پس از قطع پخش شبکه العالم از ماهواره نايل ست و تهديد براي بستن تعدادي از شبکه هاي ديگر ، ماهواره مصري نايل ست نفوذ و جايگاه چهارده ساله خود را ازدست داده و جايگاه رسانه اي مصر را به زير سوال برده است.
به دنبال آنکه در تصميمي خصومت آميز پخش برنامه هاي شبکه خبري العالم از نايل ست قطع شد و شبکه هاي ماهواره اي الجزيره قطر، المنار حزب الله و نيو تي وي نيز تهديد به قطع شدند ؛ دولت قطر براي پرتاب ماهواره مشترک با ايران در آينده نزديک اعلام آمادگي کرد.
به نظر مي رسد مسيري که نايت ست طي مي کند،آن را از يک شرکت ماهواره اي که شبکه هاي مختلف با مليت ها ، ايده ها و رويکردهاي گوناگون در چارچوب آن فعاليت دارند ، به يک شرکت ماهواره اي ملي مصر تبديل و شبکه هايي مانند المصريه و ساير شبکه هاي ناموفق داخلي در آن برنامه پخش کنند و شبکه هاي منتقد رژيم مصر در آن جايي نخواهند داشت.
تحليلگران و اصحاب رسانه در فضاي مجازي بر اين باورند که نايل ست با رويکرد انحصارگرايانه و با استفاده از نفوذ خود در صدد تحميل رويکردهايش به ديگر شبکه هاي ماهواره اي به ويژه شبکه هاي منتقد آمريکا و اسرائيل است.
اگر گزارش ايراني ها مبني بر اينکه ايران بزودي ماهواره با موشک ايراني به فضا خواهند فرستاد صحت داشته باشد، در آن صورت به طور رسمي شکاف بين جهان عرب و اسلام از زمين به فضا منتقل خواهد شد.
به دليل اقدام رسانه هاي مصر در دخالت دادن سياست رسمي حکومت در آزادي رسانه ها، مصر در عرصه رسانه در حال از دست دادن پيشگامي خود است.
انتقاد هاي گاه و بيگاه رژيم مصر از شبکه الجزيره به دليل وجود اختلافات ، حملات مصري ها به المنار با توجه به تفاوت نظر درنگرش به مفهوم مقاومت و اقدام عليه العالم به خاطر خواست آمريکايي ها واسرائيلي ها ، جايگاه رسانه اي مصر را درسطح منطقه و جهان پايين آورده است.
پخش شبکه العالم اواخر سال گذشته به دلايلي که تاکنون نيز مشخص نشده است، از ماهواره نايل ست متوقف شد.
احمد السيوطي مسوول دفتر اين شبکه در قاهره اعلام کرد که اقدام براي جلوگيري از پخش برنامه اي العالم از نايت ست از طرف مقامات عاليرتبه مصر اتخاذ شده است که در اين صورت بايد به اين مقامات به دليل تصميم شان گفت که جايگاه رسانه هاي مصري را به شدت کاهش داده اند و با اشتياق تلاش مي کنند تا نايل ست را که يکي از مهمترين دستاوردهاي رسانه اي عصر نوين مصر به شمار مي رود و رژيم مصر آن را دليلي بر وجود آزادي، دمکراسي در اين کشور مي داند، به ابراز سانسور و کنترل حکومتي تبديل کنند.
نايل ست با شبکه هاي ديگر چنان برخورد مي کند که گويا نسبت به آنها داراي امتياز است و بايد طبق تمايل آن عمل کنند .
اين ماهواره مصري به عنوان همراهي با سعودي ، العالم را با ادعاهايي به طرفداري از حوثي هاي يمن متهم نمود و از پخش آن جلوگيري کرد.
زماني که الجزيره تهديدات پياپي بسته شدن فعاليتش مواجه مي شود، طبيعي است که براي پخش تصاوير و اخبار خود به دنبال جاي ديگري باشد و در آن صورت وزير اطلاع رساني يا وزير سرمايه گذاري و اداره نايت ست مصر نخواهند توانست مانع از پخش شبکه هاي ديگر شوند مگر اينکه دعا کنند ، شهاب از آسمان ببارد و آن شبکه ها را از بين ببرد.
همانطوري که وليد بن طلال استوديوها و فعاليت هاي خود را به خارج از قاهره منتقل کرد، قطر و ايران و حزب الله نيز استوديوهاي خود را به خارج از مصر و مناطق ديگر منتقل خواهند کرد.
استوديوهاي شبکه هاي ماهواره اوربيت نيز امسال براي چند ساعتي به دليل آنچه که تاخير در پرداخت اجاره اعلام شد، متوقف شد و اگر تهديدهاي مقامات عاليرتبه مصر براي متوقف کردن و بستن شبکه ها پايان نيابد، شايد شبکه هاي اوربيت يا روتانا و يا ديگر شبکه هاي تفريحي به ماهواره هاي ديگر منتقل شوند.
دارندگان اين شبکه ها از خود خواهند پرسيد که چرا ماهواره به فضا ارسال نکنند تا بتوانند آزادانه و بدون تهديد و قيد و بند مواضع خود را اعلام کنند.
ماه مي سال پيش دو تن از نمايندگان مجلس سناي آمريکا طرح قانوني را براي تصويب ارائه دادند که بر اساس آن کشورهاي دارنده شرکت هايي ماهواره اي اگر به شبکه هايي که آنها را به اصطلاح تروريستي قلمداد کردند، يعني شبکه هاي المنار، الاقصي ، الرافدين، اجازه پخش بدهند، مشمول مجازات خواهند شد.
چنين قانوني در سناي آمريکا تصويب نشد ؛ اما پيامي به کشورهاي دارنده شرکت هاي ماهواره اي نايل ست و عرب ست بود که اين شبکه ها را پخش مي کنند.
رسانه هاي شنيداري و ديداري مصر طي روزهاي آينده، به د ليل تصميم شان در معرض تمسخر روزنامه ها و مطبوعات و تحقير ايران قرار خواهند گرفت.
با وجود اينکه الجزيره و العالم هميشه بطور صادقانه مشتري نايت ست مصر طي سال هاي گذشته و بدون هيچ شکايتي بودند، اما در معرض توقف و تهديد قرار دارند.
شبکه العالم از هشت سال پيش از نايت ست پخش مي شد و عمر شبکه الجزيره نيز با عمر نايت ست يکي است که هر دو درسال 1996 آغاز به کار کردند.
ايهاب الترکي
روزنامه " الدستور" چاپ مصر