مجله آمريکايي ويکلي استاندارد در آخرين شماره خود برخورد معمر قذافي، رهبر ليبي با کشورهاي غربي را به زورگويي تعبير کرد.
به گزارش روز يکشنبه گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، اين مجله در آغاز با اشاره به اعلام جهاد قذافي عليه کشور سوييس مي نويسد: هانيبال قذافي ( پسر معمر قذافي) و همسرش در جولاي 2008 به اتهام کتک زدن خدمه يک هتل لوکس در ژنو بازداشت شدند و پس از دو شب بازداشت، با پرداخت وثيقه 500 هزار دلاري از زندان آزاد شدند.
در پاسخ، طرابلس دو شهروند سوييسي را دستگير و رواديد شهروندان سوئيسي را لغو نمود. فعاليت شرکت هاي چند مليتي سوئيسي را در خاک خود را تعطيل کرد، تعداد پروازها به خاک سوئيس را کاهش داد، و فروش نفت به آن کشور را متوقف نمود.
تقريبا يکسال پس از آن ماجرا، وقتي که وزير خارجه سوئيس با ژستي آشتي جويانه به طرابلس رفت، دولت ليبي آتش درگيري را دوباره افروخت و پنج ميليارد دلار از دارايي هاي خود را از بانک هاي سوئيس خارج کرد. پيش از آن، ليبي بزرگترين شريک تجاري بانک هاي سوئيس در آفريقا بود.
معمر قذافي در جولاي 2009 از فضاي نشست سران گروه هشت کشور صنعتي جهان در ايتاليا استفاده کرد و کشور سوئيس را "مافيا و نه يک کشور" ناميد و آن را به پشتيباني مالي از تروريسم بين الملل متهم نمود. يک ماه پس از آن، "هانس رادولف مرز"، رييس جمهوري سوئيس به خاطر "دستگيري غير ضروري و توجيه ناپذير ديپلمات هاي ليبيايي در ژنو" از کشور ليبي عذرخواهي کرد. اما گويا اين عذر خواهي هم قذافي را آرام نکرد ، زيرا رهبر ليبي در سپتامبر 2009 در نشست سازمان ملل متحد خواستار فروپاشي سوئيس و تقسيم آن ميان ايتاليا، فرانسه و آلمان شد.
نبرد ميان سوئيس و ليبي ادامه يافت تا اينکه در ماه فوريه امسال، سوئيس موفق شد ورود 188 مقام ليبيايي، از جمله معمر قذافي را به حوزه شنگن ممنوع کند. شنگن منطقه اي بي نياز از گذرنامه و شامل 25 کشور اروپايي است. فرداي آن روز، قذافي همه رواديدهاي اروپايي، به جز رواديدهاي مربوط به شهروندان انگلستان را لغو کرد و در روز 25 فوريه عليه سوئيس حکم جهاد داد:
"سوييس کافر و گناهکار است. جهاد با هر وسيله اي بايد عليه اين کشور اعلام شود. آنها چهره حضرت محمد (ص ) را در روزنامه هايشان به مکروه ترين شکل ممکن به تصوير مي کشند. کالاها، هواپيماها، کشتي ها و سفارتخانه هاي سوئيس را تحريم کنيد. جامعه کفار گناهکار که به مساجد حمله مي کنند را تحريم کنيد (اشاره به قانون منع ساخت مناره در سوئيس)."
واکنش غرب به اين اعلام جهاد جدي نبود، زيرا رئيس هيات اعزامي سازمان ملل در ژنو، سخنان قذافي را "ناروا" خواند و يک سخنگوي امور خارجه اتحاديه اروپا آن را "مايه تاسف" دانست.
در عوض، وزيرخارجه اسپانيا که به عنوان نماينده اروپا اواخر ماه مارس در نشست اتحاديه عرب حاضر شده بود، اعلام کرد که ممنوعيت پرواز 188 مقام ليبيايي به اروپا لغو شده است. وي به خاطر ناراحتي هاي ناشي از آن ممنوعيت، ابراز تاسف نمود.
در ايالات متحده آمريکا، سخنان معمر قذافي به صورت جوک در مطبوعات مطرح شد. زماني که از پي جي کراولي، سخنگوي وزارت خارجه آمريکا در اين باره سوال شد، وي به يکي از سخنان قبلي قذافي اشاره کرد و از "حرف زياد و کاغذ هاي فراواني که الزاما معني هم ندارند" ،سخن گفت.
بلافاصله ليبي خواستار عذرخواهي آمريکا شد و تهديد کرد که در غير اين صورت همه قراردادهاي نفتي خود با شرکت هاي آمريکايي را لغو خواهد نمود. از آنجا که حجم تجارت آمريکا و ليبي اکنون 4.5 ميليارد دلار است که جهش چشمگيري را نسبت به 60 ميليون دلار در سال 2004 نشان مي دهد، اين تهديد ليبي هم موثر واقع شد و تلويزيون هاي عربي هم تا مدتي عذر خواهي واشنگتن را پي در پي پخش مي کردند.
هفته نامه ويکلي استاندارد در پايان به تاثير 100 ميليارد دلار ذخيره ارزي ليبي بر ناتواني کشورهاي غربي در برخورد با قذافي اشاره مي کند و مي افزايد: اگر غرب نتواند حکم جهاد قذافي را محکوم کند، يک شکست در کارنامه خود ثبت کرده است. گفتني است که انتشار تصويري از نشست اتحاديه عرب در برخي مطبوعات جهان که در آن سيلويو برلوسکوني، نخست وزير ايتاليا، دست معمر قذافي را مي بوسد، مي توان تعبير اين مدعا دانست.