مرحوم شيخ محمد رفعت دارای صوتی ربانی و آسمانی بود و صوت قرآنی زيبا، تسلط به تجويد و قدرت ادای مخارج حروف، وی را در ميان مشاهير قراء ممتاز و بینظير كرده است.
«صديق محمود صديق منشاوی» از قاريان مصری در گفتوگوی تلفنی با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) با اعلام اين مطلب گفت: قدرت ادای مخارج حروف و صوت زيبا و منحصربه فرد مرحوم رفعت، تقليد از سبك قرائت وی را برای قاريان بسيار دشوار كرده و همين مسأله باعث شده كه تنها قاريان اندكی از سبك قرائت شيخ محمد رفعت تقليد كنند.
مرحوم رفعت؛ مؤسس مدرسه تجويد «الفرقاني»
وی در پاسخ به پرسشی درباره علت اهتمام ويژه مرحوم رفعت به ادای مخارج حروف و مبادرت وی به تأسيس مدرسه تجويد قرآن «الفرقانی» گفت: مرحوم رفعت از نسل اول و دوره طلايی قاريانی است كه به تجويد آيات و ادای كامل مخارج حروف اهتمام خاصی داشتند و همين امر سبب شد كه وی مدرسه تجويد الفرقانی را تأسيس كند؛ همچنين، اين قاری شهير مصری، قرآن را برای قرآن میخواند و پس از تسلط به تجويد، اقدام به حفظ كلام الهی كرد.
منشاوی در پاسخ به پرسشی درباره ابداعات و نوآوریهای صوتی شيخ رفعت و خصوصيات صوتی اين قاری پرآوازه مصری گفت: مرحوم رفعت از قاريان كمنظيری است كه دارای ابداعات زيادی در قرائت است و هر شنونده تلقی خاصی از سبك قرائت وی دارد و مرحوم رفعت با توجه به اينكه حزن و اندوه خاصی در قرائت وی احساس میشود، شنونده را بسيار تحت تأثير قرار میدهد.
وی در ادامه به مقلدان و شيفتگان قرائت استاد مرحوم رفعت اشاره كرد و گفت: استاد شيخ ابوالعينين شعيشع، رئيس اتحاديه قاريان و حافظان قرآن مصر، از شيفتگان صوت استاد رفعت است كه به شيوه آن مرحوم تلاوت میكند و بسياری از فنون و رموز قرائت را از وی فرا گرفته است.
وی گفت: برخی قراء معاصر مصر از مكتب و سبك قرآنی شيخ محمد رفعت تأثير پذيرفتهاند، اما اين قاريان تنها آيات كمی از قرآن را به سبك وی تقليد میكنند و اين تقليد مستمر نيست، زيرا تقليد از سبك قرائت محمد رفعت به علت ويژگیهای خاص صوتی و ابداعات وی بسيار دشوار است.
صدای ربانی و آسمانی علت تعدد القاب شيخ رفعت بود
صديق محمود صديق منشاوی به القاب متعدد مرحوم رفعت از قبيل «الصوت الذهبی»(صدای طلايی)، «قيثارة السماء»(گيتار آسمانی) و«الصوت الملائكی» و ... اشاره كرد و گفت: صدای ربانی و آسمانی مرحوم رفعت و تلاوت زيبای قرآنی وی سبب شد كه شنوندگان و علاقهمندان به قرائت قرآن كريم القاب متعددی به اين قاری نامدار مصری بدهند.
وی همچنين، معرفی قاريان نامدار جهان اسلام و بررسی ابعاد فنی تلاوت آنان را يك ضرورت بسيار مهم دانست و گفت: بررسی جوانب فنی قاريان مشهوری همچون محمد رفعت و معرفی وی به نسل جوان، علاوه بر ارجنهادن به جايگاه و منزلت اين قاريان، سبب ترغيب نسل جوان به قرائت قرآن كريم میشود.
منشاوی اضافه كرد: همچنين، تكريم و تجليل از قراء معاصر و مشاهير قرائت جهان اسلام و برگزاری مسابقات سالانه قرآن كريم در سطوح ملی و بينالمللی نيز از ديگر عواملی است كه میتوان در ميان جوانان برای گرايش به قرائت قرآن كريم ايجاد انگيزه كند.
اين قاری مصری در پايان با اشاره به اينكه هماكنون در مسجد «الامام الشافعی» قاهره تلاوت میكند، گفت: من تاكنون بسيار به ايران سفر كردهام و آخرين سفر من به حدود 9 سال پيش بر میگردد و فضای قرآنی ايران و اهتمام و علاقه مردم اين كشور به قرائت قرآن كريم و قاريان برای من بسيار شگفتآور بود و اميدوارم كه قاريان قرآن، اين كتاب الهی را همانطور كه حق تعالی دستور داده، تلاوت كنند.