معترضان مصری که خواستار پایان حکومت سی ساله حسنی مبارک رئیس جمهور مصر بر این کشور هستند روز سه شنبه با نیروهای امنیتی در قاهره درگیر شدند و پلیس دهها نفر از آنها را دستگیر کرد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی از قاهره به قلم محمد عبدالله نوشت: گروهی از معترضان که تعداد انها بیش از دویست نفر تخمین زده می شود و قصد داشتند در میدان التحریر در مرکز پایتخت مصر تجمع کنند شعار "سرنگون باد حسنی مبارک" سر دادند.
دقایقی بعد، نیروهای پلیس حدود دوازده تظاهرکننده را که نزدیک ساختمان پارلمان مصر فریاد "آزادی، آزادی" سر می دادند از محل دور کردند. صدها نیروی امنیتی، گروههای کوچکی از تظاهرکنندگان را که تلاش می کردند خود را به مرکز قاهره برسانند در مناطق مختلف پایتخت مصر محاصره کردند.
به گفته شاهدان، نیروهای پلیس با باتوم به تظاهرکنندگان حمله کردند و دهها نفر از انها را دستگیر کردند.
نیروهای امنیتی همچنین دوربینهای خبرنگاران رسانه ها را که اقدام به پوشش دادن اعتراضات کرده بودند توقیف و خبرنگاران را از محل تجمع معترضان دور کردند. بیش از یک سال است که موج تظاهرات ضددولتی که غالبا از طرف جنبش تحول خواه مصر (کفایه) سازماندهی می شد فروکش کرده است.
جنبش "جوانان ششم آوریل" و "مبارزه ملی علیه ارثی شدن حکومت" و سایر گروههای کوچک از جنبش کفایه منشعب شده اند. مینا سمیر دانشجوی دانشگاه قاهره که در تظاهرات روز سه شنبه شرکت کرده بود می گوید: "ما خواستار پایان یافتن ظلم و ستم هستیم". فعالان جنبش جوانان ششم آوریل که خواستار برپایی اعتراضات شده بودند قصد دارند درخواست اصلاح قانون اساسی را تقدیم رئیس مجلس مصر کنند.
این خواسته ها شامل لغو وضع فوق العاده است که از سی سال پیش در مصر اجرا می شود و به پلیس امکان می دهد افراد را بازداشت و مدتی طولانی انها را بدون محاکمه در بازداشت نگه دارد. امسال انتخابات میان دوره ای پارلمان مصر برگزار می شود و انتخابات ریاست جمهوری نیز قرار است سال آینده برگزار شود.
پیش بینی می شود حزب ملی دموکراتیک حاکم بر مصر اکثریت کرسی ها را در انتخابات پارلمانی به دست آورد ولی سازمانهای ناظر بر حقوق بشر در مصر خواستار نظارت بین المللی بر انتخابات شده اند که گفته می شود در آن تخلف صورت می گیرد. مبارک (81 ساله) هنوز نگفته است که ایا برای ششمین دوره ریاست جمهوری نامزد خواهد شد یا خیر ولی بسیاری از مصری ها می گویند مبارک فرزندش جمال (46 ساله) معاون دبیرکل حزب ملی را برای جانشینی خود آماده می کند.
اقدامی که مخالفان حسنی مبارک آن را "ارثی شدن حکومت" می دانند. اما اعضای ارشد حزب ملی حاکم بر مصر می گویند این حق جمال مبارک است که مانند هر مسئول حزب دیگر در مصر نامزد ریاست جمهوری شود.
قوانین نامزد شدن طبق قانون اساسی مصر به گونه ای است که تقریبا به طور کامل مانع از ظهور رقیب جدی برای نامزد حزب حاکم می شود.
عمر علی یکی از سازمان دهندگان جنبش جوانان ششم آوریل قبل از تظاهرات به خبرگزاری رویترز گفت: آنچه به شکل مسالمت آمیز خواستار آن هستیم، آزادی سیاسی برای همه مصری ها است. وی افزود: هدف ما ایجاد تحرکی سیاسی است که در چارچوب آن مردم مصر حقوق خود را مطالبه کنند. شاهدان گفتند گروهی از فعالان شامل بیست نفر که ایمن نور نامزد سابق ریاست جمهوری در انتخابات سال 2005 پیشاپیش انها حرکت می کرد قصد داشتند خود را به محل تظاهرات در میدان التحریر برسانند که با ممانعت پلیس مواجه شدند. به گفته منابع امنیتی، بین شصت تا هفتاد نفر از فعالان مخالف دستگیر شدند.
یک منبع پلیس گفت هفت دانشجو که از دانشگاه حلوان در حومه جنوبی قاهره عازم مرکز پایتخت بودند و شانزده دانشجوی دیگر که از شهری در جنوب قاهره آمده بودند دستگیر شدند. یک زن معترض جوان به نام سلمی جعفر گفت: اگر می خواهند مردم را دستگیر کنند باید به شیوه ای متمدن این کار را انجام دهند، هیچ کس با خود سلاح ندارد و ما فقط می خواهیم دیدگاه خود را بیان کنیم. احمد ماهر هماهنگ کننده جنبش "جوانان ششم آوریل" در بیانیه ای بعد از این تظاهرات گفت گروه وی از وزارت کشور به دادگاه شکایت خواهد کرد.
وی افزود،آنچه روز سه شنبه روی داد هراس حزب حاکم را از هر نوع مخالفتی نشان می دهد هرچند این حزب می گوید خواستار دموکراسی است. وزارت کشور مصر اعلام کرد با درخواست برای برپایی تظاهرات فعالان چند گروه از جمله هواداران محمد البرادعی مدیرکل سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی که خواستار اصلاحات در مصر شده، موافقت نکرده است.
هدی عبدالمجید که خود را از مدیران بانک مرکزی مصر معرفی کرد به رویترز گفت: "ما از البرادعی حمایت می کنیم ولی در اصل خواستار اصلاح قانون اساسی هستیم". البرادعی اعلام کرده بود احتمالا خود را نامزد انتخابات ریاست جمهوری خواهد کرد ولی بعدا اعلام کرد هدف اصلی وی اعمال فشار برای اجرای اصلاحاتی است که امکان نامزد شدن بدون محدودیت را برای سمتهای انتخابی فراهم کند و در این صورت است که خود را نامزد انتخابات ریاست جمهوری خواهد کرد. جنبش "جوانان ششم آوریل" از فعالانی تشکیل شده است که در آوریل سال 2008 برای برپایی اعتصاب در محله الکبری در شمال قاهره که صنعت نساجی آن معروف است تلاش کردند.
نیروهای پلیس مصر بلندگوهای تظاهرکنندگان در روز سه شنبه را توقیف کردند و شبکه تلویزیونی الجزیره اعلام کرد ماموران امنیتی، نوارها و تصاویر گروه تصویر برداری این شبکه را که تظاهرات را پوشش می داد توقیف کردند.