دولت مصر روز چهار شنبه وضعیت کنونی اتحادیه مدیترانه را دشوار توصیف کرد.
حسام زکی، سخنگوی وزارت امور خارجه مصر در بیانیه ای که در رادیو صوت العرب مستقر در قاهره پخش شد اعلام کرد ما معتقدیم که اتحادیه مدیترانه در حال حاضر در شرایط دشواری قرار دارد اما ما همه تلاش خود را برای مرتفع کردن موانع موجود در برابر این سازمان منطقه ای به کار خواهیم گرفت. یک دیپلمات بلند پایه مصری که نامش فاش نشده است در گفتگو با خبرگزاری رسمی کشورش اعلام کرد وضعیت دشوار اتحادیه مدیترانه ناشی از اختلافات سیاسی شدیدی میان اعضای این سازمان و حضور اسرائیل در این سازمان است.
با این وجود سخنگوی وزارت امور خارجه مصر در سخنان خود به ماهیت اختلافات موجود میان اعضای اتحادیه مدیترانه اشاره نکرد. معاون وزیر امور خارجه مصر که در راس یک هیئت دیپلماتیک عازم بروکسل شده است پیش از ترک قاهره اعلام کرد در مذاکرات خود با مقامات اروپایی درباره تشکیل چارچوب دبیرخانه اتحادیه مدیترانه تبادل نظر خواهد کرد.
وی افزود مسائل مربوط به بودجه موقت چهار ماهه لازم برای اغاز طرحهای مورد نظر در اتحادیه مدیترانه از دیگر مسائلی است که در دیدار با مسئولان اروپایی مطرح خواهد کرد.
نیکولا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه ژوئیه سال دو هزار و هشت در مراسمی با شکوه در پاریس که سران بیش از چهل کشور در ان حضور داشتند طرح راهبری بلند پروازانه خود را مبنی بر تشکیل اتحادیه مدیترانه به اجرا گذاشت اما همچنان اختلاف نظرات ، شک و تردیدها و ابهامات زیادی درباره ساختار و نحوه عملکرد این مجموعه پابرجاست.
اتحادیه مدیترانه یک مجموعه با ویژگیهای مختلف با جمعیتی بالغ بر هفتصد و شصت و پنج میلیون نفر است که از سواحل دانمارک در گروئنلند تا سواحل اردن امتداد می یابد.
گفته می شود اساس اتحادیه مدیترانه بر همکاری در زمینه های مشترک و مهمی مانند الودگی زدایی، توسعه انرژی خورشیدی و همچنین مسائل امنیتی استوار شده است.
رئیس جمهور فرانسه با ارائه چنین ابتکاری در واقع تلاش کرده است به نوعی روند بارسلون را که در سال هزار و نهصد و نود و پنج میان اتحادیه اروپا و کشورهای جنوب مطرح شد، احیا کند.
کارشناسان معتقدند همه مشکلات روند بارسلون اکنون در اتحادیه مدیترانه در حال ظهور مجدد است و از این میان می توان به تردیدها و خودداری کشورهای عرب از مشارکت با اسرائیل و یا مناقشه میان مغرب و الجزایر درباره صحرای باختری اشاره کرد. برخی از مشکلات و چالشها به ویژه مناقشه اسرائیل با فلسطینیان مشارکت اروپا-مدیترانه را که تحت نام روند بارسلون و با هدف تقویت روابط میان اتحادیه اروپا و شرکای این اتحادیه در جنوب مدیترانه مطرح شده بود به شدت تحت تاثیر قرار داد.
به عقیده برخی از تحلیلگران این مناقشه عامل اصلی شکست روند بارسلون بود.
برخی از طرحها و فعالیتهای اتحادیه مدیترانه از ابتدای سال دو هزار و نه به علت تنشهایی که تهاجم خونین اسرائیل به نوار غزه ایجاد کرد، متوقف شد.
به گزارش خبرگزاری شینهوا از قاهره، نیکولا سارکوزی ششم اوریل گذشته هشدار داد اتحادیه مدیترانه به علت اختلافات موجود میان کشورهای خاورمیانه که همچنان در حال تشدید است، خوب عمل نکرده و کارنامه خوبی نداشته است.