بررسي نقش سياسي و اقتصادي زامبيا در جنوب قاره آفريقا و تاثير اين كشور بر كشورهاي همسايه در كتابي با عنوان «زامبيا» تاليف گروهي از محققان گروه مطالعات آفريقا دفتر مطالعات سياسي و بينالملل وزارت امور خارجه منتشر شد.
به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اين اثر به بررسي سياست و روابط بينالملل اين كشور با ساير كشورها و اوضاع فرهنگي و اقتصادي زامبيا ميپردازد.
زامبيا اول دسامبر سال 1964 يعني يك ماه پس از كسب استقلال به عضويت سازمان ملل متحد درآمد و نمايندگي دائمي خود را در مقر اين سازمان واقع در نيويورك داير كرد. زاميباد همچنين عضو فعال سازمان وحدت آفريقاست كه امروز به نام اتحاديه آفريقا فعاليت دارد. اين كشور تا سال 2002 رياست اتحاديه آفريقا را به عهده داشت.
اين اثر در 10 فصل با عنوانهاي «جغرافياي طبيعي و اوضاع اقليمي»، «جغرافياي انساني»، «جغرافياي سياسي»، «اديان و مذاهب»، «اوضاع اجتماعي، فرهنگي و آموزشي»، «رسانه گروهي»، «اوضاع اقتصادي»، «حكومت، سازمانهاي اداري و سياسي»، «روابط خارجي» و «روابط با جمهوري اسلامي ايران» تدوين شده است.
در بخشي از اين اثر با عنوان « استقلال زامبيا» آمده است: «با تشكيل اولين حزب سياسي آفريقايي منازعات جديتر شد. سفيدپوستان مصمم بودند كه اتحاديه آفريقاي مركزي را حفظ نمايند و سياست كنگره ملي آفريقايي زامبيا، جدايي از اين اتحاديه و نيل به استقلال و تشكيل دولت اكثريت سياهپوست در زامبيا بود. در سال 1957 غنا به عنوان نخستين كشور مستقل آفريقاي سياه خود را در تاريخ به ثبت رسانيد. در سال 1960 «هرولدمك ميلان» نخست وزير انگليس از تغييرات سياسي سخن گفت. در سال 1959 زمان انتخابات در اتحاديه از سوي دولت انگليس تعيين گرديد. كائوندا براي اعتراض به سياستهاي بريتانيا مردم را به تحريم انتخابات فراخواند. دولت انگليس در مقام مقابله، كنگره ملي زامبيا را غير قانوني اعلام كرد و پنجاه تن از رهبران آن از جمله كائوندا و كاپوپوه را دستگير و به نقاط دور افتاده تبعيد نمود.»
از ديگر مباحث اين اثر مي توان به مناسبات زامبيا و آمريكاي شمالي، روابط زامبيا و اروپا، احزاب زامبيا، تشكيلات حكومتي، حزب ملي و ائتلاف با ديگر احزاب، حزب متحد استقلال ملي، شروع تبعيض نژاد، سياست اقتصادي در دوره نظام چندحزبي و فرهنگ ملي زامبيا اشاره كرد.
چاپ نخست كتاب «زامبيا» از سوي مركز چاپ و نشر وزارت امور خارجه در شمارگان 1000 نسخه، 140 صفحه و بهاي 17000 ريال روانه بازار نشر شده است.