خبرگزاری فرانسه در گزارشی به قلم گیوم لاواله از خرطوم نوشت: سودان پس از انتخاباتی جنجال برانگیز، خود را با همه پرسی استقلال در جنوب سودان روبرو می بیند که احتمالا به تقسیم پهناورترین کشور آفریقایی منجر خواهد شد.
جنوب سودان منطقه ای است که سال های طولانی شاهد جنگ و درگیری بود. عمرالبشیر رئیس جمهوری سودان که دوشنبه با اعلام نتایج نخستین انتخابات چند حزبی پس از بیست وپنج سال در سودان، بار دیگر بدون هیچ شگفتی در مقام خود ابقاء شد بلافاصله از مبارزه آینده سخن گفت. بشیر دوشنبه شب در تجمعی در برابر طرفداران خود در حزب کنگره ملی سودان در خرطوم گفت نبرد آینده ما تلاش برای یکپارچگی سودان خواهد بود. وی در نطقی رسمی در تلویزیون متعهد شد در موعد مقرر همه پرسی استقلال جنوب سودان را برگزار کند.
این انتخابات ،برای این منطقه پهناور کمتر توسعه یافته که بر روی ذخایر نفتی قرار گرفته اند مرحله ای در مسیر استقلال به شمار می رود. توافقنامه همه جانبه صلح که سال دوهزار وپنج به بیست دو سال جنگ داخلی سودان پایان داد برگزاری انتخابات ملی و سپس همه پرسی را در باره جدایی پیش بینی می کند. جنگ داخلی سودان به کشته شدن دو میلیون تن و آوارگی چهار میلیون تن دیگر بین شمال و جنوب سودان منجر شد. ساکنان جنوب سودان با پشت سر گذاشته شدن مرحله انتخابات ، اکنون به خط پایان یعنی همه پرسی چشم دوخته اند. بشیر باتوجه به نتایج ملی شصت وهشت درصدی در انتخابات ریاست جمهوری کمتر از ده درصد آرا جنوب سودان را به دست آورده است.
در جنوب سودان آرا بشیر از آرا یاسر عرمان نامزد شورشیان سابق جنوب سودان که در عین حال از رقابت خود را کنار کشیده بود اما نام او همچنان بر روی برگه های آرا نوشته شده بود بسیار کمتر بود. حیدر ابراهیم تحلیلگر سیاسی سودان در گفتگو با خبرگزاری فرانسه گفت" بشیر و گروهش باید بسیار کار کنند تا بتوانند جنوبی ها را به انتخاب یکپارچگی متقاعد کنند.
من فکر می کنم او به زودی امتیازاتی خواهد داد.
مقامات شمال برای پیشگیری از جدایی احتمالا خودمختاری بیشتری را به جنوب سودان پیشنهاد خواهند کرد. کمیسیونی ملی برای برگزاری این همه پرسی وعده داده شود تا از تقلبات احتمالی جلوگیری شود.
نام نویسی رای دهندگان جنوب سودان و جنوبی هایی که در شمال زندگی می کنند قرار است در ماه های آینده آغاز شود.
در طول این ماه ها آنها باید مسایل کلیدی مانند تعیین مرزهای خود را مشخص کنند. یاسر عرمان در دیداری با چند روزنامه نگار خارجی اعلام کرد من از آن بیم دارم که حزب کنگره ملی سودان در ماه های آینده تلاش کند اجرای توافقنامه صلح و همه پرسی را برپایه مسایل فنی به تاخیر اندازد و این خیلی خطرناک است. تاخیر درهمه پرسی که برای اوایل ژانویه پیش بینی شده است ممکن است جنوب سودان را به اعلام یکجانبه استقلال وادار کند.
این مسئله مشکل شناسایی بین المللی این کشور جدید احتمالی نه میلیون نفری را مطرح خواهد کرد.
جنوب سودان مساحتی برابر با مساحت فرانسه دارد. دلواپسی دیگری که وجود دارد کیفیت همه پرسی است.
ناظران اروپایی و آمریکایی اعلام کرده اند انتخابات سودان با معیارهای بین المللی مطابقت ندارد .
البته این مسئله مانع از آن نمی شود که دولت های خارجی به همکاری با خرطوم ادامه دهند هرچند که بشیر با حکم بازداشت دیوان کیفری بین المللی مواجه است. یک دیپلمات غربی که خواست نامش فاش نشود به صورت خلاصه گفت هرچند که ما به مشکلاتی در انتخابات اذعان داریم ، اولویت همچنان حفظ روابط برای تامین برگزاری خوب همه پرسی است.
همه می خواهند از جنگ داخلی جدیدی بین شمال و جنوب پیشگیری کنند.
اما اگر همه پرسی آزاد و منصفانه نباشد این مسئله مشکلاتی را به وجود خواهد آورد.