ادریس دبی ایتنو رئیس جمهور چاد روز چهار شنبه با ارسال پیامی برای عمر البشیر پیروزی وی را در انتخابات ریاست جمهوری سودان تبریک گفت.
رئیس جمهور چاد در پیام خود ضمن ابراز خوشحالی زیاد از پیروزی عمر البشیر در انتخابات ریاست جمهوری سودان خطاب به وی تاکید کرد انتخاب مجدد شما به عنوان رئیس جمهور حاکی از اعتماد مردم سودان به شما و سیاستهای شماست.
ادریس دبی ایتنو در پیام خود به همتای سودانی اش خاطر نشان کرد بدون تردید انتخاب مجدد شما روابط میان دو کشور و دو ملت چاد و سودان را تقویت خواهد کرد و شرایط را برای بازگرداندن صلح و ثبات به منطقه دارفور فراهم خواهد کرد. مناقشه دارفور در غرب سودان مهمترین چالشی است که این کشور افریقایی در حال حاضر با ان روبروست اما پیامدهای ان به کشورهای همسایه از جمله چاد نیز سرایت کرده است.
بر اساس امار و ارقامی که سازمانهای بین المللی تهیه کرده اند مناقشه مسلحانه دارفور از سال دو هزار و سه تا کنون حدود سیصد هزار کشته و نزدیک به دو میلیون و هفتصد اواره برجا گذاشته است اما دولت سودان این امار را بی اساس می داند. عمر البشیر که به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و جنایت برضد بشریت در مناقشه دارفور تحت پیگرد دیوان کیفری بین المللی قرار دارد، در انتخابات ریاست جمهوری کشورش که نتایج رسمی ان این هفته اعلام شد با شصت و هشت درصد ارا به پیروزی رسید و در سمت خود ابقا شد.
جناح مخالف که این انتخابات را تحریم کرده بود انتخاب مجدد عمر البشیر را به رسمیت نشناخته است. ادریس دبی ایتنو در پیام خود همچنین از پذیرایی گرمی که عمرالبشیر فوریه گذشته از وی در خرطوم به عمل اورده بود قدردانی کرد.
رئیس جمهور چاد فوریه گذشته برای تقویت مناسبات کشورش با سودان به خرطوم سفر کرده بود.
بسیاری از ناظران و کارشناسان بین المللی این سفر را نشانه ای از کاهش تنش و عادی شدن اوضاع در روابط این دو کشور همسایه دانستند.
روابط دیپلماتیک میان چاد و سودان از شش سال پیش به شدت تیره و تار شده و با تنشهای فراوان همراه شده بود.
حمایت از شورشیان مخالف دولتهای مرکزی که مقامات چاد و سودان متقابلا یکدیگر را به ان متهم می کنند عامل اصلی تنش و بحران میان دو کشور بود. به گزارش خبرگزاری فرانسه از انجامنا، اواسط ژانویه گذشته نیز، کشورهای سودان و چاد با امضای توافق نامه عادی سازی روابط برای بهبود روابط خود گام موثری برداشتند و در چارچوب این توافق نامه برای تامین امنیت مرزهای مشترک به توافق رسیدند.
دو کشور همچنین توافق کردند از حمایت کردن از گروههای شورشی در کشور متقابل خودداری کنند و یک نیروی امنیتی مشترک مرکب از سه هزار سرباز در مرزها مستقر نمایند.