ريشه:جمعی از وزرای کابینه ائتلافی زیمبابوه پس از سفر اخیر محمود احمدی نژاد رییس جمهوری اسلامی ایران به این کشور، مورگان چانگیرای نخست وزیر این کشور را به باد انتقاد گرفتند
جمعی از وزرای کابینه ائتلافی زیمبابوه پس از سفر اخیر محمود احمدی نژاد رییس جمهوری اسلامی ایران به این کشور، مورگان چانگیرای نخست وزیر این کشور را به باد انتقاد گرفتند.
در پی سفر هفته گذشته محمود احمدی نژاد به زیمبابوه ، نخست وزیر این کشور که رهبر جنبش برای تغییر دموکراتیک ( MDC ) و رقیب سیاسی رابرت موگابه ، رییس جمهور این کشور است ، با صدور بیانیه ای توهین آمیز علیه محمود احمدی نژاد گفته بود که در مراسم استقبال از رییس جمهوری ایران شرکت نمی کند .
این حزب ضمن توهین بی سابقه به رییس جمهور کشورمان در بیانیه خود مدعی شده بود : " دیدار آقای احمدینژاد نه فقط توهین به مردم زیمبابوه، بلکه اهانت به دموکراسی و اهانت به مردم مظلوم ایران است! "
این اقدام حزب چانگیرای با مخالفت دو حزب دیگر دولت ائتلافی مواجه شده و برخی از وزرای دو حزب دیگر در کابینه زیمبابوه اعلام کردند که موضوع تحریم استقبال از احمدی نژاد ، در کابینه به بحث گذاشته نشده و یک تصمیم شخصی و حزبی صرف بوده است.
منابع آگاه در دولت زیمبابوه به روزنامه هرالد ( ارگان رسمی دولت زیمبابوه که به رابرت موگابه نزدیک است ) گفتند که چانگیرای در جلسه کابینه به دلیل عدم حضور خود و وزرای عضو حزب خود مورد انتقاد قرار گرفته است .
یک منبع آگاه به این روزنامه گفت : " چانگیرای در جلسه کابینه و در مقابل انتقاد های برخی وزرا ضمن انکار موضوع بایکوت سفر احمدی نژاد بدون اشاره به جزییات بیشتر گفت که برای او مشغله ای پیش آمده بود! ".
سخنگوی چانگیرای اما در واکنش به خبر درگیری و جدال در بین اعضای کابینه با تکذیب این موضوع صرفا گفت که این موضوع در کابینه به بحث گذاشته شد . وی گفت : من نمی توانم موضوع را شرح دهم چون این مساله ای داخلی و مربوط به جلسه کابینه بوده است .
از سوی دیگر آرتور موتامبارا معاون نخست وزیر زیمبابوه که از حزب " دی پی ام " ( حزب نزدیک به موگابه ) است در این باره گفت که اقدام به تحریم سفر احمدی نژاد از سوی حزب چانگیرای اقدامی حساب شده نبوده است . وی اقدام چانگیرای و حزب جنبش برای تغییر دموکراتیک در بایکوت سفر احمدی نژاد به هراره را "غیر دیپلماتیک" خواند.
موتامبارا گفت که ایران و زیمبابوه دو کشوری هستند که دارای بیشترین مشترکات بوده و باید با یکدیگر همکاری کنند . وی افزود حزب چانگیرای از موضع امریکا در قبال ایران پیروی می کند و این اقدام از نظر او درست نیست .
وی افزود : " ما نباید خود را وارد دعوای ایران و آمریکا کنیم . .. ما باید مواضع مستقل خودمان را حفظ کنیم ...رییس جمهور اوگاندا هم دوست نزدیک آمریکا است اما وی پس از سفر احمدی نژاد به زیمبابوه پذیرای وی در اوگاندا شد و از او به گرمی استقبال کرد چرا که او خود تصمیم می گیرد و ما هم نباید سیاست های خود را با آهنگ کاخ سفید تنظیم کنیم ."