موسسههاي پذيرش فرزندخواندگي با سوء استفاده از كودكان بي سرپرست درآمدزايي مي كنند
سايه سنگين فقر و ايدز آن چنان روي كشورهاي آفريقايي سنگيني مي كند كه بازار سوءاستفاده از هر منبع درآمدي پررونق است؛ حتي اگر اين منبع درآمد كودكان بيسرپرست يا بدسرپرست باشند.
آمار کودکانی که از کشورهای آفریقایی برای فرزندخواندگی به خانوداههای اروپایی و آمریکایی سپرده میشوند رو به افزایش است. به نظر میرسد در میان کشورهای آفریقایی، اتیوپی مناسبترین کشور برای یافتن فرزندخوانده است. تنها در آدیسآبابا، پایتخت اتیوپی۶۹ موسسه «یافتن فرزندخوانده» با مجوز دولتی فعال هستند. آمار رسمی حکایت از آن دارد که دستکم سه هزار کودک اهل اتیوپی در سال ۲۰۰۸ میلادی به خانوداههایی در کشورهای آمریکا، فرانسه یا اسپانیا سپرده شدند. سازمانهای مدافع حقوق بشر هشدار میدهند که روند یافتن فرزندخوانده در میان كودكان یتیم اهل اتیوپی، رفتهرفته در این کشور به تجارت تبدیل میشود. این سازمانها از نقش موسسههای «یافتن فرزندخوانده» انتقاد میکنند. در اياالت متحده فرزندخواندگي به تدريج به يك مد تبديل مي شود. به خصوص بعد از آن كه چند نفر از مشاهير هاليوود با سر و صداي زياد كودكان يتيم رنگين پوست را با چهره هاي معصوم به فرزندخواندگي پذيرفتند، يكباره تب حضانت فرزند از آفريقا در ميان خانواده هاي آمريكايي بالا گرفت. در اين بين هم موسسههای «یافتن فرزندخوانده» از جو ايجاد شده نهايت استفاده را مي برند و هزینههای سرسامآوری طلب میکنند که چندین برابر از هزینههای واقعی بیشتر است. تنها در سال ۲۰۰۸ میلادی در سراسر دنیا ۳۷ میلیون یورو برای پذیرش کودکانی از اتیوپی هزینه شده است. «رولی پوست» هلندی سالها در کمیسیون اتحادیه اروپا با دفتر مبارزه با رشوهخواری و کلاهبرداری در مورد پذیرش حضانت کودکان از کشور رومانی همکاری کرده است. این همکاری پس از بررسی پرونده رومانی، به پایان رسیده است. اما «رولی پوست» معتقد است کشورهایی مانند اتیوپی میتوانند جای رومانی را بگیرند. خانم پوست خود سازمانی به نام سازمان«مبارزه با تجارت کودکان» تأسیس کرده و در تلاش است همکاری سازمانهای بینالمللی را نیز در این زمینه جلب کند. کودکان را از یتیمخانههای سراسر این کشور به خانههای نگهداری موقت کودکان میآورند تا آنها را برای زندگی در خانوادههای تازهشان آماده کنند.
خانوادههایی که در جستجوی فرزندخوانده هستند مایلاند دختر یا پسری سالم و کم سنوسال را با خود به خانه ببرند. بر اساس آمار سازمان یونیسف، در اتیوپی حدود ۵ میلیون کودک بیسرپرست زندگی میکنند که اغلب بیمار یا معلول هستند و سن آنها از خردسالی گذشته است.
در نتیجه به دلیل عدم ارتباط میان «عرضه و تقاضا» در موارد بسیاری به خانوادههایی که در جستجوی فرزندخوانده هستند اطلاعات غلط داده میشود. از سوی دیگر در اتیوپی نیز کم نیستند والدینی که فرزندان خود را به موسسههای «یافتن فرزندخوانده» میسپارند. «پوست» معتقد است:«همیشه وقتی برای واگذاری حضانت کودکی پای پول در میان است و شخص یا اشخاصی در این میان سود میکنند میتوان از تجارت کودکان سخن گفت.»