پايگاه اطلاع رساني نشريه فرانسوي "اکسپرس" روز دوشنبه نوشت: نشست سران کشورهاي عضو اتحاديه عرب، بدون دست يابي به توافقي در مقابل سازش ناپذيري اسرائيل در مورد شهرک سازي، پايان يافت.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، اکسپرس افزود: کميته متشکل از وزراي امور خارجه در اين نشست طرحي را مطرح ساخت که بر پايه آن اسرائيل بايد تمامي فعاليت هاي شهرک سازي خود را به منظور از سرگيري مذاکرات صلح با فلسطينيان، متوقف سازد.
اکسپرس افزود: اين طرح توسط همه اعضا پذيرفته نشد و به دليل عدم اجماع بر سر آن، وزير امور خارجه سوريه خاطر نشان کرد که کشورش اين طرح را به عنوان نقطه نظر اتحاديه عرب، به رسميت نمي شناسد.
"عمرو موسي" دبيرکل اتحاديه عرب نيز بدون اشاره به زمان و مکان مشخص ، از برگزاري نشست فوق العاده اين اتحاديه در سال جاري ميلادي براي رسيدگي به مسائل باقي مانده، خبر داد.
وي همچنين به فوريت اتخاذ موضع جمعي در خصوص روند صلحي که آمريکا توسط مذاکرات غير مستقيم در صدد اجراي آن است، اشاره کرد.
"محمود عباس" رييس تشکيلات خود گردان فلسطين نيز که رضايت اتحاديه را براي اين مذاکرات غير مستقيم جلب کرده بود، در پي تصميم اسرائيل براي ساخت يک هزار و 600 واحد مسکوني جديد در شرق بيت المقدس ، به موضع نخست خود مبني بر توقف ساخت و سازهاي شهرک هاي يهودي نشين براي آغاز مذاکرات، بازگشت.
عمرو موسي در کنفرانس مطبوعاتي پاياني نشست اتحاديه عرب، اعلام کرد: بايد در هفته هاي آينده در خصوص اين که به مسير مذاکرات ادامه دهيم و يا کاملا مسير را تغيير دهيم، تصميم گيري کنيم.
روز شنبه گذشته، عمرو موسي اعلام کرده بود که کشورهاي عربي بايد خود را براي شکست کامل و احتمالي تلاش هاي آمريکا براي از سرگيري مذاکرات ميان اسرائيل و فلسطين، آماده کنند.
وي همچنين به لزوم آماده کردن طرح هاي جايگزين در صورت بروز اين شکست، اشاره کرد.
"بان کي مون" دبير کل سازمان ملل متحد نيزدر سخنان خود گفت: جايگزيني براي مذاکرات در خصوص حمايت از دو کشور وجود ندارد، چرا که بدون اين مذاکرات، خطر نا اميدي و بروز خشونت هايي که اخيرا شاهد آن بوديم، وجود دارد.
اين در حالي بود که هيات فلسطيني خاطر نشان کرد اين اسرائيل است که با اعلام طرح هاي جديد شهرک سازي خود، مذاکرات را متوقف ساخته است.
عمر و موسي دبير کل اتحاديه عرب همچنين پذيرش روند صلح را بدون محدوديت زماني، موجب از دست دادن بي نتيجه زمان و ادامه سياست 20 سال اخير اسرائيل، دانست.
وي سخني از طرح جايگزين مطرح نکرد، اما بسياري از کشورهاي عربي تنها با ابتکار صلح عربي که در جريان نشست اعراب در سال 2002 ميلادي در بيروت، از سوي عربستان سعودي مطرح شد، موافقند.
اکسپرس ادامه داد : همه کشورهاي عربي در قبال عقب نشيني کامل اسرائيل از سرزمين هايي که در سال 1967 ميلادي اشغال کرد و نيز حل مساله پناهندگان فلسطيني ، با عادي سازي روابط با اسرائيل موافقند.
برخي ديگر از کشورهاي عضو اتحاده عرب همچنين طرح جايگزيني را پيشنهاد مي کنند که بر پايه آن فلسطينيان به طور يک جانبه حکومت خود را اعلام کنند و يا آن که با تغيير استراتژي، حکومت دو مليتي يهودي- عربي تشکيل شود که اين طرح تاکنون از سوي اسرائيل، رد شده است.