مذاکرات دولت سودان و جنبش شورشی عدالت و برابری سودان فعال در منطقه دافور، به زودی در دوحه قطر از سر گرفته خواهد شد.
جبریل باسوله میانجی سازمان ملل متحد و اتحادیه افریقا در مناقشه سودان چهار شنبه شب در پایان دیدار با ادریس دبی ایتنو رئیس جمهور چاد، ضمن اعلام این خبر افزود ما خود را برای از سرگیری مذاکرات صلح سودان میان دولت و جنبش شورشی عدالت و برابری که در منطقه دارفور فعالیت می کند اماده می کنیم.
این مذاکرات به علت انتخابات سراسری سودان به حال تعلیق در امده بود. مذاکرات میان خرطوم و جنبش عدالت و برابری سودان به علت برگزاری انتخابات چندحزبی در ماه اوریل که با پیروزی دوباره عمر البشیر در انتخابات ریاست جمهوری همراه شد متوقف شده بود. انتظار می رفت مذاکرات میان دولت سودان و جنبش عدالت و برابری سودان پس از تشکیل دولت جدید این کشور از سر گرفته شود.
جبریل باسوله که به منطقه الفاشر در دارفور شمالی سفر کرده است تصریح کرد هیئت دولتی سودان شانزدهم ماه مه برای گفتگو با نمایندگان جنبش عدالت و برابری سودان به دوحه پایتخت قطر سفر خواهد کرد.
وی افزود من شخصا با خلیل ابراهیم رئیس این جنبش درباره چگونگی از سرگیری مذاکرات گفتگو خواهم کرد.
باسوله خاطر نشان کرد در دیدار با رئیس جمهور چاد از وی خواسته است برای پیشبرد این مذاکرات از هیچ تلاشی دریغ نکند. میانجی مسئله سودان در حالی از فراهم شدن شرایط برای از سرگیری گفتگو میان دولت سودان و جنبش عدالت و برابری خبر می دهد که مقامات خرطوم دوشنبه پیش از پلیس بین الملل، اینترپل، خواستند خلیل ابراهیم رئیس این جنبش را که در حال حاضر در مصر به سر می برد بازداشت کند. عبدالبسیط سبدارات، وزیر دادگستری سودان، از اینترپل خواست خلیل ابراهیم را هر جا که باشد بازداشت کند و وی را برای محاکمه به مقامات خرطوم تحویل دهد. یک دادگاه ویژه سودان خلیل ابراهیم را به سازماندهی حملات شورشیان جنبش عدالت و برابری در ماه مه سال دو هزار و هشت به منطقه اومدوران که در ساحل غربی نیل واقع شده، متهم کرده است.
دولت سودان پیشتر نیز از مسئولان اینترپل خواسته بود اعضای جنبش عدالت و برابری سودان را بازداشت و برای محاکمه به خرطوم منتقل کند.
تا کنون حدود یکصد نفر در همین رابطه در دادگاههای سودان به اعدام محکوم شده اند اما پنجاه و هفت محکوم در اوایل سال جاری میلادی بر اساس حکم حسن عمر البشیر رئیس جمهور سودان ازاد شدند. اوایل ماه مه مسئولان جنبش عدالت و برابری سودان به علت درگیریهایی که میان اعضای این گروه با نیروهای دولتی سودان در منطقه جبل مون در غرب دارفور نزدیک مرزهای چاد روی داد، تهدید کرده بودند که از مذاکرات خارج خواهند شد.
ارتش سودان در ان زمان مشارکت در این درگیریها را به شدت تکذیب کرد. جنبش عدالت و برابری سودان در روند صلح دارفور که توافق نامه مربوط به ان در دوحه قطر امضا شد شرکت کرد.
این جنبش به فرماندهی خلیل ابراهیم مجهز ترین گروه شورشی مسلح دارفور به شمار می رود که در نشست دوحه قطر یادداشت تفاهمی با دولت سودان امضا کرد که در ان بر ضرورت رعایت اتش بس در دارفور تاکید شده و خطوط کلی یک توافق نامه صلح ترسیم شده است.
عمرالبشیر پس از نشست دوحه تاکید کرده بود که امضای توافق نامه صلح با جنبش عدالت و برابری سودان در واقع اعلام پایان جنگ در منطقه اشوبزده دارفور خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از انجامنا، بر اساس امار و ارقامی که سازمانهای بین المللی تهیه کرده اند مناقشه مسلحانه دارفور از سال دو هزار و سه تا کنون حدود سیصد هزار کشته و نزدیک به دو میلیون و هفتصد اواره برجا گذاشته است اما دولت سودان این امار را بی اساس می داند.