رهبران آفریقا روز جمعه از تشکیل دولت های ائتلافی در این قاره در پی برگزاری انتخابات مشاجره آمیز یا مشکل دار انتقاد کردند.
کنیا و زیمبابوه دو کشور آفریقایی پس از انتخابات جنجالی که منجر به بحران های سیاسی در آنها شد اکنون با دولت های ائتلافی اداره می شوند. رایلا اودینگا نخست وزیر کنیا که بر اساس توافقنامه سال دو هزار و هشت با اموای کیباکی رئیس جمهور این کشور به این سمت منصوب شد اعلام کرد توافقنامه آنها نباید تکرار شود. اودینگا در جریان مجمع جهانی اقتصاد درباره آفریقا که در دارالسلام برگزار شد گفت" الگوی کنیا الگویی نیست که بتوان آن را دنبال کرد.
این مصالحه ای است که در نتیجه بحران حاصل شد." وی افزود" این الگویی نیست که آفریقا آن را دنبال کند زیمبابوه نیز همین مسیر را رفت چرا که همانطور که مشاهده شد قدرت حاکم از بین رفت و حاکمان آن از ترک مسند قدرت خودداری کردند و این امر خطر فروپاشی این کشور را به دنبال داشت." جاکوب زوما رئیس جمهور آفریقای جنوبی که برای حصول توافقنامه زیمبابوه میانجیگری کرده بود با دفاع از این توافقنامه گفت عدم اجرای این توافقنامه باعث تضعیف آن شده است. وی افزود" این تنها راه صلح و ثبات در زیمبابوه است.
مشکل در اجرای این توافقنامه است شما نمی توانید توافقنامه داشته باشید اما آن را اجرا نکنید." مورگان چنگرای نخست وزیر زیمبابوه روز پنج شنبه گفت وی بار دیگر با تشکیل دولت ائتلافی موافقت نمی کند و آن را "اقدامی بسیار دردناک" خواند. اودینگا اتحادیه آفریقا را برای ناکامی در برقراری دموکراسی در پنجاه و سه کشور عضو این اتحادیه مقصر خواند و گفت" این ناکارآمدی اتحادیه آفریقا در به دست گیری رهبری و اتخاذ موضع جدی درباره مسائلی است که در آنها دموکراسی به خطر می افتد.
به همین دلیل است که ما در نهایت به چنین مصالحه هایی تن درمی دهیم." به گزارش خبرگزاری فرانسه از دارالسلام، سلیم احمد سلیم دبیر کل سابق سازمان وحدت آفریقا که به اتحادیه آفریقا تغییر نام داد نیز از ناتوانی آفریقا در سرکوبی رهبرانی که به قدرت چسبیده اند انتقاد کرد. وی افزود" آفریقا در برخورد قاطعانه با پدیده رهبرانی که سعی دارند به صورت پیوسته و بدون هیچ تغییری در قدرت باقی بمانند ناکام بوده است.
دولت های ائتلافی یک راه حل نیست."