مدیرکل سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی با مشروط دانستن نامزدی خود برای انتخابات ریاست جمهوری آتی مصر، هدف اصلی خود را انتقال مصر از نظام کنونی که تحت حاکمیت چند دهه حسنی مبارک قرار دارد به مرحله نظام دموکراتیک و تحقق آن را بسیار دشوار دانست.
رندا ابوالعزم خبرنگار شبکه تلویزیونی العربیه در قاهره با محمد البرادعی که از وی به عنوان یکی از نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری آتی مصر نام برده می شود، به گفتگو پرداخت.
برادعی در این مصاحبه درباره مسئله نامزدی خود در انتخابات ریاست جمهوری آتی مصر و شرایط خود گفت : از نظر من، هدف اول و اساسی ، انتقال مصر از نظام کنونی به نظام دموکراتیک است، زیرا به اعتقاد من، بدون نظام دموکراتیک در مصر یا هر کشور دیگر، همه چیز مانند توسعه اقتصادی و اجتماعی و سلامت جامعه به بن بست می خورد. وی افزود : ابتدا باید پایه ها را بنا کنیم ، من به صراحت گفتم، پیش از انتخابات چه پارلمانی و چه ریاست جمهوری مسائل و قوانین باید بدون هر گونه ابهام باشدکه در هر نظام موسوم به دموکراتیک وجود دارد. مدیرکل سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی خاطرنشان کرد: همه مصری ها دوست دارند حق رای دادن داشته باشند، چهار یا پنج میلیون مصری در خارج از کشور از حق رای دادن محروم هستند، همه کشورهای جهان به شهروندان خود در خارج حق رای دادن می دهند. وی وجود کمیته ملی مستقل و بی طرف و نظارت کامل قضایی و بین المللی بر روند برگزاری انتخابات و داشتن فرصت رسانه ای برابر را از مهمترین نیازهای مصر دانست. البرادعی تصریح کرد : رسانه ها یک عنصر اساسی در هر انتخابات است، باید فرصتهای برابر در رسانه ها به وجود آید، تمام رسانه ها از نامزد حزب حاکم مصر حمایت می کنند، و نامزدهای دیگر از این فرصت محروم هستند. وی بر برابر بودن فرصتها، سلامت انتخابات، اصلاح قانون اساسی مصر به گونه ای که افراد مستقل بتوانند نامزد شوند، تاکید کرد. خبرنگار العربیه پرسید شما گفته بودید در صورت تعدیل قانون اساسی، نامزد انتخابات خواهید شد صفوت شریف(از اعضای حزب حاکم مصر) به صراحت پاسخ شما را داد که قانون اساسی تغییر نخواهد یافت آیا با این شرایط فرصت نامزدی شما وجود دارد؟ البرادعی گفت : تا زمان نامزدی، یک سال و نیم فرصت باقی است که ممکن است مسائل زیادی رخ دهد، تحقق این مسائل بدون ابهام برای تضمین سلامت و شفافیت انتخابات و برابر بودن فرصتها برای تمام مصری ها، یک ضرورت است. وی با انتقاد از قانون اساسی کنونی مصر گفت : قانون اساسی که نود و نه درصد مصری ها را از حق نامزدی محروم کند، قانون اساسی مبتنی بر معیارهای جهانی نیست.
تضمین سلامت انتخابات و برابری فرصتها برای تمام نامزدها ضروری است.
قانون اساسی مصر با تعهدات بین المللی مصر مغایرت دارد. البرادعی درباره نامزدی خود برای انتخابات ریاست جمهوری آتی مصر تاکید کرد : تا زمانی که اصلاحاتی در قانون اساسی مصر ایجاد نشود، در انتخابات شرکت نخواهم کرد. وی خاطر نشان کرد : برای اصلاحات در مصر تلاش خواهم کرد و هدف من شخصی نیست.
خودم را یک قهرمان ملی نمی دانم و برای شهرت طلبی هم تلاش نمی کنم. برادعی درباره تشکیل حزب اظهار داشت : منتسب بودن به حزب با هدف نامزدی برای انتخابات، نوعی نفاق سیاسی است.
نامزدی برای ریاست جمهوری مصر، هدف من نیست، بلکه هدفم اصلاحات است. البرادعی قوانین مربوط به فعالیت سیاسی در مصر را به باد انتقاد گرفت و گفت : قوانین مربوط به فعالیت سیاسی در مصر، ساختگی است.
راه نامزدی افراد مستقل برای ریاست جمهوری در مصر هموار نیست.
طی دو دهه گذشته هیچ تحرک سیاسی در مصر صورت نگرفته است. البرادعی درباره گروه اخوان المسلمین گفت : اخوان المسلمین از بزرگترین گروههای مخالف دولت در پارلمان مصر به شمار می رود.
یک پنجم اعضای پارلمان مصر وابسته به گروهی هستند که فعالیت آن در مصر ممنوع است.
اخوان المسلمین برای تشکیل حزب دینی در مصر تلاش نمی کنند. مدیر کل سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی در ادامه گفتگو با العربیه اظهار داشت : از تاسیس احزاب دینی یا نظامی در مصر حمایت نمی کنم. البرادعی با انتقاد از شرایط نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری مصر که به نفع حزب حاکم و به زیان افراد مستقل است، خاطر نشان کرد : هر مصری حق دارد در انتخابات ریاست جمهوری نامزد شود و به این عنوان دست یابد. وی درباره دیدار با اتباع مصری در خارج از مصر اظهار داشت : با اتباع مصری در خارج از مصر دیدار خواهم کرد. برادعی در پاسخ به این سئوال که آیا مردم مصر را به قیام علیه دولت دعوت خواهد کرد، اظهار داشت : من خواستار انتفاضه مردمی نیستم و تغییرات از راه مسالمت آمیز را تایید می کنم. وی با انتقاد از سطح معیشتی اکثریت مردم مصر گفت : چهل و دو درصد مردم مصر زیر خط فقر شدید زندگی می کنند. البرادعی درباره راهکار حل مشکلات و معضلات کنونی مصر تصریح کرد : دموکراسی تنها راه برای حل تمام مشکلات مصر است.
طرفداران من در "فیس بوک" بیشتر از طرفداران باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا هستند. وی درباره رابطه خود با اخوان المسلمین و قبطی ها(مسیحیان) در مصر گفت : رابطه بسیار خوبی با گروه اخوان المسلمین و قبطی ها دارم. البرادعی درباره تهدیدها و خطراتی که وی را احاطه کرده است، اظهار داشت : مردم مصر مرا در برابر خطرها محافظت می کنند و من مصونیت دیپلماتیک ندارم. وی هدف از جمعیت ملی تغییر را جمع آوری امضای شهروندان مصر و ارسال پیامی برای رژیم حاکم بر این کشور دانست. برادعی در پایان این گفتگو درباره رابطه خود با رئیس جمهور مصر گفت : رابطه من با حسنی مبارک، رابطه ای مبتنی بر دوستی و شفافیت است.