عضو ديده بان حقوق بشر تقسيم نيجريه به دو قسمت مسلمان نشين و مسيحي نشين را در صورت ناتواني مقامات در آرام ساختن خشونتها،امري ممکن دانست.
در پي قتل عام نزديک به پانصد نفر در نزديکي شهر جاس نيجريه و عزل مشاور عالي امنيتي اين کشور شبکه تلويزيوني الجزيره انگليسي به بررسي اين مسئله در گفتگو با يکي از اعضاي ديده بان حقوق بشر در امريکا پرداخت.
مجري برنامه گفت: اين کشتارها معمولاً تحت عنوان درگيري هاي مذهبي بين مسيحيان و مسلمانان تعريف مي شوند. اما به نظر شما دليل ادامه اين خشونت ها چيست؟
اريک گاچس در پاسخ گفت: حملات صورت گرفته در سه روستا در جنوب جاس در روز يکشنبه از مرگبارترين حملات گزارش شده در اين منطقه است. متأسفانه مرز بين دين و قوميت اغلب ناديده گرفته شده است، اينگونه حملات به باور بسياري از کارشناسان به تلافي خشونتهاي صورت گرفته در ماه ژانويه در جاس و جوامع همسايه ي آن اتفاق مي افتد. انگيزه حمله کنندگان مشخص نيست اما تحقيقات سريع و قابل اعتماد بايد توسط دولت انجام گيرد.
وي در پاسخ به اين پرسش که چه نگراني هايي درباره ميزان عملکرد مقامات محلي و دولت مرکزي به منظور آرام کردن اوضاع و سرپوش نهادن بر اين درگيريهاي قومي، فرقه اي و يا مذهبي وجود دارد؟ گفت: پس از درگيريهاي ژانويه، دولت مرکزي نيروهاي خود را در خيابانهاي جاس و شهرهاي بزرگ منطقه مستقر کرد اما جوامع کوچکتر همچون اين روستاهايي که در روز يکشنبه مورد حمله واقع شدند از امنيت کافي برخوردار نبودند. ما اولاً از دولت درخواست افزايش تمهيدات امنيتي کرديم و درثاني خواستار انجام تحقيقات سريع در اين زمينه شديم. اين تحقيقات بايد در کمال وضوح و شفافيت صورت گيرد و گزارشهاي آن ارائه شود. درغير اينصورت احتمال وقوع حملات تلافي جويانه و گسترش ناآرامي به ساير مناطق نيجريه وجود خواهد داشت.
گاچس در پاسخ به اين پرسش که خشونتهاي پيش آمده تا چه حد دولت و کفيل رياست جمهوري اين کشور را به چالش مي کشد و آيا او در صورت ناتواني در سروسامان بخشيدن به اوضاع، مجبور به از دست دادن برخي موقعيت هاي سياسي خود خواهد بود؟ گفت: حملات صورت گرفته، کشور را با خطر تقسيم و تجزيه مواجه ساخته است چرا که در حال حاضر قشر اعظم مسلمانان اين کشور در شمال و اکثريت مسيحيان نيز در جنوب نيجريه ساکن هستند. همچنين هويت در نيجريه تا حد زيادي به مفاهيمي همچون قوميت و دين بستگي پيدا مي کند. دولت مرکزي به همراه دولتهاي محلي بايد تلاش خود را در بي طرف نشان دادن خود و پرهيز از جانب داري در اين درگيريها مبذول دارند. آنها به اين شيوه به همگان اطمينان مي دهند که غيرنظاميان صرف نظر از قوميت هايشان مورد حمايت قرار خواهند داشت و عاملين اين حملات به سزاي عمل خود خواهند رسيد.