كشورهاي صادركننده گاز در دهمين نشست وزارتي خود در الجزاير بر سر تعيين قيمت گاز متناسب با قيمت نفت به اجماع رسيدند.
به گزارش خبرنگار اقتصاد بين الملل فارس دهمين نشست وزارتي مجمع كشورهاي صادركننده گاز روز گذشته در اوران الجزاير برگزار شد.
تصميم گيري در مورد قيمت گاز و ايجاد هماهنگي ميان اعضاء براي افزايش قيمت جهاني گاز مهمترين دستور كار اين نشست بود كه طي آن شركت كنندگان با افزايش قيمت گاز و تعيين آن بر پايه قيمت نفت موافقت كردند.
در حالي كه قيمت نفت به دنبال سقوط شديد خود در سال 2008 با روندي افزايشي مواجه شده و به بيش از نصف قيمت ها در اين سال رسيده است قيمت گاز نتوانسته است به موازات احياي اقتصاد جهان افزايش يابد.
بالاترين قيمت ثبت شده براي نفت خام در سال 2008 ، 147 دلار در هر بشكه بوده كه اين رقم در پايان اين سال به زير 40 دلار رسيد و هم اكنون به سطح 84 دلار در هر بشكه رسيده است. اما قيمت گاز كه در سال 2008 به 13.69 دلار در هر بي تي يو رسيده بود هم اكنون بيشتر از 4 دلار در هر بي تي يو معامله نمي شود كه اين امر نشان مي دهد قيمت گاز به موازات قيمت نفت افزايش نيافته است.
كشورهاي غربي كه مصرف كنندگان بزرگ انرژي در جهان هستند نگراني خود از تبديل شدن اين سازمان به كارتلي شبيه اوپك را پنهان نكرده اند. در عين حال به رغم فشارهاي غرب كشورهاي دارنده منابع گاز طبيعي نشان داده اند براي تبديل كردن مجمع كشورهاي صادركننده گاز به سازماني موثر همچون اوپك جدي هستند.
وزير انرژي الجزاير در نشست اوران با تاكيد بر لزوم كاهش توليد گاز به عنوان ابزاري براي كنترل قيمت گفت در اوپك وقتي توليد نفت اين سازمان كاهش مي يابد اعضاي ديگر اين سازمان لزوما توليد خود را افزايش نمي دهند.
وي افزود: اما در بازار گاز امريكا و استراليا به دليل اين كه واردكننده گاز نيستند مي توانند توليد خود را افزايش دهند و بر قيمت ها تاثير بگذارند... به همين دليل ما تصميم گفتيم قيمت گاز را بر پايه قيمت نفت تعيين كنيم.
شكيب خليل در ادامه گفت: مجمع از شركت هاي صادركننده گاز خواسته است در بخش توليد كشورهاي صادركننده سرمايه گذاري كنند و در عوض كشورهاي صادركننده در بخش نقل و انتقال و توزيع گاز در كشورهاي واردكننده سرمايه گذاري خواهند كرد.
وي افزود: با نفت 85 دلاري قيمت قابل قبول براي گاز 11 دلار در هر بي تي يو است.
رئيس كنوني مجمع كشورهاي صادركننده گاز تعيين قيمتي براي گاز بر پايه تغيير قيمت نفت را جدي ترين موضوع نشست روز گذشته دانست و گفت: بدست آوردن اجماع ميان همه اعضا در اين خصوص و ارائه يك استراتژي در مورد آن مشكل بود. هم اكنون ما از چشم اندازي درازمدت براي رسيدگي به پرسش هاي مطرح در بازار گاز برخورداريم.
شكيب خليل وضعيت بازار گاز در سال هاي آينده را نگران كننده دانست و گفت در پنج سال آينده با رشد چنداني در زمينه تقاضا براي گاز مواجه نخواهيم شد.
وي بر ضرورت كاهش توليد به عنوان اقدامي براي كنترل قيمت ها تاكيد كرد.
در بيانيه نشست آمده است: ما موافقت كرديم عرضه كافي و قابل اعتماد گاز با قيمتي متناسب با قيمت نفت و مزاياي گاز طبيعي يك چالش و موضوع مهم است.
لئونيد بوخانوفسكي دبيركل روسي مجمع نيز از عدم هماهنگي ميان اعضا در زمينه عرضه انتقاد كرد و گفت:مجمع كشورهاي صادركننده گاز تلاشي جدي براي تعيين سياستي هماهنگ در زمينه عرضه انجام نداده است.
برخي تحليلگران با توجه به ماهيت متفاوت قراردادهاي گازي با نفتي معتقدند مجمع كشورهاي صادركننده گاز توانايي انجام كاركردي شبيه اوپك را ندارد.
قرار است نشست بعدي اين سازمان 2 دسامبر 2010 در قطر برگزار شود.