مصر

محمد البرادعی مدیرکل سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: اولویت من در مصر در حال حاضر این است که ما از یک نظام تمامیت خواه به نظامی دموکراتیک عبور کنیم.

شبکه خبری فرانس بیست و چهار در چارچوب مصاحبه اختصاصی با البرادعی عملکرد دوازده سال مدیرکلی وی در آژانس بین المللی انرژی اتمی را تشریح و تاکید کرد اقدامات و عملکرد مثبت وی در طول این سالها و مخالفت وی با سیاستهای جرج بوش رئیس جمهور سابق آمریکا در رابطه با عراق باعث شد تا وی در سال دو هزار و پنج جایزه صلح نوبل را از آن خود کند.

البرداعی بعد از مدیرکلی آژانس بین المللی انرژی اتمی و سالها زندگی در خارج از مصر سرانجام تصمیم گرفت به زادگاهش مصر بازگردد تا این بار در کشورش حرفه سیاسی را پیگیری کند. البرادعی در پاسخ به این سئوال که چرا بعد از سالها تصمیم گرفت به کشورش بازگردد گفت: من تمام زندگی را صرف خدمت به مردم کردم .من به این حقیقت رسیدم که مهمترین چیز تامین امنیت انسان هاست .اینکه انسان ها بتوانند در آزادی و با حفظ شان منزلت انسانی شان در کنار هم زندگی کنند.

حالا اینکه چرا به مصر بازگشته ام ، بدان علت است که به اعتقاد من مصر در دموکراسی بسر نمی برد و از این گذشته وضع اقتصادی آن بد است.

برنده جایزه صلح نوبل سال دو هزار وپنج در همین باره افزود همین حالا بسیاری از مردم در کشورش به او امید بسته اند .

آنها امید دارند که من عامل تغییرات در کشورشان باشم و من هم با توجه به این شرایط نمی خواهم که آنها را نا امید کنم .برای همین هست که خود را برای این کار نامزد کردم تا شاید بتواند مصر را به تدریج متحول کنم اما آن را به سوی دموکراسی سریع رهنمون سازم .به اعتقاد من ، تنها با دادن اختیار به مردم یک کشور می توان زمینه را برای توسعه اقتصادی و اجتماعی پایدار فراهم کرد و این چنین به بقیه جهان رسید .

محمد البرادعی افزود البته روشن است برای تحقق این هدف راه دشواری در پیش است .زیرا یک رژیم تمامیت خواه از چندین دهه پیش در مصر حاکم است و از همین رو، تغییر دادن همه این موارد،تغییر دادن حالت روحی و فکری مردم ، تغییر دادن ارزش هایی که طی این سالها در کشور ما نهادینه شده است قطعا وقت گیر است .

با این تفاصیل ما تلاش کنیم تا خود را در مسیر خوبی قرار دهیم و این دقیقا همان کاری است که من انجام داده ام. مدیر کل سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به این سئوال که آیا به طور قطع در انتخابات ریاست جمهوری سال دو هزار و یازده مصر نامزد خواهد شد یا خیر گفت: من همان طور که قبلا نیز گفته ام تنها هنگامی برای شرکت در این انتخابات نامزد خواهم شد که آزاد و عادلانه باشد.برای آزاد و عادلانه بودن این انتخابات رژیم حاکم باید تضمین هایی ارائه کند و تنها در این صورت است که من از بخت واقعی برای پیروزی در آن برخوردار خواهم بود.

لازم است شرایط به گونه ای باشد که بتوانم به عنوان نامزد مستقل در این انتخابات شرکت کنم و برای تحقق این هدف باید قانون اساسی مصر اصلاح شود.

اینها مواردی است که به اعتقاد من باید در مصر انجام گیرد.اما با این وجود ، انجام این کارها فعلا در اولویت من قرار ندارند .

اولویت من در حال حاضر این است که ما از یک نظام تمامیت خواه به نظامی دموکراتیک عبور کنیم و بقیه موارد بعدا روند خود را طی خواهند کرد.

البرادعی درباره اینکه حسنی مبارک تلاش می کند تا پسرش جمال مبارک را به عنوان جانشین خود انتخاب کند گفت:شایعاتی در این باره وجود دارد اما این مسئله اصلی ما نیست.

مسئله اصلی ما این است صرف نظر اینکه چه کسی رئیس جمهوری مصر می شود، این رئیس جمهور به گونه ای آزادانه ، دموکراتیک و عادلانه توسط مردم کشور انتخاب شود.یعنی مردم کشور باید امکان این را داشته باشند که فردی را که خودشان می خواهند، انتخاب کنند و دقیقا این چیزی است که من برای آن تلاش می کنم. مجری شبکه فرانس بیست و چهار در ادامه این مصاحبه به موضوع جنبش اخوان المسلمین به عنوان اصلی ترین تشکل سیاسی مخالف دولت مصر پرداخت و گفت: این حزب اکنون با حزب حاکم در حال بازی موش و گربه است و این سئوال را از البرادعی پرسید که اگر شما از موضع قوی بعدا بر خوردار شدید چگونه با این جنبش برخورد خواهید کرد؟ نامزد احتمالی انتخابات ریاست جمهوری سال دو هزار و یازده مصر گفت:ما باید با جنبش اخوان المسلمین تعامل داشته باشیم زیرا آنها هم اکنون نماینده دست کم بیست و پنج درصد مردم مصر هستند.

اما اینکه چرا این جنبش توانسته است تا این اندازه در مصر قدرت گیرد به علت آن است که رژیم حاکم بر مصر به دیگر احزاب مخالف مجال فعالیت نداده است.

علت اینکه بخشی از مردم مصر به این جنبش روی آورده اند این است که مردم مصر طی این سالها، بدبیاری ها و ناکامی هایی زیادی دیده اند و ازهمین رو ،به مذهب به عنوان وسیله برای بازیابی هویت خود نگاه می کنند و به آن روی آورده اند.از این گذشته جنبش اخوان المسلمین به طور مسالمت آمیز فعالیت می کند .اعضای این جنبش خشونت طلب نیستند و حتی اعلام کرده اند که از یک حکومت غیر نظامی و مدنی در کشور حمایت می کنند و اصلا خواستار برپایی نظامی مذهبی در کشور نیستند.بنابراین روشن است که ما باید با آنها وارد مذاکره شویم. این شخصیت بین المللی و مطرح مصر در پاسخ به این سئوال که آیا شما در آینده با جنبش اخوال المسلمین همپیمان خواهید شد گفت : چرا هم پیمان (alliance)، ما با آنها ائتلاف (coalition) خواهیم کرد .

همانطور که شما می دانید اگر بخواهید حزبی وارد دولت شود باید خود را مناسبت با خواست دولت تعدیل کنید و در مصر قانون اساسی وجود دارد که مانند فرانسه و دیگر کشورها اجازه نمی دهد دولت مذهبی در کشور حاکم شود و اتفاقا اخوان المسلمین نیز همه این موارد را پذیرفته است.آنها آشکارا اعلام کرده اند که همه مصری ها با هر گرایشی حق دارند در دولت کشورشان مشارکت داشته باشند. مدیرکل سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به این سئول که آیا آنگونه که حسنی مبارک و حزب حاکم بر مصر ادعا می کنند خطر افراطی شدن این کشور وجود دارد و به همین علت هم رژیم حاکم بر مصر اکنون این گونه سختگیری می کند گفت: این امر در مصر رخ نخواهد داد مگر آنکه حیات رژیم سرکوبگری مانند رژیم کنونی حاکم بر کشور ادامه داشته باشد.

از این گذشته ، هر چه حقوق اساسی مردم مصر بیشتر انکار شود، آنها بیشتر افراطی می شوند و مهمتر آنکه اگر مصر افراطی شود ، بقیه جهان عرب نیز افراطی می شود زیرا مصر نیرو محرکه جهان عرب است. البرادعی افزود البته هنوز چنین وضعی پیش نیامده است اما می تواند رخ دهد.

بنابراین بهترین روش برای بر عکس کردن این روند آن است که به مردم اجازه دهیم در قدرت مشارکت جویند و انتخابات به طور آزاد و دموکراتیک و عادلانه برگزار شود، تا مردم سرنوشت خود را به دست گیرند.

این دیپلمات برجسته مصری در پاسخ به این سئوال که آیا شما با توجه به آنکه مدت زیادی در خارج از کشور زندگی کرده اید و رفتار و رویکردی بین المللی داشته اید اکنون نگران آن نیستید که نتوانید با مردم کوچه و بازار کشورتان ارتباط برقرار کنید، گفت: من باید با طبقه متوسط مصر کار کنم .

اما برخی اوقات به خیابان ها و کوچه بازار مصر می روم و با مردم صحبت می کنم متوجه می شوم که آنها به طور قابل توجهی از من حمایت می کنند.اینکه من مدتی زیادی از عمر خود را در خارج از کشور زندگی کرده اند باعث نمی شود که مردم به دیدار من نیایند.مردم کوچه و بازار به من به عنوان فردی با صلاحیت و کارآمد نگاه می کنند.

آنها به من به عنوان فردی نگاه می کنند که می تواند کشور را از وضعی که اکنون دچار آن شده است خارج کند.

البرادعی در ادامه سخنان خود افزود اگر به قدرت برسد بلافاصله وضعیت فوق العاده را لغو خواهد کرد.زیرا این وضعیت آزادی های عمومی را در نطفه خفه کرده است و باید برداشته شود.

رژیم حاکم بر مصر از حالت فوق العاده به عنوان ابرازی علیه مردم کشور سو استفاده کرده است . وی در پاسخ به این سئوال که چه هنگام نامزدی خود را برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری اعلام می کند،گفت : هنگامی که قانون اساسی مصر اصلاح شود تا به موجب آن من بتوانم به عنوان نامزد مستقل در انتخابات شرکت کنم و هنگامی که شرایط برای برگزاری یک انتخابات آزاد و دموکراتیک برگزار شود و مطئمن شوم که مردم از من حمایت می کنند.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران