دولت سودان، كشور همسايه خود، چاد را به انجام سومين حمله هوايي به خاك اين كشور طي روزهاي اخير متهم و به طور تلويحي به دست داشتن پاريس در اين حملات اشاره كرد.
به گزارش ديروز خبرگزاري فارس به نقل از پايگاه خبري "الجزيره " ، "علي يوسف احمد "، مدير بخش تشريفات در وزارت امور خارجه سودان اعلام كرد: آخرين حمله چاد به خاك سودان در ساعت 10صبح ديروز شنبه صورت گرفت و اين مساله نشانگر تجاوز مستمر چاد است.
دولت سودان جمعه گذشته نيز گفته بود كه هواپيماهاي چاد با نفوذ به عمق 60كيلومتري خاك سودان، حريم هوايي اين كشور را نقض و منطقه جنوبي "الجنينة " در "جبل سندو " در شرق اين كشور را بمباران كردند.
علي يوسف احمد همچنين هشدار داد كه احتمال پاسخ دادن سودان به اين حملات وجود دارد ، اما دولت خارطوم از آغاز اين حملات فعاليتهاي ديپلماتيك خود را افزايش داده و با همسايگان خود از جمله اتيوپي رايزني كرده است.
وي تصريح كرد: در حال حاضر رايزني با اتحاديه آفريقا در سطح عالي ادامه دارد و دولت سنگال كه پيش از اين ميانجيگري ميان چاد و سودان را بر عهده داشت، هيئتي را به خارطوم فرستاده است.
سرتيپ "عثمان الاغبش "، سخنگوي نيروهاي مسلح سودان نيز در گفتوگو با خبرنگاران گفت: ما منتظريم تا دولت سودان درباره چگونگي پاسخ دادن به اين حملات به ما فرمان دهد، اما دولت به دنبال پيدا كردن راه حل ديپلماسي براي اين بحران است.
وي افزود: اين حادثه با مسائل سياسي، اجتماعي و اقتصادي مرتبط است و نبايد از طريق گزينه نظامي مشكلات را حل كرد، زيرا در اين سه حمله كسي آسيب نديده است.
الاغبش در ادامه با اشاره تلويحي به دولت فرانسه گفت: ممكن است كشور سومي به چاد در اين حمله كمك كرده باشد، زيرا اين حملات از قدرت نظامي چاد خارج است و نشان ميدهد كه چاد تنها نيست.
در مقابل "محمد حسيني "، سخنگوي دولت چاد تاكيد كرد كه اين كشور مقابله با حملاتي كه افراد مسلح در داخل مرزهاي سودان انجام ميدهند، حق خود ميداند.
وي گفت: اين پيامد منطقي حملات شورشيان است و ما آنها را در مرزهاي سودان تعقيب ميكنيم.
شورشيان مخالف دولت مركزي چاد دو هفته پيش عملياتي را براي به دست گرفتن كنترل "انجامنا " پايتخت اين كشور آغاز كردند، اما ارتش چاد آنها را مجبور به عقبنشيني به مناطق شرقي كرد.
دولت چاد سودان را به حمايت از نيروهاي مخالف و مسلح چاد متهم كرده اما دولت سودان اين اتهامات را رد كرده و اين مسائل را امور داخلي دولت چاد دانست.
در فوريه سال 2008 نيز نيروهاي شورشي مخالف دولت چاد موفق شدند وارد انجامنا شوند و تا مرز سرنگوني دولت "ادريس دبي ايتنو " رئيس جمهور چاد پيش رفتند اما در نهايت ارتش چاد توانست با حمايت نظاميان فرانسوي آنها را از "انجامنا " بيرون كند.
دو كشور چاد و سودان روابط ديپلماتيك خود را از نوامبر گذشته بعد از قطع روابط در ماه مه 2008 و اعتراض دولت سودان به دولت چاد به اتهام حمايت از شورشيان دارفور، از سرگرفتند.
از سوي ديگر اتحاديه عرب روابط سودان و چاد را كليد حل بسياري از مسائل داخلي منطقه دانست.
"صلاح حليمه " فرستاده ويژه اتحاديه عرب به سودان تصريح كرد: تلاشهاي بين المللي خواستار پايان درگيريها و تيرگي روابط سودان و چاد از طريق گفتوگو و تفاهم در راستاي رسيدن به صلح عادلانه و پايدار در منطقه است.