتهايم.
بيست و سومين همايش بينالمللی وحدت اسلامی با حضور انديشمندان و صاحبنظران مسلمان از كشورهای مختلف جهان از روز سه شنبه، 11 اسفندماه سال جاری در سالن اجلاس سران در تهران آغاز شد و شامگاه پنجشنبه 13 اسفندماه با صدور بيانيهای به كار خود پايان داد.