كارشناس مسائل آفریقا گفت : ریشه بحران نیجریه در سطح ملی ، نظام شهروندی این كشور است كه مردم را به بومی و غیر بومی یا ساكن تقسیم می كند.
محمدرضا حاجی كریم جباری كارشناس مسائل آفریقا و سفیر پیشین ایران در كشورهای ساحل عاج، گابن و لیبریا درباره گسترش درگیری ها در شمال نیجریه گفت: ریشه بحران و كشتار اخیر در درگیرهای ایالت پلاتو در شهر جاس نیجریه را می توان در سطح ملی و محلی دسته بندی كرد و آن را از ابعاد مختلف قومی، سیاسی، اقتصادی، زیست محیطی و منابع طبیعی مورد بحث و بررسی قرار داد
وی افزود: یكی از مشكلات اساسی نیجریه در سطح ملی، نظام شهروندی این كشور است كه شهروندان را به دو بخش بومی و ساكن تقسیم می كند.
حاجی كریم جباری در گفتگوی اختصاصی با پایگاه اطلاع رسانی شبكه خبر ادامه داد: براساس این تقسیم بندی مسلمان ها در ایالت پلاتو نیجریه صرف نظر از این كه اصلا ریشه در آن محل دارند یا ندارند ساكن یا غیر بومی به شمار می آیند و مسیحی ها بومی محسوب می شوند و بیشتر امكانات مانند منابع طبیعی و دیگر حقوق شهروندی نیز بیشتر متوجه مسیحی هاست .
كارشناس مسائل خاورمیانه با تاكید بر اینكه مسلمان های نیجریه اغلب عشایر و دامدارند افزود: زندگی مسلمان ها وابسته به منابع طبیعی و مراتع است و اختلاف اساسی بین مسیحی ها و مسلمان ها مسئله منابع طبیعی و امكانات موجود است.
سفیر پیشین ایران در كشورهای ساحل عاج، گابن و لیبریا گفت: به گفته مسلمانان درگیری های چند روز گذشته پاسخی بود به حملات دوماه گذشته مسیحی ها و این درگیری ها ریشه در سطح پایین توسعه ، مسائل اقتصادی و تملك یا تقسیم منابع طبیعی دارد.
وی با تاكید بر این كه اختلاف آنها، اختلاف اسلام و مسیحیت نیست ادامه داد: مسلمان ها در تقسیم بندی به عنوان ساكن و مسیحی ها به عنوان بومی دسته بندی شده اند و این باعث تبعیض در اختصاص امكانات به آنها شده است، این اختلاف در سطح ملی است و انعكاس آن در سطح محلی دیده می شود.
حاجی كریم جباری بابیان این كه در نیجریه یك نوع خلاء قدرت وجود دارد گفت: رئیس جمهور حزب حاكم چند ماهی را برای مداوا به خارج از كشور سفر كرده بود و در حال حاضر شایعه شده است كه وی به كاخ ریاست جمهوری بازگشته است ولی در انظار عمومی ظاهر نمی شود، در غیاب او معاونش كارهای رئیس جمهور را پیگیری می كند.
وی بااعلام اینكه معاون رئیس جمهور مسیحی است و خود رئیس جمهور مسلمان است افزود: یك نوع رقابت در سطح كشور بین قوم ها و گروه های مختلف وجود دارد، این در حالی است كه اگر گروه های سیاسی هم وارد این بحران شود، امكان تشدید وجود دارد و اوضاع از این بدتر خواهد شد.
كارشناس مسائل آفریقا گفت: حزب حاكم در كشور نیجریه تصمیم گرفته ا ست، رئیس جمهور یك دوره مسلمان و یك دوره مسیحی باشد ولی این اختلاف به وجود آمد كه اگر هر كدام از این ادیان در راس حكومت قرار گیرد، ممكن است امكانات و بودجه كشور به سمت ساكنان مذهب خودش سوق دهد كه این موضوع خود باعث تشدید بحران می شود
وی از فقر اقتصادی، سطح بسیار پایین توسعه در این منطقه، محدود بودن منابع طبیعی و زیست محیطی و امكانات طبیعی به عنوان ریشه های اصلی اختلاف و درگیری در نیجریه یاد كرد و افزود: بابروز هر مشكلی فورا آن را به اختلاف مذهب تعبیر می كنند در صورتی كه اصلا این گونه نیست.
حاجی كریم جباری درباره راه حل این درگیری های تصریح كرد: راه حل این بحران در سطح ملی، حل خلاء قدرت است چرا كه در غیر این صورت منجر به كودتا و اقدامات نظامی از سوی نظامیان برای كسب قدرت می شود.
وی افزود: اگر قرار است معاون رئیس جمهور قدرت را در دست بگیرد باید باتوجه به شیوه های اقتصادی برای حل این بحران تلاش كند و از هر گونه دامن زدن به اختلاف بین مسیحیت و اسلام خودداری شود، زیرا ریشه این بحران مذهبی نیست بلكه مسائل اقتصادی، توسعه، قوانین و مقررات نامناسب شهروندی موجب این اختلافات شده است.
كارشناس مسائل آفریقا گفت: باید از طرف رهبران تندرو دوطرف برخورد قانونی صورت گیرد به خصوص در كوتاه مدت و فوری امنیت و آرامش در منطقه برقرار شود و بعد از آن برای بلند مدت اقدام شود.