نشست بينالمللی «قرائتهای پيشين و امروزی قرآن كريم» با هدف بررسی قرائات مختلف قرآن كريم از 23 تا 25 فروردين 89 به همت مؤسسه عالی تمدن عربی اسلامی تونس در اين كشور برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) به نقل از «tunisiesoir»، در اين نشست كه با حضور گروهی از پژوهشگران تونس، الجزاير، مراكش و امارات متحده عربی برگزار شد، شيوههای اصلی شرح متون قرآنی و نيز ساختارهای محتوايی از بُعد معنوی و اجتماعی مورد ارزيابی قرار گرفت.
همچنين هشام گريسا، مدير بخش شريعت انستيتو عالی تمدن عربی ـ اسلامی تونس كه با مقالهای تحت عنوان «منتقدان قرائت تفسيری قرآن» در اين همايش حضور پيدا كرده بود، تأكيد كرد: قرائتهای متعدد قرآن كريم به معانی اصلی آن در سطح اعتقادی و فرهنگی آسيبی نمیزند، همچنانكه تنوع مكاتب و جريانهای مذهبی، موجب تقويت فرهنگ گفتوگو در زمينههای اعتقادی، فقهی و بنيادی مذهب میشود.
در بخش ديگری از اين نشست، محمد حبيب الآنی، پژوهشگر مركز مطالعات اسلامی قيروان با ارائه مقالهای در باب «روشهای ساختاری تفسير قرآن كريم»، گفت: روشهای ساختاری به منظور يافتن شرحها و معانی منطبق، با كمك مقاصد و معانی موجود در متن انجام میشود بر خلاف روشهای تاريخی و اجتماعی كه به تحليل محتوای زمانی و مراجع فرهنگی نزول قرآن میپردازند؛ در واقع روش ساختاری، اقدامی پژوهشی برای پرهيز از افتادن در دام لغزشها و تفسيرهای نادرست است.
هیّة يعقوبی، پژوهشگر علوم انسانی نيز در مقالهای با عنوان «تئوری همبستگی و بازبينی متون قرآنی: رهيافتی بر تفسير» تأكيد كرد: قرائات مختلف قرآن كريم مشكل تحليل معانی با مفاهيم ناشی از اختلافات موجود در تفاسير را مطرح میكنند.
اين بانوی پژوهشگر همچنين بر اهميت بازنگری در ساختار تفسيری متون قرآنی برای اثبات قابليت ماندگاری متون قرآنی، نه فقط در فرهنگ اسلامی بلكه در تمامی فرهنگها تأكيد كرد.