مسوولان مصري و سوداني تاکيد کردند که توافقنامه اخير امضا شده بين چهار کشور حوزه رودخانه نيل براي تقسيم آب اين رودخانه را به رسميت نمي شناسند.
"اميره الشنواني" عضو کميته کشورهاي حوزه رودخانه نيل در شوراي روابط خارجي مصر در گفتگو با شبکه خبري العالم اظهار داشت: توافقنامه اخير امضا شده بين چهار کشور حوزه اين رودخانه در اوگاندا براي تقسيم آب رودخانه نيل با توجه به مخالفت مصر و سودان به هيچ وجه از نظر قانوني و حقوقي پذيرفتني نيست.
الشنواني اين توافق نامه را براي قاهره و خارطوم الزام آور ندانست و تاکيد کرد: اين توافقنامه با طرح مربوط به حوزه رودخانه نيل مغاير است، زيرا مهمترين و اساسي ترين اصل اين است که همه کشورهاي مشرف بر اين رودخانه از آب آن استفاده کنند.
وي تصريح کرد: مصر 95 درصد از منابع رودخانه نيل را در همه بخش ها از صنعت گرفته تا کشاورزي و تامين آب آشاميدني مورد استفاده قرار مي دهد، و اين رودخانه براي مصر جنبه حياتي دارد.
الشنواني تاکيد کرد: مصر حقوق تاريخي تضمين شده اي براساس توافقنامه هاي بين المللي از ردوخانه نيل دارد، و اين حقوق خط قرمزي است که نمي توان از آن صرف نظر کرد.
الشنواني درباره مداخله رژيم صهيونيستي در موضوع رودخانه نيل گفت: رژيم اسرائيل مي خواهد از منابع آبي کشورهاي آفريقايي استفاده کند، و به منافع مصر ضربه بزند، و در همين راستا توافقنامه هاي محرمانه اي بين اين رژيم و برخي کشورهاي حوزه رودخانه نيل مانند اتيوپي براي خريد آب وجود دارد، و اتيوپي بر همين اساس از سهم مصر از آب اين رودخانه کم مي کند.
"احمد المفتي" عضو هيئت مذاکره کننده سودان با ساير کشورهاي حوزه رودخانه نيل نيز در گفت و گو با العالم اظهار داشت: توافقنامه اوگاندا توسط هفت کشور حوزه رودخانه نيل امضا نشده است، بلکه فقط چهار کشور آن را امضا کردند، که همين امر نشانه اختلاف نظر آنها درباره مواضع سودان و مصر است.
وي افزود: ما اين توافقنامه را به رسميت نمي شناسيم، زيرا توافقنامه اي سياسي است و به هيچ وجه به نفع کشورهاي امضا کننده آن نيست، و باعث بروز اختلاف بين اين کشورها خواهد شد.