مالکيت 87 درصدي مصر بر آب رود نيل که آن را رگ حياتي اين کشور مي دانند، تقاضاي 5 کشور آفريقايي براي تقسيم عادلانه تر آب اين رود بزرگ را در پي داشته، امري که با مخالفت شديد قاهره مواجه شده است.
به گزارش سايت خبري ميدل ايست، اخيرا پنج کشور آفريقايي از مصر تقاضا کرده بودند در تقسيم آب رود نيل بازنگري کرده و روند عادلانه تري را در پيش بگيرد.
مصر که 87 درصد از سطح آب رود نيل را در اختيار خود را دارد، در واکنش به اين درخواست ها اعلام کرده است که هر گونه طرحي را در زمينه تقسيم مجدد آب رود نيل رد مي کند و اين مسئله را حق تاريخي خود مي داند.
روزدوشنبه "محمد نصرالدين علام" وزير منابع آبي مصر پس از نشست هيئت وزيران در قاهره اظهار داشت: مصر آب رود نيل را مسئله امنيت ملي خود مي داند و هرگز به هيچ کشوري اجازه دست اندازي بر اين حق را نمي دهد.
اين مقام مصري در اظهاراتي که بوي جنگ و مواجهه نظامي مي دهد، تاکيد کرد: اگر کشورهايي که رود نيل از آنها مي گذرد، اقدامي يکجانبه در جهت کاهش منابع آبي مصر انجام دهند، اقدام براي حفظ امنيت ملي خود را حقي موکد مي دانيم.
اين در حاليست که اخيرا کشورهاي همسايه مصر که رود نيل در آنها جريان دارد، در نشستي که در شرم الشيخ و با حضور مصر برگزار شد، در رسيدن به توافق درباره تقسيم عادلانه آب رود نيل به توافق نرسيده بودند.
منابع آگاه مخالفت مصر و سودان را علت اصلي عدم بازنگري در تقسيم منابع آب رود نيل مي دانند.
اتيوپي، تانزانيا، اوگاندا، کنيا و جمهوري کنگو پنج کشوري هستند که به توافقنامه هاي قبلي در زمينه تقسيم رود نيل اعتراض داشته و خواستار تقسيم عادلانه آن هستند.
خاطر نشان مي شود، که مصر و سودان در سال 1959 در توافقنامه اي دو جانبه آب رود نيل را تقسيم کرده اند، بر اين اساس 87 درصد از آب رود نيل در اختيار مصر قرار گرفته است. سهم کشور سودان در مقايسه با مصر نيز ناچيز است.
نيل با حدود 6500 كيلومترطول به همراه رود آمازون طولانيترين رودهاي جهان است. اين رود در شمال شرقي قاره آفريقا قرار گرفته و رگ حياتي کشور مصر بشمار ميآيد.
اين رود از کشورهاي رواندا ، بوروندي، اوگاندا، سودان و مصر و از شهرهاي مهمي چون خارطوم (پايتخت سودان) و قاهره (پايتخت مصر) ميگذرد و سرانجام به درياي مديترانه ميريزد.
با توجه به اينکه سرچشمه رود نيل از مرکز آفريقا و کشورهايي نظير اتيوپي، اوگاندا و کنيا آغاز مي شود، اين کشورها مي توانند اقداماتي را براي محدود کردن منابع آن انجام دهند، امري که کاهش جريان آب براي مصر را در پي خواهد داشت.
اين مسئله زنگ خطر را در زمينه آغاز جنگ آب در قاره سياه را به صدا درآورده است.