شماری از احزاب سیاسی در سودان در پی انتشار گزارشهایی از تقلب گسترده در انتخابات عمومی که تا چند روز دیگر برگزار می شود این انتخابات را تحریم کرده اند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از خرطوم ، ائتلاف مخالفان از هم پاشیده است اما پس از نشستهایی که چند روز طول کشید این احزاب به صورت یک جانبه در حال تصمیم گیری در خصوص انتخابات ریاست جمهوری ، پارلمانی و استانی هستند . مواضع احزاب اصلی به شرح زیر است : جنبش خلق برای ازادی سودان : این جنبش که جنبش سابق شورشی در جنوب سودان است در سال دو هزار و پنج با عمر البشیر رئیس جمهور این کشور توافقنامه صلح امضا کرد و به بیش از دو دهه جنگ داخلی بین شمال و جنوب پایان داد و به تشکیل دولت وحدت ائتلافی منجر شد البته تنش بر این ائتلاف همچنان حاکم است . هفته گذشته جنبش خلق برای ازادی سودان نامزدی خود را برای تصدی ریاست جمهوری که رقیب اصلی البشیر بود از شرکت در انتخابات انصراف داد و این انتخابات را در همه سطوح در منطقه دارفور ممنوع کرد .
این جنبش از منازعه مداوم در دارفور و گسترش تقلب در سطح گسترده ابراز نگرانی کرده است . این حزب همچنین طی هفته اخیر تصمیم گرفت به غیر از استانهای نیل آبی و کردفان ، انتخابات را در شمال کاملا تحریم کند . این جنبش فقط در جنوب که بر آن کنترل دارد در انتخابات شرکت خواهد کرد .
در جنوب بر سر استقلال این منطقه در ژانویه 2011 انتخابات برگزار خواهد شد و بیشتر تحلیلگران پیش بینی می کنند جنوب از شمال جدا خواهد شد . جنبش خلق برای ازادی سودان پیش از نشستی با ائتلاف مخالفان ، تصمیم خود را اعلام کرد در صورتیکه قبلا قول داده بود بر اساس توافق همگانی با مخالفان تصمیم گیری کند . تصمیم این جنبش به سردرگمی ائتلاف شکننده مخالفان در بزرگترین کشور افریقایی منجر شده است . حزب امت : صادق المهدی اخرین نخست وزیری که به صورت دمکراتیک در سودان انتخاب شد هشت شرط تعیین کرده است که به تاخیر انداختن انتخابات به مدت چهار هفته و حمایت مالی دولت از مبارزات انتخاباتی احزاب سیاسی از جمله این هشت شرط است . المهدی به تحریم انتخابات تهدید کرده است . پس از مذاکرات گسترده و رای گیری در دفتر سیاسی حزب امت این حزب روز چهارشنبه گذشته تحریم کامل انتخابات را اعلام کرد . اما این حزب که یکی از بزرگترین احزاب مخالف در سودان است اعلام کرد به صادق المهدی این حق را داده است که بر اساس منافع ملی تصمیم گیری کند . یک منبع در حزب امت گفت صادق المهدی بر تحریم تاثیری نخواهد داشت اما به معنای آن است که المهدی امکان دارد موضعی شبیه به موضع جنبش خلق برای ازادی سودان اتخاذ و استانهای نیل ابی و کردفان را از تحریم مستثنی کند . المهدی و یاسر عرمان نامزد جنبش خلق برای ازادی سودان دو تن از رقبای حقیقی البشیر در انتخابات ریاست جمهوری محسوب می شدند در نتیجه این تصمیم ، انتخابات ریاست جمهوری را زیر سئوال خواهد برد . حزب اتحاد دمکرات : این حزب که از احزاب اصلی مخالف است از ائتلاف مخالفان خارج شد و با حزب کنگره ملی حاکم به رهبری البشیر گفتگو کرد اما پس از انکه دولت سودان به ارتکاب تخلف در تدابیر انتخاباتی متهم شد به ائتلاف مخالفان پیوست . این حزب دچار دو دستگی شده است و محمد عثمان المیرغنی رهبر حزب اتحاد دمکرات تاکید کرد این حزب که گفته می شود اسلامگرای طایفه ای است از انتخابات ریاست جمهوری خارج خواهد شد و به انتخابات پارلمانی و استانی بسنده خواهد کرد. اما المیرغنی روز سه شنبه تغییر نظر داد و تصمیم گرفت حزبش در انتخابات از جمله انتخابات ریاست جمهوری به صورت کامل شرکت کند .
بسیاری از سودانی ها می گویند تغییر نظر المیرغنی نشان دهنده معامله با حزب کنگره به رهبری البشیر است . اگر حزب اتحاد فدرال دوباره نظرش را تغییر ندهد احتمالا سمتهایی در دولت اینده به آن داده خواهد شد .