يک گزارش بنياد "تامسون رويترز" نشان مي دهد سهم آفريقا در توليدات جهاني تحقيقات علمي بسيار اندک است و اين قاره اقدامات چنداني براي بهره بردن از توان ملتهاي خود انجام نمي دهد.
به گزارش ايرنا به نقل از رويترز، در اين گزارش آمده است، آفريقا همانند هند و چين با "فرار استعدادها" روبرو است؛ بطوري که بسياري از بهترين مغزهاي اين کشور ، آفريقا را براي ادامه تحصيل در خارج از کشور ترک مي کنند و ديگر بازنمي گردند.
"جاناتان آدامز" مدير ارزيابي تحقيقات در بنياد تامسون رويترز گفت: فرار مغزها از آفريقا سهم زيادي در دستاوردهاي تحقيقاتي ساير کشورها دارد، اما براي زادگاه آنها بهره چنداني ندارد.
آدامز و و همکارانش که براي رديابي نشريات علمي از بانک اطلاعاتي تامسون رويترز استفاده مي کنند، متوجه شدند که سه کشور بيشترين توليدات تحقيقاتي را در آفريقا دارند که آفريقاي جنوبي در صدر قرار دارد و بعد از آن مصر با فاصله زيادي از آفريقاي جنوبي رتبه دوم را از آن خود کرده و پس از آن نيجريه قرار دارد.
آدامز گفت: درکل حجم فعاليت آفريقا همچنان اندک است و بسيار کمتر از ميزان مطلوب است.
اين گزارش نشان داد که بخشي از اين مشکل به دليل "فقدان سرمايه گذاري در تجهيزات تحقيقاتي و آموزشي" است که به اعتقاد نويسندگان اين گزارش بايد جبران شود.
آدامز گفت: علت اين موضوع تنها پول نيست؛ چراکه منابع موجود در برخي کشورهاي آفريقايي قابل توجه است، اما اين منابع در زمينه تحقيقات سرمايه گذاري نمي شود.
با اين وجود اين مطالعه نشان داد که در حوزه تحقيقات مرتبط با منابع طبيعي ، آفريقا سهم زيادي در انتشار مقالات علمي دارد.
در اين گزارش آمده است، سهم آفريقا در تحقيقات علوم گياهي و حيواني 1/55 درصد است که بيشترين سهم اين قاره در تمام حوزه ها محسوب مي شود، بطوري که از روسيه با سهم 1/17 درصدي پيشي گرفته است، اما همچنان پس از چين با سهم 5/42 درصدي در اين حوزه قرار دارد.
همچنين اين گزارش چند کشور را بطور نمونه مطرح مي کند که به رغم تحقيقات کمتر، کيفيت تحقيقات آنها در مقايسه با همسايگان بزرگترشان بهتر است.
اين گزارش چالش هاي بي شماري را براي قاره آفريقا برمي شمارد و اعلام مي دارد، تحقيقات بومي مي تواند به يافتن واکنش هاي موثر و متمرکز کمک کند.
مطالعات قبلي نشان داده است چين با افزايش دو برابري انتشار مقاله هاي علمي خود پس از پس از آمريکا در جايگاه دوم توليدات علمي قرار دارد. اين در حالي است که نفوذ روسيه در علم و صنايع علمي به سرعت روبه کاهش است.