" محمد البرادعي " مديرکل سابق آّژانس بين المللي انرژي اتمي نخستين مرحله از فعاليت هاي انتخاباتي خود را تحت عنوان " تغيير " در شهر المنصور مرکز استان الدقهليه واقع در مرکز دلتاي مصر آغاز کرد ، عزم خود را براي رويارويي سياسي با " حسني مبارک" رييس جمهوربيمار اين کشور و يا يکي از نزديکان وي نشان داد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني شبکه خبري العالم، در حالي که هواداران البرادعي شعار " اي برادعي فرياد بزن که مصر نيازمند دموکراسي است " و " اي مصر پيروز اينک برادعي را ببين " و " مصر هزار جايگزين دارد و برادعي بهترين دليل اين مدعاست " سر مي دادند؛ او در اقدامي ساختارشکنانه و با ناديده گرفتن قانون فوق العاده که هرگونه تجمع هاي منتقد دولت مبارک را ممنوع مي کند، نداي تغيير سرداد.
وي گفت که ممکن است براي انتخابات رياست جمهوري مصر که قرار است سال آينده ميلادي برگزار شود ، خود را نامزد کند و از 700 ساکن روستايي در استان الدقهليه خواست تا يادداشتي را که حامل درخواست تغيير اوضاع مصر بود، امضا کنند.
البرادعي که در ميان مردم سخن مي گفت، تاکيد کرد: اگر نظامي ( حزب حاکم) در مصر مستقر و پايدار است مردم از اين نظام قوي ترند.
در اين يادداشت که البرادعي سعي در جمع آوري امضا براي تاييد آن دارد، اصلاح قانون اساسي مصربه منظور فراهم شدن امکان مشارکت افراد مستقل در انتخابات رياست جمهوري اين کشور ( پس از چند دهه حکومت حسني مبارک بر مصر ) درخواست شده است.
يکي ديگر از خواسته هاي مطرح شده در اين يادداشت ، لغو قانون وضعيت فوق العاده است که به دولت قاهره اجازه بازداشت افراد بدون اتهام را مي دهد و فعاليت سياسي مخالفان اين دولت را ممنوع مي کند.
البرادعي که در شهر المنصوره مورد استقبال يکهزار و 500 شهروند مصري قرار گرفت؛ تاکيد کرد:هر قدر بتوانيم امضاهاي بيشتري جمع آوري کنيم ، خواهيم توانست براي ايجاد تغيير واقعي در مصراقدام کنيم.
بر اساس قانون وضعيت فوق العاده که چند دهه است بر مصر حاکم است تجمع بيش از 5 نفر ممنوع است.
يک افسر امنيتي مصر که ترجيح داد نامش فاش نشود، گفت: وزارت کشور مصر به ما دستور داده است به مردم اجازه تجمع بدهيم و با آنان درگير نشويم.
وي افزود: مسوولان مصري معتقدند احتمال نمي رود البرادعي بتواند بار ديگر در چنين تجمعي در مصر سخنراني کند و به همين جهت بهتر است مساله بدون هرگونه دخالت نيروهاي امنيتي پايان يابد.
تحليلگران سياسي مصري معتقدند که شانس تحقق شروط البرادعي پيش از برگزاري انتخابات رياست جمهوري بسيار ناچيز است زيرا هرگونه تلاش براي نامزدي در اين انتخابات با چالش هايي بزرگ مواجه مي شود و اين مساله در اکثر کشورهاي عربي، صدق مي کند.
البرادعي در ماه فوريه پس از 12 سال مديرکلي آژانس بين المللي انرژي اتمي در وين به مصر بازگشت و جاني تازه در پيکر سياسي مصر دميد.
به گفته کارشناسان سياسي ، دولت مصر به خوبي مي داند که البرادعي يک رقيب عادي سياسي به شمار نمي رود.
"يحيي الجمل " کارشناس و استاد حقوق تاکيد کرد: دولت مصرهوشيار است زيرا بخوبي مي داند که قواعد بازي در صورت حضور البرادعي در عرصه رقابت انتخابات فرق خواهد کرد.
وي افزود: افکار عمومي در جامعه جهاني هرگونه اقدام البرادعي را دنبال مي کند و به همين سبب دولت مصر هوشيارانه و با تعقل رفتار مي کند.
شماري از شرکت کنندگان در تجمع روز جمعه که علاوه بر مهندسان ، زنان خانه دار و رانندگان مصري را شامل مي شد از احتمال اتخاذ تدابيري ضد البرادعي بيمناک بودند و اين در حالي است که البرادعي تاکيد کرد که هدف او جلب مشارکت تعداد بيشتري از مردم مصر در انتخابات است.
نامزد احتمالي انتخابات رياست جمهوري مصر خاطرنشان کرد: ما سعي داريم از طريق گردهم آوردن شمار زيادي از هواداران تغيير و اصلاحات در مصر را در چارچوب روندي مسالمت آميز طي کنيم ؛ ما به دنبال اصلاح قانون اساسي و تضمين برگزاري انتخاباتي آزاد و سالم هستيم و تاکيد مي کنيم همه شهروندان مصري حق دارند رييس جمهور خود را انتخاب کنند.
حسني مبارک 81 ساله که پس از عمل جراحي در آلمان در 27 مارس به قاهره برگشت، هنوز اعلام نکرده است که در انتخابات رياست جمهوري آينده اين کشور بار ديگر نامزد خواهد شد و يا خير.
بسياري از مصري ها معتقدند،در صورتي که حسني مبارک در انتخابات رياست جمهوري نامزد نشود، تلاش خواهد کرد تا قدرت را به جمال مبارک پسر کوچکترخود منتقل کند و اين در حالي است که مبارک و پسرش هر دو اين مساله را تکذيب کرده اند.
دولت مصر براي نخستين بار در سال 2005 انتخابات رياست جمهوري با نامزدهاي متعدد را برگزار کرد و آن را انتخاباتي دموکراتيک خواند اما اين انتخابات با انتقادات بسيار زيادي مواجه شد.
البرادعي در نخستين حضور خود در استاني غير از قاهره در شهر المنصوره پس از نماز جمعه که در مسجد النور برگزار شد، با استقبال دست کم 1500 تن از هوادارانش مواجه شد.
بسياري از حاضران هنگام استقبال از البرادعي سرود ملي مصر را همخواني کردند و شماري ديگر شعارهايي در حمايت از دموکراسي و تغيير که نماد تبليغات البرادعي است ، سر دادند.
البرادعي در اين خصوص گفت: آنچه امروز مشاهده کرديم نشانه اي روشن از آمدن شهروندان عادي به خيابان ها و مطالبه تغيير است. اين مساله ثابت مي کند که ادعاي منحصر بودن دعوت به تغيير در ميان برخي از نخبگان يا ادعاي وابستگي اين انديشه به طيف کاربران اينترنتي مصري نادرست است.