قاهره نگران تاثير منفي تشکيل کابينه جديد فلسطيني به رياست سلام فياض در رام الله، بر گفتگو بين گروههاي فلسطيني است که تحت نظارت مصر در قاهره برگزار مي شود.
به گزارش خبرگزاري شين هوا از قاهره، يک منبع امنيتي بلندپايه مصري در گفتگو با روزنامه مستقل «اليوم السابع» که روز چهارشنبه در پايگاه اينترنتي اين روزنامه منتشر شد گفت، به رغم پافشاري عمر سليمان مدير دستگاه اطلاعاتي مصر براي موفقيت آميز بودن گفتگو بين گروههاي فلسطيني و به رغم تعيين ضرب الاجل تا هفته نخست ژوئيه براي به نتيجه رسيدن اين گفتگوها، قاهره همچنان نگران احتمال شکست اين مذاکرات است.
به گفته اين منبع، دور بعدي گفتگوها که ژوئيه آينده برگزار خواهد شد با چالشهاي آشکاري رو به رو است. وي افزود، مصر چند روز پيش از محمود عباس رئيس تشکيلات خودگردان فلسطيني خواسته بود در تصميم گيري براي تشکيل کابينه جديد به رياست سلام فياض آرام تر حرکت کند تا اوضاع بدتر نشود. اما عباس گفت با توجه به اين که کابينه فياض استعفا کرده است و به ويژه با توجه به مبهم بودن اينده گفتگوهاي فلسطيني، تشکيلات خودگردان نمي تواند بدون دولت باقي بماند.
از سوي ديگر يکي از رهبران جنبش مقاومت اسلامي «حماس» گفت گفتگو با جنبش فتح به علت جانبداري قاهره از اين جنبش سر سوزني پيشرفت نداشته است. روزنامه الحيات چاپ لندن بدون ذکر نام اين مسئول حماس به نقل از وي نوشت، عمر سليمان به صراحت به هيئتهاي حماس و فتح اطلاع داده است که مصر فقط ميزبان اين گفتگوها نيست بلکه در آن نقش دارد. وي افزود، از نظر ما اين سخن به اين معنا است که اگر ما با هم به توافق نرسيم، قاهره توافقنامه اي را بر ما تحميل خواهد کرد. به عبارت ديگر به توافق نرسيدن فتح و حماس به اين معنا است پيشنهادهاي طرف مصري بر دو طرف تحميل خواهد شد و آخرين دور گفتگوها بين پنجم تا هفتم ژوئيه برگزار و به امضاي توافقنامه اي با حضور روساي احزاب و سازمانهاي فلسطيني منجر خواهد شد.
به گفته اين مسئول حماس، اظهارات سليمان، طرف ديگر (يعني نمايندگان فتح) را تشويق کرد که هيچ امتيازي ندهند. وي خاطرنشان کرد هر توافقنامه اي براي ان که دوام و استمرار داشته باشد بايد با رضايت طرفين و بر مبناي شراکت واقعي باشد.
اين مسئول حماس خاطرنشان کرد، نقش ميانجي -مصر- اين است که پيشنهادي حد وسط ارائه کند که مورد قبول دوطرف باشد. ولي حماس معتقد است که مواضع مصر کاملا منطبق بر مواضع فتح است و پيشنهادهاي مصر نيز برخاسته از مواضع فتح است از اين رو گفتگوها هيچ پيشرفتي نداشته است.
حسن عصفور تحليلگر سياسي فلسطيني نيز گفت، دور پنجم گفتگوهاي ملي فلسطيني که روز دوشنبه پايان يافت عامل دلسرد شدن مجدد فلسطيني ها است زيرا اين گفتگوها بدون ذره اي پيشرفت به پايان رسيد.
به گفته عصفور، گفتگو تا زماني که با مداخله جدي و مسئولانه طرفهاي عربي همراه نباشد منجر به توافق نخواهد شد. وي با اشاره به اين که اختلاف بين فتح و حماس عميق تر شده است در عين حال خاطرنشان کرد پيشنهادهاي مصر حالتي بينابين دارد و رد کردن آنها چالشي آشکار محسوب مي شود.