فعالان اجتماعي و محيط زيست آفريقاي جنوبي روز پنج شنبه به موضوع اعطاي وام 3.750 ميليون دلاري بانک جهاني به شرکت برق ملي کشورشان (اسکوم) اعتراض کردند.
به گزارش ايرنا، بانک جهاني 20 فروردين امسال موافقت کرد تا براي تقويت بنيه توليد انرژي برق آفريقاي جنوبي يک وام سه ميليارد و 750 ميليون دلاري به آفريقاي جنوبي اعطا کند.
اين نخستين وامي است که بانک جهاني پس از 16 سال از پيروزي انقلاب ضدتبعيض نژادي در آفريقاي جنوبي به اين کشور مي دهد ولي فعالان اجتماعي اين کشور معتقدند که اجراي اين طرح نقض منشور بانک جهاني و موجب افزايش آلودگي زيست محيطي در اين کشور مي شود.
اين دسته از فعالان از طيف هاي مختلف در طول هفته گذشته با نوشتن مطالب زيادي در رسانه هاي اين کشور مراتب اعتراض خود را به گوش همگان رساندند و امروز نيز بطور گروهي و يکصدا به اين طرح اعتراض کردند که تلويزيون ايي نيوز اين کشور بخشي از آنها را انعکاس داد.
گرچه معاون آفريقاي بانک جهاني بلافاصله پس از اعلام خبر اعطاي اين وام، گفته بود که بانک ياد شده اين وام را با هدف ثانويه تقويت نيروگاهاي خورشيدي و حرارتي براي کمک به نيروگاه ذغال سنگ 4800 مگاواتي استان ليمپوپو به اسکوم تخصيص داده است.
"اوبياجلي ازکوسيلي" هدف اوليه از اعطاي اين وام را کمک مستقيم به فقيران از طريق ايجاد اشتغال و افزايش توليد برق و دسترسي آنها به اين انرژي خوانده بود و افرود: دسترسي به برق از عوامل مهم در مبارزه با فقر و عامل تسريع کننده رشد اقتصادي در آفريقاي جنوبي و کشورهاي منطقه است لذا بانک پس از بررسي درخواست وام سال گذشته ميلادي اسکوم بدون درنگ به آن پاسخ مثبت داده است.
به گفته بانک جهاني بحران مالي جهاني اين کشور را از اين نظر آسيب پذيرتر نيز کرده است درحالي که با توجه به نزديک شدن زمان برگزاري بازي هاي جام جهاني فوتبال 2010 در اين کشور که دو ماه آينده در 10 شهر اين کشور به مدت يک ماه برگزار خواهد شد، نياز به برق در اين کشور بيشتر نيز شده و مي شود.
اما فعالان اجتماعي آفريقاي جنوبي معتقدند توسعه اين نيروگاه زغال سنگي که مدت ها است براي محيط زيست ساکنان اطراف آن خطرآفرين بوده است بار ديگر بر شدت و گستردگي اين خطرات خواهد افزود.
آنها خواستار آن هستند که وام داده شده نبايد فقط براي بازسازي اين نيروگاه صرف نشود، بلکه بخش اعظم اين وام را بايد اسکوم صرف توسعه طرح هاي توليد انرژي هاي نوشنده کند.
در عين حال بابارا هوگان، وزير سرمايه گذاري هاي عمومي اين کشور چهار روز قبل تاييد کرده و توضيح داده بود که بخش اعظم اين مبلغ دريافتي از بانک جهاني صرف بازسازي نيروهاي ذعال سنگي کشور مي شود، يعني طرحي که فعالان محيط زيست مخالف آن هستند.
ولي کريس هارت، اقتصاد دان ارشد برنامه هاي سرمايه گذاري اقدام دولت براي قبول وام بانک جهاني را خطرپذيري متهورانه دولت خواند و گفت: دولت با اين طرح نه تنها به سرمايه گذار هاي کشور کمکي نمي کند بلکه در درازمدت از فرصت هاي سرمايه گذاري هاي زيربنايي تر در اين کشور خواهد کاست.
گفتني است که نمايندگان آمريکا، هلند و انگليس در بانک جهاني از کشورهايي بودند که با ملاحظات فعالان زيست محيطي آفريقاي جنوبي با اعطاي اين وام به اين کشور مخالفت کرده بودند.
برخي اقتصاددانان کشور هنوز معتقدند از آنجايي که نيروگاه هاي اسکوم هنوز قابليت کار دارد، لذا استفاده از وامي به اين ميزان و با نرخ سود بسيار پايين که در مدت بسيار طولاني بازپرداخت خواهد شد بهترين فرصت براي کشور است تا بتواند زيرساخت هاي توليد انرژي برق کشور را تقويت کند.
آفريقاي جنوبي از سال 2007 با کمبود برق روبرو است و لذا با کمک برق آلستوم فرانسه سعي کرد به تقويت اين صنعت کشور بپردازد ولي يه اعتقاد تحليل گران تاکنون نتوانسته است بخوبي از پس همه نيازهاي برق اين کشور برآيد.
به گفته بانک جهاني، بحران مالي جهاني اين کشور را از اين نظر آسيب پذيرتر نيز کرده است درحالي که با توجه به نزديک شدن زمان برگزاري بازي هاي جام جهاني فوتبال 2010 در اين کشور که دو ماه آينده در 10 شهر اين کشور به مدت يک ماه برگزار خواهد شد، نياز به برق در اين کشور بيشتر نيز شده و مي شود.
گفتني است که برخي احزاب مخالف حزب حاکم کنگره ملي آفريقا (اي ان سي) از جمله حزب ائنلاف دمکراتيک به رهبري خانم هلن زيله معتقدند که اسکوم تحت رهبري اي ان سي با گرفتن اين وام قصد بازسازي دروني حزب خود را دارد و لذا اين حزب با نوشتن نامه اي به بانک جهاني خواستار آن شد تا در قرارداد اين وام قيد شود دولت حق ندارد آنرا صرف کارهاي سياسي کند.