رییس مجلس ساحل عاج، عقیده دارد که فرانسه از طریق پول واحد فرانک سیفا به استثمار بخشی از قاره آفریقا که از این پول استفاده می کنند، ادامه می دهد.
به گزارش آفریکا تایم در اینترنت، ممدو کولیبالی در مصاحبه با نشریه " لیبرآنتن" گفت: منطقه فرانک سیفا یک اتحادیه همکاری پولی است که افسار آن در اختیار پاریس قرار دارد.
کشورهای اقماری فرانسه در غرب و مرکز قاره آفریقا از این پول واحد استفاده می کنند که در گذشته دارای ارزش برابری ثابت با فرانک فرانسه و امروز با یورو است.
در واقع منطق این منطقه پولی شبیه همان پیمان ورشو در بلوک کمونیست دوره جنگ سرد است که کشورهای شرق اروپا را گرادگرد مسکو حفظ کرده بود.
بر اساس پیمان تشکیل دهند منطقه فرانک سیفا کشورهای آفریقایی این منطقه باید شصت و پنج درصد منابع ارزشی را در حسابی متعلق به خزانه داری فرانسه قرار دهند که این وضع امروز نیز ادامه دارد.
این درست است که بانک های مرکزی غرب و مرکز آفریقا ظاهرا هدایت امور پولی منطقه سیفا را در اختیار دارند، اما تصمیم گیری ها در پاریس صورت می گیرد.
کولیبالی افزود: میزان ذخیره پولی هر کشور آفریقایی در حساب تعیین شده از سوی خزانه داری فرانسه مشخص نیست و اطلاعاتی از این دست تنها در اختیار مقامات فرانسوی قرار دارد.
وجود این منطقه پولی واحد وابسته به فرانسه عملا فقط تامین منافع فرانسه را در کشورهای آفریقایی را در پی داشته است.
وجود یک نظام پولی با ثبات و متحد به ایجاد یک نظام بانکی و مالی کارآمد در کشورهای آفریقایی منطقه سیفا نینجامیده است.
از صد و هفت بانک شمارش شده در این کشورها، چهل و دو بانک در سال 1990 در حالت ورشکستگی قرار گرفتند.
شبکه های بانکی ای که در ادامه ایجاد شد، برای ادامه حیات مجبور شدند به بانک های فرانسوی تکیه داشته باشند.
واقعا چه فرقی میان گابن با فرانک سیفا با غنا که پول ملی خودش را دارد، وجود دارد؟ کولیبالی افزود: فرانسه به دنبال منافع خود در آفریقا است و هربار که کشوری خواست از منطقه پولی سیفا خارج شود، فشارهای سیاسی زیادی به آن وارد کرد.
حفظ منافع فرانسه در بخش های مختلف آفریقا به بحران هایی مانند بحران اورانیوم در نیجر، بحران طلا در مالی، بحران نفت در چاد و بحران مواد اولیه و خدمات عمومی شرکت ها در ساحل عاج انجامیده است.