کارشناس روابط بين الملل در مرکز مطالعات راهبردي الاهرام در قاهره، تاکيد کرد تصويب تحريمهاي بين المللي عليه ايران به علت برنامه هسته اي اين کشور در شرايط کنوني بعيد است.
دکتر سعيد اللاوندي در مصاحبه با شبکه تلويزيوني النيل مصر، درباره برگزاري انتخابات پارلماني عراق گفت.. من فکر نمي کنم برگزاري انتخابات خشونتها را در عراق کاهش دهد. به اعتقاد من کشمکش طايفه اي در عراق که اشغالگران به آن دامن زدند، عامل خشونتهاست. احساس تبعيض بعضي گروهها و طايفه ها در عراق باعث مي شود، خشونت در اين کشور ادامه داشته باشد.
اللاوندي افزود.. در ماههاي گذشته براي همه ثابت شد که سياستهاي دولت باراک اوباما با جرج بوش در عمل تفاوتي ندارد. سخنان اوباما در مورد برقراري امنيت و ثبات در عراق پس از انتخابات بيهوده است. زيرا تا زماني که نيروهاي آمريکايي در عراق حضور دارند، خشونتها هم ادامه خواهد داشت. اوباما هم اکنون به طور کامل بر اوضاع داخلي آمريکا متمرکز شده و سياست خارجي را به هيلاري کلينتون واگذار کرده است. آمريکا هرگز به طور کامل از عراق عقب نشيني نخواهد کرد. آمريکا براي باقي ماندن به عراق حمله کرد، زيرا اين کشور منبع مهمي براي تامين نفت در سالهاي آينده است.
وي درباره احتمال اعمال تحريمهاي شديدتر عليه ايران اظهار داشت.. در روابط بين الملل اصول و ارزشهايي حاکم نيست، بلکه اين منافع کشورهاست که اين روابط را تعيين مي کند.
ايران به خوبي از وجود اختلاف بين چين و آمريکا اطلاع دارد و با مهارت از اين اختلافات در جهت منافع خود بهره برداري مي کند.
در سايه شرايط کنوني چين به هيچ وجه با تحريمها عليه ايران موافقت نخواهد کرد. حتي روسيه هم با وجود بعضي اختلافات با ايران، عليه تهران در کنار واشنگتن قرار نخواهد گرفت.
وي ادامه داد.. با وجود آنکه در دوره جرج بوش شاهد تنش زايي عليه ايران بوديم . به عبارت ديگر در داخل آمريکا هم درباره تعامل با ايران اختلاف وجود دارد. در حالي که گروهي بر لزوم تنش زايي در برابر ايران اصرار دارند و از جنگ عليه اين کشور سخن مي گويند، گروه ديگر بر ادامه مذاکرات تاکيد مي کنند. به همين علت ايران و محمود احمدي نژاد معتقدند که موضع متحدي در داخل گروه پنج باضافه يک در مورد اعمال تحريمها عليه اين کشور وجود ندارد.
وي در پاسخ به اين سوال که آيا اخراج خلبانان روس از ايران در پي خودداري مسکو از تحويل موشکهاي اس سيصد به تهران و حمايت آن از تحريمها عليه ايران، نشان از بروز بحران در روابط دو کشور است؟ گفت.. اين اقدام ايران، بخشي از کشمکش بين تهران و مسکو است. ايران با اين اقدام به دنبال نشان دادن خشم خود از روسيه است.
اما ما نبايد فراموش کنيم که روسيه اصلي ترين حامي احداث نيروگاه هسته اي در ايران است. روابط روسيه و آمريکا هر از چند گاهي با تنش روبرو مي شود که اين مساله بر موضع مسکو در برابر تهران تاثير دارد. دشوار است که بگوييم روسيه، ايران را در جهت منافع اين کشور با آمريکا، خواهد فروخت. زيرا مسکو منافع راهبردي در ارتباط با تهران دارد. روسيه هم اکنون در برابر آمريکا احساس ضعف مي کند و به اين منظور به روابط با ايران نياز دارد.
وي در پاسخ به اين سوال که آيا سفر جو بايدن معاون رئيس جمهور آمريکا به منطقه براي منصرف کردن اسرائيل از اقدام نظامي عليه تاسيسات هسته اي ايران است؟ اظهار داشت.. سفر بايدن به منطقه در شرايط غيرعادي انجام مي شود، زيرا تشکيلات خودگردان با از سرگيري مذاکرات غيرمستقيم با اسرائيل موافقت کرد. بايدن و ميچل براي آرام کردن اوضاع به منطقه آمدند تا زمينه موفقيت اين مذاکرات را فراهم کنند.