رايزن فرهنگی جمهوری اسلامی ايران، راديو را به خاطر عموميت و سهولت استفاده، مؤثرترين رسانه برای انتقال معارف اسلامی به مردم آفريقا دانست.
محمد اسدی موحد، رايزن فرهنگی جمهوری اسلامی ايران در زيمباوه، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، درباره تاثيرات فعاليتهای دينی و فرهنگی در اين كشور گفت: در عرصه بينالملل، راهكارهايی كه در اولويت وظايف رايزنان فرهنگی قرار دارد، نسبت به هر منطقه جغرافيايی متفاوت است.
وی ادامه داد: رايزنان فرهنگی علیرغم تفاوت اين راهكارها، هدف واحدی را دنبال میكنند و آن در بحث ديپلماسی فرهنگی است؛ به اين معنا كه فعاليتهای ما بايد علاوه بر بخش نخبه جامعه، در توده مردم نيز انعكاس داشته باشد و يكی از راهبردهايی كه مد نظر رايزنان فرهنگی است، تمركز بر ديپلماسی عمومی است.
وی افزود: بر اين اساس فعاليتهای فرهنگی در اين كشور بر محور قرآن و اسلام ناب محمدی، بر اولويت رسانهها شكل گرفته است، رسانهها در آفريقا بهويژه راديو، بيشترين تاثير را بر مردم آفريقا دارد زيرا در بسياری از نقاط آفريقا، برق وجود ندارد و طبعا امكان استفاده از تلويزيون يا اينترنت نيست.
وی تشريح كرد: در اين راستا با توجه به روابط خوبی كه كشور زيمباوه با ايران دارد هفتهای دوبار در راديوی ملی آنجا برنامه داريم، در دهه فجر، 5 برنامه يك ساعته از راديوی سراسری اجرا كرديم كه در آن مباحثی مانند تاريخ انقلاب، دستآوردهای انقلاب، جايگاه زن در اسلام و بحث آمار مشاركت، آموزش زنان بعد از انقلاب، تاثير معنويت در پيروزی انقلاب، مطرح شد كه بسيار مورد استقبال قرار گرفت.
اين رايزن فرهنگی اظهار كرد: اين در حالی است كه اكثر مردم زيمباوه مسيحی هستند و مسلمانان آنجا فقط 10 در صد جمعيت را تشكيل میدهند، اولويت بعدی در موضوع رسانهها، بحث تلويزيون است كه به مناسبتهای مختلف در آنجا برنامه داريم، مردم آفريقا علاقه زيادی به مطالعه دارند؛ به طوری كه حاضرند چند كيلومتر برای خريد روزنامه پياده راه بروند، به همين منظور در تبليغ اسلام هم از اين رسانه بهره میبريم.
وی گفت: همچنين در ادامه همكاری خوب آموزش عالی اين كشور با ايران، رئيس گروههای مختلف رشتههايی مانند تاريخ، اديان و ... مقالاتی درباره انقلاب اسلامی ايران نوشتهاند، برنامههای ما فقط متمركز برای توده مردم نيست؛ بلكه برای نخبگان اين كشور نيز برنامههايی در نظر گرفته شده است.
وی در ادامه تصريح كرد: با انجمن دانشجويان مسلمان زيمباوه قراردادی منعقد شد تا برنامههای مشتركی را در شهرهای مختلف اجرا كنيم، در هفته وحدت مراسمی در دانشگاهها درباره تاريخ اسلام و تاريخ پيامبر اكرم(ص) اجرا شد.
اسدی خاطرنشان كرد: وهابيت در مردم زيمباوه تاثير كمی داشته است و اهل سنت زيمباوه علاقه خاصی به مراسم مولودالنبی و مراسم مولودی خوانی دارند كه به زبان محلی «شونا» و زبان عربی اجرا میشود، مردم اين كشور علاقه زيادی به فيلمهای ايرانی دارند، به طوريكه در ايام دهه فجر تلويزيون ملی هر شب فيلمهايی با مضامين دهه فجر نشان میداد و فضای آنجا فضای دهه فجر ايران شده بود.
وی درباره ويژگیهای فرهنگی اين كشور اظهار كرد: مردم زيمباوه خود مردمی رنج كشيده و استعمار شده هستند و نزديكی زيادی به جمهوری اسلامی ايران حس میكنند، 97 درصد مردم زيمباوه با سواد هستند، مردم آنجا اين مطلب را میگويند كه دچار بدگويی رسانههای غربی عليه اسلام و ايران نمیشوند.
وی گفت: رايزن جمهوری اسلامی ايران اقدام به برگزاری مسابقات حفظ و قرائت قرآن كريم در سطح جوانان اين كشور میكند كه نفرات برتر اين مسابقات، به مسابقات بينالمللی قرآن كريم در ايران اعزام میشوند، با استفاده از قرآن میتوان در جاهای مختلفی مثمر ثمر واقع شد، هرجاكه با بيان قرآنی كاری كرديم، موفق شديم، لذا اگر در كشورهای مسيحی بتوانيم خانههای قرآن يا دارالقرآنها را داير كنيم، همه مسلمانان در آنجا اجتماع میكنند، بنابراين با سلاح قرآن میتوانيم توطئههای وهابيت را عليه مكتب اهل بيت(ع) خنثی كنيم.
اين كارشناس قرآنی عنوان كرد: درباره نهادها و انجمنهای غير دولتی زيمباوه بايد متذكر شد كه نهادهای غير دولتی مسلمان با رايزن فرهنگی ايران در ارتباط هستند كه نيازمند امكانات مادی و معنوی بيشتر سفارت ايران در اين كشور است.
وی در پايان اشاره كرد: سالانه يك يا دو مبلغ در ماههای محرم و صفر به اين كشور اعزام میشود ولی برای نهادينه كردن آموزش معارف اسلامی، وجود يك مبلغ كه در آن كشور حضور دائمی داشته باشد، ضروری است، البته حوزه علميه و جامعةالمصطفی(ص) قدمهای خوبی را در اين زمينه برداشتهاند.