مقامات دولت چاد روز چهار شنبه اعلام کردند رئیس یک جنبش شورشی مهم فعال در دارفور را از کشورشان اخراج و به لیبی منتقل کرده اند.
احمد محمد بشیر وزیر کشور چاد چهار شنبه شب اعلام کرد خلیل ابراهیم، رهبر جنبش شورشی عدالت و برابری سودان که سه شنبه شب از لیبی وارد چاد شده بود، ساعت هجده چهار شنبه به وقت گرینویچ به لیبی بازگردانده شد. وی افزود دولت چاد اینکار را در چارچوب روابط دوستانه خود با سودان انجام داده است. وزیر کشور چاد تاکید کرد مسئولان دولت و مردم چاد به هیچ وجه راضی نبودند که خلیل ابراهیم در خاک کشورشان حضور داشته باشد. احمد حسین آدم، سخنگوی جنبش عدالت و برابری سودان پیشتر اعلام کرده بود خلیل ابراهین و چند مسئول دیگر این جنبش شورشی مخالف دولت مرکزی سودان سه شنبه شب از طرابلس وارد انجامنا شده بودند اما مقامات چاد بلافاصله گذرنامه های انها را ضبط کردند.
احمد حسین ادم که از لندن در تماسی تلفنی سخن می گفت افزود به محض ورود خلیل ابراهیم و همراهانش به انجامنا به انها اعلام شد که اجازه ندارند وارد کشور شوند اما خلبان هواپیمای شرکت هواپیمایی الافریقیه متعلق به لیبی از سوار کردن انها خودداری کرد چرا که انها دیگر گذرنامه نداشتند.
وی افزود از نظر ما ادریس دبی ایتنو رئیس جمهور چاد و دولت این کشور مسئول وضعیت کنونی خلیل ابراهیم هستند و ما خواستار ان هستیم که به انها اجازه داده شود به دارفور بازگردند. مقامات خرطوم دوشنبه هفته پیش از پلیس بین الملل، اینترپل، خواسته بودند خلیل ابراهیم رئیس این جنبش را که در حال حاضر در مصر به سر می برد بازداشت کند.
یک دادگاه ویژه سودان خلیل ابراهیم را به سازماندهی حملات شورشیان جنبش عدالت و برابری در ماه مه سال دو هزار و هشت به منطقه اومدوران که در ساحل غربی نیل واقع شده، متهم کرده است.
دولت سودان اعلام کرده است که تصمیم مقامات چاد نشان دهنده بهبود روابط انجامنا و خرطوم است که ژانویه گذشته تصمیم گرفتند روابط خود را پس از سالها تنش بار دیگر به حال عادی بازگردانند.
روابط دیپلماتیک میان چاد و سودان از شش سال پیش به شدت تیره و تار شده و با تنشهای فراوان همراه شده بود.
حمایت از شورشیان مخالف دولتهای مرکزی که مقامات چاد و سودان متقابلا یکدیگر را به ان متهم می کردند عامل اصلی تنش و بحران میان دو کشور بود.
اما دو کشور اواسط ژانویه در انجامنا توافق نامه هایی را برای عادی سازی روابط دو جانبه امضا کردند که تقویت امنیت در مرزهای دو کشور نیز یکی از مفاد ان بود.
در این توافق نامه ها دو کشور تعهد کردند حمایتهای خود را از جنبشهای شورشی مخالف یکدیگر متوقف کنند و برای تشکیل یک نیروی مشترک جدول زمانی مشخصی را تنظیم کنند.
بر اساس این توافق نامه ها،دو کشور کارهای مقدماتی مربوط به تشکیل این نیروی مشترک را از اواخر ژانویه تا اواخر فوریه انجام دادند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از خرطوم، جنبش عدالت و برابری سودان در روند صلح دارفور که توافق نامه مربوط به ان در دوحه قطر امضا شد شرکت کرد.
این جنبش به فرماندهی خلیل ابراهیم مجهز ترین گروه شورشی مسلح دارفور به شمار می رود که در نشست دوحه قطر یادداشت تفاهمی با دولت سودان امضا کرد که در ان بر ضرورت رعایت اتش بس در دارفور تاکید شده و خطوط کلی یک توافق نامه صلح ترسیم شده است.
عمرالبشیر پس از نشست دوحه تاکید کرده بود که امضای توافق نامه صلح با جنبش عدالت و برابری سودان در واقع اعلام پایان جنگ در منطقه اشوبزده دارفور خواهد بود اما این گروه شورشی چندی پس از امضای توافق نامه با دولت سودان اعلام کرد به مذاکرات خود با خرطوم پایان می دهد.