منابع رسمی در مورونی اعلام کردند حمد بن خلیفه ال ثانی، امیر قطر روز پنجشنبه برای دیداری چند ساعته وارد مجمع الجزایر کومور شد.
این اولین بار است که رئیس حکومت یک کشور عربی به مجمع الجزایر مسلمان نشین کومور واقع در اقیانوس هند سفر می کند. ریاست جمهوری کومور در بیانیه ای اعلام کرد هواپیمای حامل امیر قطر ظهر روز پنجشنبه در فرودگاه بین المللی هاهایه در شمال مورونی پایتخت کومور بر زمین نشست. در بیانیه ریاست جمهوری کومور امده است شیخ حمد بن خلیفه ال ثانی در راس یک هیئت بلند پایه به کومور سفر کرده است.
وی در فرودگاه مورونی مورد استقبال عبدالله احمد سامبی رئیس جمهور کومور، شماری از اعضای دولت ، علما، شخصیتهای برجسته و شمار زیادی از شهروندان کوموری قرار گرفت. سید احمد بن جعفر وزیر امور خارجه کومور سفر امیر قطر را به کشورش تحولی مهم توصیف کرد و انرا با سفر یاسر عرفات، رئیس پیشین تشکیلات خودگردان فلسطین، به کومور در سال هزار و نهصد و هشتاد و هفت تشبیه کرد. فوریه گذشته محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران نیز به مدت چند ساعت از کومور دیدن کرد. عبدالله احمد سامبی که در عربستان سعودی، سودان و ایران تحصیل کرده است تلاش می کند در چارچوب اتحادیه عرب و سازمان کنفرانس اسلامی، روابط کشورش را با کشورهای عرب و دیگر کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی تقویت کند. لیبی، قطر، کشورهای عضو اتحادیه عرب و ایران متحدان اصلی دولت کومور در صحنه بین المللی به شمار می روند.
از اواسط اوریل گذشته نیروهای نظامی لیبی در گارد ریاست جمهوری عبدالله احمد سامبی فعالیت می کنند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از مورونی، مارس گذشته قطر کنفرانس بین المللی درباره توسعه کومور برگزار کرد که شرکت کنندگان در ان قول دادند پانصد و چهل میلیون دلار برای اجرای طرحهای مختلف در پنج سال اینده در کومور جمع اوری کنند. در هفته های اخیر اختلافات میان حزب حاکم و احزاب مخالف بر سر تمدید یا عدم تمدید مدت ریاست جمهوری عبدالله احمد سامبی بالا گرفته است.
چهار شنبه گذشته به ابتکار اتحادیه افریقا، عبدالله احمد سامبی و فرمانداران جزایر کومور یعنی کومور بزرگ، انژوان و موهلی گفتگوهای خود را درباره امکان تمدید دوره ریاست جمهوری اغاز کردند.
جمعه گذشته نمایندگان جناح مخالف و نمایندگان جامعه بین المللی نیز وارد این مذاکرات شدند اما این گفتگوها بدون نتیجه متوقف شد و مسئولان جناح مخالف اعلام کردند مذاکرات به شکست منجر شده است.
از چند هفته پیش جناح مخالف و شمار زیادی از ساکنان جزیره موهلی به شدت با تمدید دوره ریاست جمهوری عبدالله سامبی مخالفت می کنند و تاکید می کنند که ریاست دوره ای باید به جزیره موهلی واگذار شود.
مطابق با قانون اساسی، دوره ریاست جمهوری سامبی بیست و ششم ماه مه به پایان می رسد.
کومور از سالهای پیش صحنه مناقشه میان سه جزیره اصلی کومور بزرگ، انژوان و موهلی بوده است.
هر یک از این جزایر دولت فدرال و نهادهای رسمی خاص خود را دارند.
جزیره انژوان در سال هزار و نهصد و نود و هفت از اتحادیه کومور جدا شد اما بار دیگر در اواخر سال دو هزار و یک به این اتحادیه بازگشت.