نگرانی درباره ایجاد مامنی برای القاعده در شرق افریقا با کمک گروههای انگلیسی تشدید می شود.
به نوشته شماره امروز روزنامه گاردین در اینترنت: تعداد فزاینده ای از انگلیسی ها با اجابت دعوت به جهاد در سومالی به گروههای شبه نظامی مرتبط با القاعده می پیوندند.
قرار است ماه اینده روند تقویت ارتش این کشور با حمایت امریکا اغاز شود. منابع اگاه می گویند، این موج که شامل انگلیسی های پاکستانی تبار است، در حالی به سمت شاخ افریقا در جریان است که امریکا سعی دارد دولت سومالی را در برابر شورش اسلام گرایانه رو به گسترش تقویت کند. بر همین اساس هشدارهایی درباره گروههای مستقر در انگلیس صورت گرفته است که به افرادی که بخواهند به منظور جنگ در کنار شبه نظامیان الشباب مرتبط با القاعده به سومالی سفر کنند، پیشنهاد پول و اموزش های تخصصی می دهند. منابع وزارت خارجه امریکا دیروز گفتند، متوجه موجی از جنگجویان خارجی شده اند که برای پیوستن به گروه الشباب وارد سومالی می شوند. مسیرهای معمول از انگلیس به سومالی شامل کنیا یا جمهوری کوچک جیبوتی در شمال غربی سومالی است. دامنه دقیق ورود جنگجویان به سومالی معلوم نیست اما تا کنون دهها جنگجوی انگلیسی به ان کشور سفر کرده اند. نگرانی درباره حضور انگلیسی ها در اردوگاههای اموزشی سومالی در حال تشدید است و مقامات رسمی سعی دارند مانع از تبدیل شدن این کشور به مخفیگاه دیگری برای افراطیون از افغانستان و پاکستان شوند.
تحلیلگران می گویند، مناطق دور از کنترل در سومالی این خطر را مطرح می سازد که این کشور نقش افغانستان را به عنوان مامنی برای القاعده پس از مغلوب شدن طالبان ایفا کند. همچنین نگرانی های تازه ای در خصوص نزدیکی سومالی به یمن به عنوان پایگاه القاعده در شبه جزیره عرب وجود دارد.
هفته گذشته سفیر انگلیس در یمن از یک حمله انتحاری به کاروان حامل وی در صنعا پایتخت یمن جان سالم به در برد.
یک منبع پنتاگون گفت، رویدادهای اخیر گویای نگرانی فزاینده امریکا درباره این تهدید رو به گسترش در این منطقه است.
امریکا نیروهای ویژه اش را به منظور همکاری با ارتش یمن در مقابله با تهدید القاعده وارد این کشور کرده و نیز شش میلیون و هشتصد هزار دلار در سومالی صرف پشتیبانی از اموزش حدود دو هزار سرباز کرده است که بزرگترین تلاش برای بازسازی ارتش سومالی طی بیست سال اخیر است. جاناتان ایوانز مدیر کل اژانس امنیتی ام آی پنج انگلیس به کرات مسئله سومالی را مطرح کرده و گفته است، بدون شک فعالیت های اموزشی و برنامه ریزیهای تروریستی در شرق افریقا به ویژه سومالی جریان دارد که (به لحاظ جذب نیرو) بر انگلیس متمرکز است. رفت و امد ها بین سومالی و انگلیس منجر به تلاش های فزاینده برای شناسایی شبکه های تروریستی بالقوه شده است که با شبه نظامیان اسلام گرای مستقر در شرق افریقا مرتبطند.
جامعه سومالیایی در انگلیس بالغ بر حدود دویست و پنج هزار نفر است که بیشترین تعداد در اروپا است و بخش عظیمی از انها ظرف بیست سال گذشته به عنوان پناهنده به این کشور امده اند.