مراسم جشن نوروز به همت رايزني هاي فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در كشورهاي اسپانيا، زامبیا، گرجستان،صربستان، كرواسي، ازبكستان،سودان،تركيه (استانبول )، هند(بمبئي)، سیرالئون، فرانسه، تركيه (آنکارا)، باشقیرستان، سوئد، انگلستان ، ارمنستان، تركمنستان، آلمان، بنگلادش، چين، تايلند،قزاقستان، آستاراخان، پاكستان(کراچی)، آذربايجان، فيليپين، پاكستان(پيشاور)، كانادا، لبنان، قطر و روسيه برگزار شد.
به گزارش اداره كل روابط عمومي و اطلاع رساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي ، برگزاري اين مراسم ها به شرح ذيل مي باشد:
زامبیا
در اولین روز از فروردین ماه سال 1389، مسلمانان زامبیا مراسم نوروز را در محل رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در زامبیا، جشن گرفته شد.جشن نوروز با هدف آشناسازی مسلمانان به سنت باستانی نوروز که ریشه در فرهنگی چندهزار ساله و پشتوانه روایی اسلامی دارد، برگزار گردید.مسلمانان ایرانی، هندی، پاکستانی و لبنانی علاقمند به سنت نوروز برای برگزاری جشن نوروز در محل نمایندگی حضور پیدا کردند.
علی بختیاری سرپرست رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در زامبیا، در این مراسم که با اشاره به موضوع ثبت جهانی نوروز، به معرفی نوروز در فرهنگ ایرانی و روایات اسلامی پرداخت.
وي با بیان این حدیث رسول گرامی اسلام: " مَنْ سَنَّ سُنَةً حَسَنَةً عُمِلَ بِها مِنْ بَعْدِهِ" نوروز را سنتی حسنه دانست که به تأیید معصومین نیز رسیده است و با ذکر این روایت که امام علی(ع) پس از دریافت هدیه نوروز، فرمود هر روز ما را نوروز کنید و ذکر حدیث امام صادق(ع) که فرمود: " هنگامى كه نووز شد، غسل كن و لباس پاكيزه بپوش و خودت را خوشبو ساز و آن روز را روزه بدار" به بیان جایگاه نوروز در کلام اهل البیت پرداخت.
بختیاری سنت هایی همچون، نظافت و پاکیزگی که قبل از سال نو انجام می شود، کشت سبزه که نشانه حیات و سرسبزی است، سنت حسنه هدیه دادن، توجه به کودکان، پوشیدن لباس نو و تمیز، پاک کردن دل از کدورتهای سال گذشته، صله رحم و عید دیدنی را از سنت های مورد تأکید اسلام دانست که از ملزومات نوروز ایرانی به شمار می روند.
در طول جشن چند سوال، در مورد سنت های حسنه قبل از اسلام که پس از اسلام توسط پیامبر گرامی(ع) مورد تأیید قرار گرفته، وارد دین اسلام شدند همچون حرمت ماههای حرام و دیه و نیز در مورد سنتهای حسنه موجود در نوروز ایرانی، مطرح شد و به کسانی که پاسخ صحیح ارائه کردند جوایزی اهدا گردید.
در پایان با پخش دعاها و آهنگ های مخصوص زمان سال تحویل و پخش صدای نقاره خانه حرم مطهر علی بن موسی الرضا (ع) حال و هوای معنوی نوروزی به مجلس داده شد.
سودان
مراسم سرور وشادی سال نو با ستانی وخورشیدی ازسوي رايزني فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در سودان شامگاه شنبه 29اسفند ماه در مدرسه جمهوری اسلامی ایران در خارطوم برگزار شد. در این مراسم ابتدا یکی از مداحان اشعار و دعای یا مقلب القلوب را خواند.
سپس رضا عامری سفیر جمهوری اسلامی ایران در سودان دقایقی قبل از تحویل سال نو در سخنرانی کوتاه گفت: در تاریخ ۸ مهر ۱۳۸۸ خورشیدی، نوروز توسط سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، به عنوان میراث جهانی، به ثبت جهانی رسید.
وی افزود: جایگاه ونقش نوروز در همبستگی وعلقه فرهنگی ملتها وجوامع همسایه های ایران از اهمیتی خاصی برخوردار است زیرا کشور های تاجیکستان، افغانستان،هند، چین، ترکمنستان ،آذر بایجان، از بکستان، عراق، ترکیه وکشور های عربی حوزه خلیج فارس نوروز را گرامی میدارند.
سیرالئون
مراسم جشن سال نو با همکاری رايزني فرهنگي و سفارت کشورمان در فریتاون به منظور بزرگداشت ، حفظ و تقویت آئین های سازنده نوروز باستانی در بین هم وطنان گرامی ساعت هفده و سی دقیقه برابر با بیست و یک شنبه بیست و نه اسفند ماه به وقت تهران مراسم تحویل سال 1389 در اقامتگاه سفارت جمهوری اسلامی ایران برگزار گردید .
در این مراسم بعد از قرائت آیاتی از کلام الله مجید و دعای تحویل سال نو شعری از امام خمینی (ره) در خصوص نوروز توسط سفیر کشورمان قرائت و آنگاه راجع به تاریخچه و ابعاد سازنده نوروز و جایگاه آن در اسلام صحبت شد .
ویژه نامه ای در خصوص نوروز 1389 که توسط اداره کل ایرانیان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي تهيه شده بود،بین خانواده ها توزیع گردید .
تزئین سفره هفت سین ، اهداء عیدی ، تقویم های سال نو حدیث و جیبی ، کارت تبریک ، اقامه نماز جماعت مغرب و عشاء و... بخشی از مراسم فوق الذکر بود.
بعضی خانواده های مقیم سیرالئون طبق آئین های خود به منظور پربرکت بودن سال جدید از یکی از فرزندان خود با در دست داشتن قرآن مجید دعوت به عمل آوردند که بعد از تحویل سال نو اولین کسی باشد که وارد خانه گردد .