شهروندان مصری نگرانی خود را از اقدام چهار کشور آفریقایی به امضای توافقنامه جدید برای تقسیم آب رود نیل ابراز کردند.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره امضای این توافقنامه که مصر و سودان با آن مخالفت کرده اند سوال هایی را در خصوص خطرات اقتصادی و استراتژیکی که ممکن است مصر با آن روبرو شود مطرح کرده است. محمد البلک خبرنگار این شبکه در قاهره در گزارشی در این باره با اشاره به این که این توافقنامه امضا شده است و قاهره چه کار می تواند انجام دهد و چه بهایی باید در مقابل این توافقنامه بپردازد گفت: بدون شک این اقدام باب را برای طرح سوالات اقتصادی و استراتژیکی زیادی مطرح می کند زیرا آب رود نیل رکن اصلی کشاورزی مصر محسوب می شود به همین سبب مردم مصر نگران آب شرب و کشاورزی و در یک کلمه نگران امنیت غذایی خود هستند. در ادامه با اشاره به واکنش مردم مصر و انتقاد آنها از این اقدام آمده است: مصر سالانه سهمیه ای در حدود پنجاه و پنج میلیارد متر مکعب از آب رود نیل دریافت می کند که هشتاد و هفت درصد از نیاز این کشور به آب را تامین می کند اما مصر نیاز دارد که سهمیه اش از آب نیل تا دو هزار و هفده به هشتاد و هفت میلیارد متر مکعب افزایش پیدا کند.
مرکز اطلاعات دولت مصر با اعلام این مطلب، مصر را در زمره کشورهایی دانسته است که از نظر منابع آب زیر خطر فقر قرار دارد زیرا سهمیه سالانه هر فرد در این کشور هشتصد و شصت متر مکعب است حال آنکه خط فقر آبی از یک هزار متر مکعب در سال آغاز می شود. ناظران بیم آن دارند که اگر سهمیه مصر از آب رود نیل کاهش پیدا کند این امر به تشدید بحران غذایی در این کشور که فعلا در حد پنجاه درصد است کمک کند.
به نظر می رسد این مسئله با توجه به روی آوردن بسیاری از کشورهای منبع نیل به اجاره زمین های خود به کشورهای دیگر شدت بیشتری پیدا کند.
این کشورها بخش هایی از زمین های خود را برای تولید سوخت زیستی در اختیار کره، چین ، هند و برزیل قرار داده اند و این کشورها شش کارخانه تولید سوخت زیستی در کشورهایی که نیل از خاک آنها سرچشمه می گیرد احداث کرده اند.