سفر آقاي احمدي نژاد به دو کشور زيمبابوه و اوگاندا اين پيام مشخص را به جهانيان ارسال کرد که نگاه ايران به قاره سياه نه از باب باز کردن جاي پا در اين قاره براي بهره برداري هاي خاص، بلکه از باب نگاه سفيد ايران به ملت هايي است که به علت ناهمسويي با قدرت هاي سلطه گر دچارمشکلات شده اند.
ايران با انتخاب اين دو کشور که از جمله ضعيف ترين اقتصادهاي قاره آفريقا را دارا هستند، به عنوان کشورهاي هدف در توسعه روابط خود با کشورهاي اين قاره، راهبرد اساسي ملهم ازاصول بنيادي انقلاب اسلامي مبني بر حمايت از محرومان دنيا را در عمل به منصه ظهور رساند.
زيمبابوه با جمعيت 12ميليون و 500هزار نفر با 340دلار درآمد سرانه (سال 2007ميلادي) و اوگاندا با جمعيت 32ميليون و 700هزار نفر با 420دلار درآمد سرانه (سال 2008ميلادي) از جمله اقتصاد هاي ضعيف قاره سياه محسوب مي شوند، بطوري که در گزارش صندوق بين المللي پول، به عنوان مثال، زيمبابوه در سال 2008ميلادي با رشد منفي 4 /14درصد، کمترين رشد اقتصادي جهان را داشته است.
رييس جمهوري اسلامي ايران در راستاي راهبرد مذکور با سفر به زيمبابوه و گفت و گو با رهبران اين کشور که حدودا همزمان با پيروزي انقلاب اسلامي ايران (1980ميلادي) با بيرون راندن اقليت سفيد پوست انگليسي تبار از حکومت دست نشانده رودزيا ي سابق( زيمبابوه فعلي) به قدرت رسيده اند و بالغ بر 30سال در برابر فشارهاي مختلف غربي ها مقاومت کرده اند، نشان داد که تهران همچنان حامي مقاومت دربرابر سلطه گران بين المللي است.
آقاي احمدي نژاد با بيان اينکه ايران و زيمبابوه داراي اشتراکات فراواني بوده و در يک مسير حرکت ميکنند،گفته است: هر دو کشور در مسير صيانت از حقوق خود، برادري، برقراري عدالت و مبارزه با استعمارگران زورگو گام برميدارند که همين ارزشها بستر تقويت روابط دو کشور در همه زمينهها را فراهم کرده است.
وي با تاکيد بر اينکه اين دو کشوردر کنار هم ايستاده اند، تصريح کرده است: اکنون که قلبها به هم نزديک است بايد راههاي تقويت روابط اقتصادي و فرهنگي مورد توجه قرار گيرد.
رييس جمهوري اسلامي ايران در ديدار با همتاي زيمبابوه اي خود روابط دو کشور را دوستانه و خوب ارزيابي کرد و گفت : تصميم داريم همکاري هاي خود را در عرصه هاي صنعتي، کشاورزي، اقتصادي، گردشگري،علمي و فني توسعه دهيم.
"رابرت گابريل موگابه" رييس جمهوري زيمبابوه نيز روابط دو کشور ايران وزيمبابوه را مستحکم و قوي خوانده وگفته است: تهران و "هراره" روابط مشترک و تنگاتنگي در مجامع بين المللي در خصوص مسائل جهاني دارند و هر دو کشور ضد استعماري و ضد سلطه گران هستند و براي دفاع از حقوق و استقلال خود مقاومت مي کنند.
موگابه مناسبات دو کشور را بسيار مناسب خوانده و گفته است: مطمئنم در آينده اي نزديک مي توانيم براساس چارچوب هاي اساسي همکاري هاي خود را گسترش دهيم.
رييس جمهوري کشورمان در ايستگاه دوم سفر افريقايي خود يعني اوگاندا با قدرداني از مواضع روشن و قاطع اين کشور در حمايت از برنامه صلح آميز هستهاي ايران اظهارداشت: ايران و اوگاندا هر دو خواهان برچيده شدن سلاح اتمي از جهان هستند و بيترديد دربرچيدن اين سلاح، کساني در اولويت قراردارند که در انبارهاي خود هزاران کلاهک اتمي را نگهداري ميکنند.
احمدي نژاد در بخش ديگري از اظهارات خود با تاکيد بر گسترش همه جانبه روابط ايران واوگاندا گفته است: امروز دو کشورعلاوه بر همکاريهاي بينالمللي، تلاش ميکنند تا مناسبات دو جانبه خود را بيش از پيش افزايش دهند و امروز در اين مسير هيچ محدوديتي براي ارتقاء سطح روابط وجود ندارد.
وي افزوده است: هر چند فاصله جغرافيايي بين دو کشورزياد است اما قلبهاي دو ملت به هم نزديک است و در صحنههاي بينالمللي از حقوق يکديگر به طور کامل حمايت ميکنيم و با همراهي هم براي برپايي نظم نوين جهاني مبتني با عدالت و احترام تلاش خواهيم کرد.
وي خاطر نشان کرده است: تاريخ دو ملت ايران و اوگاندا سرشار ازمبارزه با متجاوزان و استکبارگران و دفاع از استقلال، آزادي و حقوق انسانها است.
"کاکوتا يوووي موسوينيلي" رييس جمهوري اوگاندا نيز بر گسترش و تحکيم روابط دو کشور تاکيد کرده وگفته است: ايران و اوگاندا ظرفيتهاي زيادي براي ارتقاء سطح همکاريهاي خود در بخشهاي گوناگون دارند.
وي همچنين با تاکيد بر اينکه برنامه صلح آميزهستهاي جمهوري اسلامي ايران در چارچوب قراردادهاي بينالمللي پذيرفته شده است،اظهار داشته است: اوگاندا از توسعه برنامه هاي صلح آميز هستهاي در ايران حمايت ميکند.
عضويت اوگاندا به عنوان يکي از اعضاي غيردائم شوراي امنيت از جمله دلايلي است که رسانه هاي خارجي اهميت خاصي به اين سفر قائل شده اند و با تمسک به تبليغات غربي ها مبني بر احتمال تصويب قطعنامه پيشنهادي آمريکا براي تشديد تحريمهاي ايران، اينگونه وانمود مي کنند که اين سفر در راستاي ترغيب و تشويق رهبران اوگاندا براي حمايت از تهران در مناقشه غرب ساخته برنامه هسته اي ايران است.
از جمله اين رسانه ها بنگاه سخن پراکني "بي بي سي" انگليس است که مدعي شده "محور اصلي مذاکرات محمود احمدي نژاد و يووري موسووني برنامه هسته اي ايران است "، درحالي که همگامي و همراهي اين دو کشور در توسعه روابط في مابين و علايق مشترک ضد سلطه گري آنها باعث شد که سه سند همکاري و يک بيانيه مشترک سياسي بين آنها امضاء شود.
رسانه هاي غربي همچنين با برجسته کردن مخالفت نخست وزير زيمبابوه و رقيب سياسي رابرت موگابه رئيس جمهوري اين کشوربا سفر آقاي احمدي نژاد به اين کشور سعي کردند از تاثير مثبت و ضد غربي اين سفر بکاهند
ولي استقبال گرم مردم و رئيس جمهوري زيمبابوه از رئيس جمهوري ايران و امضاء يازده سند همکاري بين دو کشور، تلاش اين رسانه ها را نقش بر آب کرد.
توسعه روابط با کشورهاي آفريقايي از سياست هاي راهبردي جمهوري اسلامي ايران محسوب مي شود و دولت نيز در سال هاي اخير با گسترش روابط خود با اين کشورها گام هاي مهمي در اين مسير برداشته است.