طرح ابتکاری مالی فائو به کشاورزان خرده پای آفریقا کمک می کند تا در آمد بیشتری کسب نمایند.
به گزارش ایانا و به نقل از سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، مقابله با آفات، علفهای هرز و نوسانات آب و هوا کم بود، کشاورزان آفریقایی با فروش محصول بلافاصله پس از برداشت با کمترین قیمت نیز مجازات می شوند. اما فائو راه حل مناسبی برای این قضیه در زمان کار در نیجر پیدا کرد.
راه حل فائو ارائه یک طرح پشتیبان یا نظام موجودی مالی است که کشاورزان اروپایی در قرن نوزدهم به کار می بردند. در این نظام، کشاورزان به جای این که محصول خود را به محض برداشت بفروشند، می توانند از آن به جای وثیقه برای به دست آوردن اعتبار از یک بانک استفاده کنند.
در طرح نیجر که در سال 1999 آغاز شد. در مقابل وام، کشاورزان محصول خود را در یک انبار که کلیدهای آن را هم بانک هم گروهشان به اختیار دارند، نگه می دارند. این اعتبار به کشاورزان امکان می دهد نهاده های ضروری را برای فصل زراعی بعد بخرند یا محصول را تا فصل کم بار که قیمتها بالا می رود، نگه دارند. در آن موقع محصول را از انبار می گیرند، به قیمت خوبی می فروشند و پس از تسویه وام، بقیه را پس انداز می کنند. بسیاری از کشاورزان با استفاده از بخشی از این اعتبار به منظور سرمایه گذاری در فعالیتهای درآمدزا حتی پیش از فروش محصول می توانند وام خود را بازپرداخت نمایند.
بررسی اثرات این طرح در نیجر نشان می دهد درآمد کشاورزان مشارکت کننده بین 19 و 113 درصد در شش ماه بالا رفته است. از آن جا که کشاورزان قادر به خرید بذور و کودهای باکیفیت تری می شدند، عملکرد آنها نیز بین 44 و 120 درصد افزایش یافت.
یکی از کارشناسان سرمایه گذاری روستایی فائو گفت: اگر این طرح به درستی اجرا شود هم تولید هم درآمد کشاورزان را افزایش می دهد. اما نباید تصور کنیم این یک راه حل مناسب برای همه است. سه عنصر اصلی باید در کنار هم جمع شوند: یک انجمن کشاورزان قدرتمند و کاریف یک بانک ذینفع یا نهادهای مالی دیگر و یک مکان مطمئن برای نگهداری محصولات. همچنین محصول مورد استفاده جهت تضمین پرداخت وام باید غیر فاسد شدنی و افزایش قیمت آن در ماههای پس از برداشت نیز باید مسجل باشد. آخر از همه این که وثیقه قرار دادن محصول کشاورزی جهت دریافت وام باید از نظر مقررات بانکی کشور ذینفع تایید شود.
در نیجر از ارزن، برنج و بادام زمینی به جای وثیقه استفاده شد. اما تعداد دیگری از گیاهان زراعی شامل محصولات باغی مثل پیاز، سیر، گوجه فرنگی و فلفل خشک شده نیز واجد شرایط هستند.
این طرح قرار است به زودی در چند کشور دیگر آفریقایی پیاده شود.
کارشناسان می گویند: اجرای این طرح نشان داد افزایش تولید تنها راه ارتقای امنیت غذایی کشاورزان فقیر نیست. نظامهای مالی مبتنی بر نگهداری محصول می توانند نقش مهمی در بهبود معیشت آنان ایفا نمایند.