همایش خانواده در اسلام و مسیحیت باحضور دانشجویان، اساتید، جمعی از سازمانهای غیر دولتی فعال در امور زنان و خانواده و نیز جامعه سازمانهای تبلیغی-فرهنگی مسیحی 29 اسفندماه برگزارشد.
به گزارش اداره كل روابط عمومي و اطلاع رساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، هدف از برگزاری این همایش، آشنایی جامعه دانشگاه و نخبگان زامبیا با مفاهیم، حقوق و جایگاه خانواده در اسلام بود که به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در زامبیا و دعوت از گروه ادیان دانشگاه زامبیا و نیز موسسه فرهنگی-دینی فنزا (FENZA) برگزار شد.
هامبولو و هامبوکومو، دو استاد از دانشگاه زامبیا؛ خانم آنجلا مالک مددکار اجتماعی و عضو سازمان غیردولتی سرپرستی از یتیمان به نام Ngombe Community Home-Based Care و پدر آرتور پیری، کشیش کاتولیک و استاد الهیات اخلاقی سخنرانان مسیحی و همچنين علی بختیاری سرپرست رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در زامبیا، جبریل بریل عضو هیأت امناء و مسوول امور فرهنگی مسجد امام رضا شعبه لوینگ استون فارغ التحصیل جامعه المصطفی قم و خانمها زهرا بریل و فاطمه اخباری ایرانی مقیم زامبیا سخنرانان مسلمان اين همایش بودند.
ابتدا هامبولو و هامبوکومو دو استاد گروه ادیان دانشگاه زمبیا به ارائه مطلبی با عنوان خانواده از منظر مسیحیت، به تعریف خانواده، معرفی اقسام خانواده، خانواده در کتاب مقدس و معرفی نقش و وظایف خانواده در جامعه مسیحی پرداختند.
خانم زهرا بریل، در مقاله خود با موضوع "زن در فرهنگ اسلامی" به نحونه تحقیق صحیح در دین اسلام پرداخت و بیان کرد که بررسی خانواده در اسلام با بررسی خانواده در جامعه مسلمانان با یکدیگر متفاوت است، چرا که برخی از فرهنگهای محلی و منطقه ای در روابط خانوادگی مشاهده می شوند که گاه جایگاهی در اسلام ندارند.
وی در بخش دیگری از مقاله به بیان ارزشهای خانوادگی در قرآن و روایات اسلامی پرداخت و متذکر شد که زن و مرد در فرهنگ قرآنی و اسلامی از نظر جایگاه و ارزشهای انسانی با یکدیگر هیچ تفاوتی ندارند اما در تکالیف اجتماعی و خانوادگی، بر اساس توانایی هایی خدادادی متفاوت هستند.
جبرئیل بریل به بیان جایگاه زن در قرآن و بیان حقوق و تکالیف اعضای خانواده نسبت به یکدیگر پرداخت.
وي حقوق خانواده در اسلام را بسیار گسترده و جامع و کامل و پاسخگوی تمام نیازهای یک یک خانواده سالم دانست.
خانم آنجلا مالک به بیان مشکلات و ناهنجاریهای خانوادگی در زامبیا پرداخت و با انتقاد از ازدواجهایی که بدون رضایت طرفین و توصیه والدین انجام می شود، به بیان توابع خطرناک آن پرداخت.
بیشتر موضوع مقاله و سخنرانی وي ناظر به وضعیت اجتماعی زنان و خانواده در زامبیا بود.
خانم فاطمه اخباری به ارائه مقاله ای با عنوان"اخلاق در خانواده"به بیان روابط خانواده در اسلام، احترام متقابل زن و شوهر و اهمیت تربیت فرزندان در قرآن و تعالیم اسلامی پرداخت.
وي با اشاره به آیه 23 سوره شوری و آیه 83 سوره بقره، به بیان نقش اسلام در تربیت خانوادگی و تنظیم روابط اعضای خانواده اشاره پرداخت. در پایان با بیان وضعیت خانواده در جوامع سکولار و فاصله اعضای خانواده از یکدیگر و عدم انسجام اعضای خانواده و ناپایداری این بنیان مهم و اساسی، اهمیت و تأثیر آموزه های اسلامی در ایجاد خانواده سالم و سپس جامعه ای را یادآور شد.
درادامه پدر آرتور پیری به بیان اهمیت خانواده در مسیحیت و ضرورت ازدواج و تشکیل خانواده در آئین مسیح به خصوص اهمیت ازدواج در جامعه زامبیا پرداخت.
وي نیز راه نجات انسانها را و جوامع بشری را نجات خانواده دانست و ازدواج را مهمترین اصل در سلامت جامعه معرفی نمود. و متذکر شد که بدون خانواده و بدون ازدواج داشتن جامعه ای سالم و پویا شدنی نیست.
افتخاري با ارائه تعریفی از خانواده از منظر جامعه شناختی، سازمان ملل و اسلام اهمیت، یادآور شد که تعریف اسلام از خانواده با تعریف سازماهای بین المللی از خانواده بسیار متفاوت است.سازمان ملل هر دو یا چند نفری را که زیر یک سقف زندگی کنند و مسوولیت و تعهداتی را در قبال یکدیگر بپذیرند را خانواده می نامد در حالی که اسلام چنین رابطه ای را قبول ندارد و زن و مرد شرط تشکیل خانواده هستند که باید با عقد شرعی با یکدیگر پیوند زناشویی ببندند.
وي گفت: در دنیای غرب جایگاه و شأن خانواده که مقدس ترین نهاد اجتماعی و سنگ بنای جامعه و اجتماع است پایمال شده و روابط بین اعضای خانواده از هم گسیخته است.
افتخاري در پایان با بیان ضروریات فردی، اجتماعی و دینی با اشاره به حدیثی از پیامبر گرامی اسلام(ص) به معیارهای انتخاب همسر مناسب را ایمان و اخلاق سالم معرفی نمودم.
قابل ذكراست به علت نزدیکی فرهنگهای قبیله ای زامبیا با فرهنگ اسلامی, بسیاری از شرکت کنندگان از سیاستها و راهکارهای اسلامی برای نجات جامعه از چنگال فساد مانند چند همسری، حجاب و تشویق به ازدواج جوانان دفاع می کردند.