کشور آفريقاي جنوبي کمتر از يک ماه ديگر به استقبال صدها هزار ميهماني مي رود که براي تماشاي مسابقات فوتبال جام جهاني 2010 پا به سرزمين تضادها خواهند گذاشت.
کشوري که زماني نژادپرستي حرف اول را در آن مي زد، قرار است براي اولين بار به نمايندگي از قاره سياه پر طرفدارترين مسابقات ورزشي جهان را برگزار کند، اما با تمامي اين ها سرزميني که با فقر و جنايت احاطه شده، اميدوار است با قرار گرفتن در کانون توجه جهانيان، نقطه عطفي در تجارت و گردشگري آن شکل بگيرد. اودش پيلاي سرپرست گروهي که مسووليت مطالعه در مورد اثرات جام جهاني بر آفريقاي جنوبي را بر عهده دارد، در کتابي با عنوان پيشرفت و رويا نوشته است: مردم اين کشور مي خواهند چنين رويداد بزرگي را جشن بگيرند، آنها مي خواهند از اين فرصت براي نشان دادن وطنشان، زيبايي هاي آن، قابليت ها و شايستگي هاي خود استفاده کنند.
گرگ فردريکس از مسوولان کميته برگزاري جام جهاني نيز در اين باره مي گويد: جام جهاني فرصت خوبي براي معرفي دوباره آفريقاي جنوبي و ساختن چهره جديدي از اين کشور است.
وي با اشاره به داستان هايي که خبرنگاران خارجي از بيکاري، نابرابري ها و جرم و جنايت اين کشور به رشته تحرير در آورده اند، افزود: مي دانيم که آفريقا به عنوان يک قاره تاريک ديده مي شود و فکر نمي کنم آنها بتوانند باور کنند که کشوري در منتهي عليه آفريقا بتواند رويدادي به بزرگي جام جهاني را برگزار کند.
فردريکس تاکيد کرد: اين جام جهاني قطعا به تغيير شناختي که از آفريقا وجود دارد، کمک خواهد کرد.
ميهمانان خارجي در اين کشور سياه و سفيد که از قديم به ميهمان نوازي مشهور بوده و به مردمش توصيه شده در جريان برگزاري جام جهاني، بهترين رفتار ممکن را با خارجي ها داشته باشند با استقبال گرمي روبرو خواهند شد.
آفريقاي جنوبي تاکنون بيش از يک ميليارد و 300 ميليون دلار براي آماده سازي 10 ورزشگاه ميزبان جام جهاني هزينه کرده است که شامل ساخت پنج ورزشگاه جديد هم مي شود.
از سوي ديگر کار ساخت جاده ها و فرودگاه هاي اين کشور نيز در اين مدت سرعت بيشتري پيدا کرده تا به موقع براي هر چه بهتر برگزار شدن جام جهاني آماده شوند.
با اين حال خارجي ها بايد مراقب چهره زشت آفريقاي جنوبي هم باشند و محتاطانه رفتار کنند،چرا که هيچ تضميني وجود ندارد که نيروهاي کار سمج اين کشور از جام جهاني براي اعتصاب و تقاضاي دستمزد بيشتر استفاده نکنند.
همچنين قتل يوجين تربلانش رهبر يک گروه افراطي سفيد پوست آفريقاي جنوبي در ماه آوريل تنش هاي نژادي در اين کشور را دوباره مورد توجه قرار داده است.تربلانش در دهه 1990 ميلادي با رفع جدايي نژادي در اين کشور مبارزه کرده بود.پليس آفريقاي جنوبي بعد از اين حادثه از ضبط تعدادي سلاح و دستگيري چندين مظنون عضو گروه هاي راست سفيد پوست خبر داد، اما تاکيد کرده است که هيچ خطري جام جهاني را تهديد نمي کند.اين مسايل در حالي شکل مي گيرد که اکثر سياه پوستان آفريقاي جنوبي همچنان در فقر دست و پا مي زنند و شکاف بين قشر ثروتمند و ضعيف اين کشور از سال 1994 به بعد افزايش چشمگيري داشته است.با پايان دوران آپارتايد، تلاش ملي در آفريقاي جنوبي براي ايجاد اتحاد شروع شد و ورزش به عنوان يکي از ابزارهاي مهم در جهت رسيدن به اين هدف، مورد استفاده قرار گرفت.
همچنين فيلمي هم با نام اينويکتوس يا شکست ناپذير بر همين اساس و بر پايه زندگي نلسون ماندلا رهبر آفريقاي جنوبي و موفقيت تيم راگبي اين کشور در رقابت هاي جام جهاني 1995 ساخته شده است.
پيلاي که از محققان شوراي تحقيقات علوم انساني آفريقاي جنوبي هم به شمار مي رود، در اين خصوص اظهار داشت: جام جهاني نيرويي است که کشور را متحد نگه مي دارد.
در حالي که فوتبال دوستان ممکن است از ديدن گداهاي سياه و سفيد در پياده روهاي تاريک مراکز خريد ميزبان جام جهاني شوکه شوند، اما مردم اين کشور به زندگي همزمان در اين دو جهان عادت دارند.
تصور دختران سياه پوست کلبه هاي بدون آب و برق حومه شهرها که قبل از طلوع آفتاب با اتوبوس راهي محله هاي سفيد پوستان مي شوند تا خانه هاي آنها را تميز کنند، يا فکر اين که سفيد پوستان ارزش اين تفاوت رنگي را مي دانند، اما از آن قدرداني نمي کنند، سخت است.
ماندلا سيبکو تاجر 31 ساله اهل ژوهانسبورگ در خصوص اين تضادها مي گويد: دنيا از ديدن اميد و صبر مردم آفريقاي جنوبي، تعجب مي کند.وي بلافاصله بعد از انتخاب آفريقاي جنوبي به عنوان ميزبان جام جهاني در سال 2004، به برنامه ريزي براي اين رقابت ها پرداخت.
او در سال 2008 با يک شرکت انگليسي که در زمينه تبليغات در ورزشگاه ها فعاليت مي کرد، قرارداد بست و در نهايت در کسب امتياز همکاري در تبليغات ورزشگاه هاي جام جهاني برنده شد.وي معتقد است جام جهاني به مردم جهان نشان مي دهد، آفريقاي جنوبي براي اين که به اينجا برسد، چقدر تلاش کرده است.