محمد البرادعی مدیرکل پیشین اژانس بین المللی انرژی اتمی، پس از بازگشت به مصر معادلات سیاسی این کشور را برهم زده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس24، البرادعی فردی نظیر دیگر مخالفان سیاسی مصری نیست زیرا دولت مصر به علت وجهه بین المللی که البرادعی کسب کرده است ، نمی تواند با او برخورد کند.
در چنین وضعی البرادعی در بهترین وضعیت موفق خواهد شد در انتخابات ریاست جمهوری مصر شرکت کند و در بدترین صورت موفق خواهد شد توجه افکار عمومی جهان را به انتخابات مصر که نتیجه ان ممکن است از پیش شناخته شده باشد، جلب کند. بر اساس این گزارش در نوزدهم فوریه گذشته جمعیتی انبوه در فرودگاه قاهره از البرادعی استقبال کرد.
البرادعی در اینترنت هواداران بسیار زیادی دارد و تنها در فیس بوک بیش از دویست و سی هزار تن از او جانبداری کرده اند.
البرادعی در پایگاههای تبلیغات اینترنتی اش مستقیما با مردم ارتباط برقرار می کند. البرادعی برنده جایزه صلح نوبل دوهزار و پنج در یکی از نطقهای اینترنتی خود گفت :" همه بر لزوم تغییرات اتفاق نظر دارند.
ما به حکومت دموکراتیک واقعی نیاز داریم." این درحالی است که البرادعی نیمی از عمرش را در خارج از کشور سپری کرده است.
وی مدرک دکتری حقوق را از نیویورک گرفت و سپس حرفه خود را در سازمان ملل دنبال کرد.
دو فرزند او نیز مقیم خارج از کشور هستند. البرادعی سالها در برابر فشارهای امریکا مقاومت کرد.
در اوایل سال دوهزار و سه واشنگتن درحال تدارک حمله به عراق بود.
به گفته دولت بوش عراق سلاحهای کشتار جمعی داشت .
در ان زمان البرادعی در راس اژانس بین المللی انرژی قرار داشت.
طی روزهای قبل از حمله وی بارها یک جمله را تکرار می کرد و حتی در هفتم مارس دوهزار و سه در شورای امنیت سازمان ملل گفت: " پس از سه ماه بازرسی ماهیچ مدرک معتبری به دست نیاوردیم که ثابت کند عراق برنامه هسته ای خود را از سرگرفته است." این اصرار موجب شد دو سال بعد وی و اژانس جایزه صلح نوبل را دریافت کنند. البرادعی در مراسم دریافت جایزه خود گفت :" این جایزه پیامی واضح است .
باید همچنان بی طرف بمانیم و حقیقت را به همه مقامات اعلام کنیم.
من نیز به این کار ادامه خواهم داد." پس از دوازده سال در راس اژانس، البرادعی وارد سیاست شده است.
وی جمله ای کوتاه بیان کرد و موجب امید زیادی در مصر شد. البرادعی در چهارم دسامبر دوهزار و نه گفت: " اگر قانون اساسی اصلاح شود و موجب برابری فرصتها برای همه مردم مصر شود من نامزد انتخابات ریاست جمهوری خواهم شد." دهها تن از روشنفکران مصری نیز امید مشابهی دارند. اعلی العثوانی نویسنده مصری گفت: " انچه هم اینک در مصر روی می دهد مثبت است.
در حقیقت البرادعی به تنهایی اهمیتی ندارد بلکه صدها هزار مصری که خواهان تغییری دموکراتیک هستند اهمیت دارند." البرادعی شصت و هفت ساله از رویارویی مستقیم با رژیم حسنی مبارک ترسی ندارد و برای این کار حزب خود را موسوم به "تجمع دموکراتیک برای تغییرات" را ایجاد کرد و مایل است دهها حزب و تشکیلات سیاسی را حول آن گرد اورد و حتی با اخوان المسلمین نیز متحد شود.
این تصمیم او انتقادهای زیادی برانگیخته ا ست.
اما قبل از انکه وی بتواند رقابتهای سیاسی را اغاز کند باید بتواند قانون اساسی را اصلاح کند و فعلا بر اساس قوانین کنونی افراد مستقل حق شرکت در انتخابات را ندارند.