منابع آگاه در الازهر مصر اعلام کردند تصميم حسني مبارک رئيس جمهور مصر براي انتخاب احمد الطيب به عنوان رئيس الازهر به دليل حمايت حزب حاکم ملي دموکراتيک از الطيب و دشمني وي با اخوان المسلمين بوده است.
اين منابع به هفته نامه مرکز مطالعات «الحقيقه الدوليه» گفتند " روابط ويژه اي بين الطيب و برخي از نمادهاي حزب ملي حاکم و در صدر آنها احمد عز دبير اين حزب وجود دارد و علاوه براين الطيب به دکتر احمد نظيف نخست وزير مصر نيز نزديک است."
احمد الطيب نقش برجسته اي در سرکوب اخوان المسلمين در داخل دانشگاهها داشته است و با توجه به اينکه الطيب بخشي از عمر خود را در اروپا و از جمله در فرانسه گذرانده است در خارج از مصر مورد پذيرش است.
شيوه زندگي الطيب شصت و سه ساله همانند ديگر روساي دانشگاهها است و در فتوا دادن ميانه رو است و فتاوي وي تا حدود زيادي به دکتر محمد سيد طنطاوي شيخ فقيد الازهر نزديک است.
به گزارش پايگاه اينترنتي «الحقيقه الدوليه» از قاهره ، با وجود اينکه دکتر علي جمعه يکي از برجسته ترين نامزدهاي اين سمت بود اما نزديکي وي به مذهب شيعه مانع از رسيدن علي جمعه به شيخ الازهري شد.
يکي ديگر از دلايل دوري دکتر علي جمعه از اين سمت اين بود که وي علوم ديني را در الازهر نخوانده است بلکه در دانشگاه عين شمس خواند و پس از آن در دانشکده مطالعات اسلامي تا پايان مقطع فوق ليسانس و دکترا به تحصيل پرداخت.
ديگر نامزدها مانند دکتر حمدي زقزوق هفتاد و هشت ساله به دليل کهولت سن و دکتر احمد عمر هاشم عضو دبيرکلي حزب ملي مصر به دليل مخالفت در برخي از موارد با سياستهاي حزب ملي از رياست الازهر دور ماندند.
انتخاب الطيب توسط حسني مبارک به عنوان شيخ الازهر واکنشهاي گسترده اي داشت و برخي از کارشناسان معتقدند اين انتخاب در درجه اول سياسي بود به ويژه اينکه الطيب به حزب ملي حاکم نزديک است.
اين کارشناسان درباره اينکه اين انتخاب بر استقلال الازهر تاثير منفي داشته باشد هشدار دادند.
دکتر عمرو هاشم ربيع کارشناس مرکز مطالعات سياسي مرکز الاهرام گفت " شيخ الازهر بايد از استقلال برخوردار باشد و از عضويت به هر حزبي دور باشد ، شيخ الازهر جايگاه ويژه اي در جهان اسلام دارد و بايد در کارش استقلال داشته باشد."
ربيع افزود " دليل اصلي انتخاب احمد الطيب به عنوان شيخ الازهر اين بود که وي يکي از اعضاي حزب ملي حاکم است چرا که نظام حاکم در مصر در مرحله ضعف شديدي است."