مالکیت 87 درصدی مصر بر آب رود نیل که آن را رگ حیاتی این کشور می دانند، تقاضای 5 کشور آفریقایی برای تقسیم عادلانه تر آب این رود بزرگ را در پی داشته، امری که با مخالفت شدید قاهره مواجه شده است.
به گزارش پایگاه خبری میدل ایست، اخیرا پنج کشور آفریقایی از مصر تقاضا کرده بودند در تقسیم آب رود نیل بازنگری کرده و روند عادلانه تری را در پیش بگیرد.
مصر که 87 درصد از سطح آب رود نیل را در اختیار خود را دارد، در واکنش به این درخواست ها اعلام کرده است که هر گونه طرحی را در زمینه تقسیم مجدد آب رود نیل رد می کند و این مسئله را حق تاریخی خود می داند.
روز گذشته "محمد نصرالدین علام" وزیر منابع آبی مصر پس از نشست هیئت وزیران در قاهره اظهار داشت: مصر آب رود نیل را مسئله امنیت ملی خود می داند و هرگز به هیچ کشوری اجازه دست اندازی بر این حق را نمی دهد.
این مقام مصری در اظهاراتی که بوی جنگ و مواجهه نظامی می دهد، تاکید کرد: اگر کشورهایی که رود نیل از آنها می گذرد، اقدامی یکجانبه در جهت کاهش منابع آبی مصر انجام دهند، اقدام برای حفظ امنیت ملی خود را حقی موکد می دانیم.
این در حالیست که اخیرا کشورهای همسایه مصر که رود نیل در آنها جریان دارد، در نشستی که در شرم الشیخ و با حضور مصر برگزار شد، در رسیدن به توافق درباره تقسیم عادلانه آب رود نیل به توافق نرسیده بودند.
منابع آگاه مخالفت مصر و سودان را علت اصلی عدم بازنگری در تقسیم منابع آب رود نیل می دانند.
اتیوپی، تانزانیا، اوگاندا، کنیا و جمهوری کنگو پنج کشوری هستند که به توافقنامه های قبلی در زمینه تقسیم رود نیل اعتراض داشته و خواستار تقسیم عادلانه آن هستند.
خاطر نشان می شود، که مصر و سودان در سال 1959 در توافقنامه ای دو جانبه آب رود نیل را تقسیم کرده اند، بر این اساس 87 درصد از آب رود نیل در اختیار مصر قرار گرفته است. سهم کشور سودان در مقایسه با مصر نیز ناچیز است.
نیل یکی از طولانیترین رودهای جهان است. این رود در شمال شرقی قاره آفریقا قرار گرفته و رگ حیاتی کشور مصر بشمار میآید.
این رود از کشورهای اوگاندا، سودان و مصر و از شهرهای مهمی چون خارطوم (پایتخت سودان) و قاهره (پایتخت مصر) میگذرد و سرانجام به دریای مدیترانه میریزد.
با توجه به اینکه سرچشمه رود نیل از مرکز آفریقا و کشورهایی نظیر اتیوپی، اوگاندا و کنیا آغاز می شود، این کشورها می توانند اقداماتی را برای محدود کردن منابع آن انجام دهند، امری که کاهش جریان آب برای مصر را در پی خواهد داشت.
این مسئله زنگ خطر را در زمینه آغاز جنگ آب در قاره سیاه را به صدا درآورده است.