دور نهايي جامجهاني امسال فوتبال همزمان با تابستان اروپا، آمريكاي شمالي و مركزي، آسيا و قسمت اعظم آفريقا برگزار ميشود، اما در آفريقاي جنوبي كه كشور ميزبان مسابقههاست، آخرين ماه پاييز و اولين ماه زمستان را در برميگيرد و در نتيجه مسابقهها در اوج سرماي اين كشور خواهد بود.
به همين سبب ترس از رواج آنفلوآنزاي خوكي در آن زمان و سرايت آن به ورزشكاران و توريستها ، آفريقاي جنوبي را فراگرفته و يك دغدغه پنهاني را به جمع دلشورههاي پرشمار كشور ميزبان افزوده است.
حتي در كشورهايي غير از آفريقايجنوبي نيز از 10فروردين به بعد موارد و نمونههايي تازه از ابتلا به اين بيماري گاه كشنده گزارش شده است و اگر به روزهاي نخست و شروع رواج اين بيماري برگرديم، ميبينيم كه تاكنون قريب به 17 هزار كشته و صدها هزار فرد مبتلا را در سطح جهان بر جاي نهاده است.
به خودي خود نيز فصل زمستان در يكي دو سال اخير زمان مناسبي براي رواج آنفلوآنزاي نوع A بوده و با اين حساب حتي اگر آفريقاي جنوبي از حد معمولي و رايج در اين زمينه عبور نكند، باز با احتمال شيوع كم يا زياد اين بيماري در سطح اين كشور مواجه خواهد بود.
آرون موتسوالدي، وزير بهداري آفريقايجنوبي نگرانيهايش را در اين خصوص پنهان نكرده و گفته است: «رواج احتمالي اين نوع بدخيم از آنفلوآنزا از ناراحتيها و دغدغههاي اصلي ماست. ما در اين خصوص مدتها فكر كرده و تدابيري انديشيدهايم، اما هنوز به يك نقطه اطمينان نرسيدهايم.»
در ساعات شب
بدتر آن كه براي برگزاري شماري از بازيها در ساعاتي كه با بهترين و پربينندهترين ساعات از منظر اروپاييها و آفريقاييها همخواني داشته باشد، تعدادي از مسابقهها در ساعات شب به وقت آفريقايجنوبي و در سرماي شديد آنجا در چنان موقعي از سال برگزار ميشود و همين مساله نيز احتمال و امكان شيوع و گسترش احتمالي اين بيماري را شدت ميبخشد.
فيفا كه بر مسائل و نگرانيهاي فوق نظارت و اشراف دارد به 32 تيم حاضر در رقابتها توصيه كرده است كه نفرات خود را عليه اين بيماري واكسينه كنند و در عين حال تاكيد كرده است از هر گونه نگراني احتمالي و وحشت بيهوده در اين خصوص پرهيز نمايند.
جيري دووراك، رئيس بخش پزشكي نهاد حاكم بر فوتبال جهان كه بتازگي در يك اجلاس پزشكي مرتبط با جام جهاني نوزدهم در سانسيتي آفريقاي جنوبي شركت داشت، ميگويد: «ما با همكاري نزديك با سازمان بهداشت جهاني و همچنين وزارت بهداري در آفريقاي جنوبي، شرايط بهداشتي و ميزان سلامتي و رواج بيماريها در اين كشور را تحت نظارت خود داريم و اوضاع تحت كنترل است و فعلا جايي براي نگراني نيست. در حال حاضر دليلي براي اضطراب خاصي در اين باره نيست و فقط زماني شرايط به سمت و سويي بد سوق خواهد يافت كه نشانههايي از آن را رويت كنيم.»
به رغم رسيدن گزارشهايي درخصوص مشاهدهشدن نمونههايي تازه از آنفلوآنزاي خوكي در سطح جهان در آوريل 2010 (فروردين 89) سازمان بهداشت جهاني متذكر شده است كه جايي براي نگراني در ادامه بهار اين سال نيست مگر اين كه خلاف آن ثابت شود.
در سال گذشته 12 هزار نفر در آفريقاي جنوبي به اين بيماري مبتلا شدند كه حدود 100 نفر آنها جان باختند. براي پرهيز از تكرار اين آمار يا لااقل كم شدن آن بر تدابير پزشكي در اين كشور افزوده شده و بيمارستانها، كلينيكها و مطبها در زمان برپايي جامجهاني در حالت اضطرار و آماده باش به سر خواهند برد و حتي قرار است واحدهاي پزشكي ارتش اين كشور نيز در اين كار مشاركت ورزند.
90 درصد
ويكتور راماتسله مسوول ستاد پزشكي جام جهاني پيش رو ميگويد: «ما به هر احتمالي در اين خصوص انديشيده و براي آن طرحي ريختهايم تا براي تقابل با آن آماده باشيم. باور ما اين است هيچ موضوعي كه خارج از كنترل ما باشد، در اين رقابتها روي نخواهد داد و شرايط را در كنترل خود خواهيم داشت و هر نوع اپيدمي احتمالي و ازدياد بيماريها براساس پيشبيني ما و در حد معقول خواهد بود».
با وجود اين آمار ميگويد در رقابتهاي سال پيش جام كنفدراسيونها هم كه نوعي پيشواز بر رقابتهاي جام جهاني بود و درست در زماني مشابه اين جام (خرداد و تير ماه) ولي با شركت فقط 8 تيم برگزار شد، تعداد مبتلايان به آنفلوآنزاي خوكي را در محيط اين پيكارها چيزي حدود 90 درصد از كل بيماران جام و كساني كه به واحد بهداري جام رجوع كردند، تشكيل ميداد.
اين در حالي است كه در بخشهايي از اروپا در تضاد با آفريقا بتازگي از ميزان توجه به آنفلوآنزاي خوكي و از حجم اقدامات براي مهار آن كاسته شده، زيرا تعداد موارد ابتلا كاهش يافته است. در نقطه مقابل در كشورهايي از غرب آفريقا شامل سنگال و موريتاني شمار و درصد ابتلا به آنفلوآنزاي نوع A از بالا آمده است.